VIZITA SASULUI SECUILOR KLAUS WERNER JOHANNIS SI REACTIA BUDAPESTEI CARE O CONSIDERA CORECTA FATA DE SECUIME!

19 iul.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat miercuri, la Universitatea de Vară ”Tusvanyos” de la Băile Tușnad, că vizita în ”Secuime” a președintelui Klaus Iohannis ”poate fi numită corectă și pozitivă”, transmite Agerpres.

Conform lui Semjen, faptul că președintele României a făcut o vizită oficială în județele Covasna și Harghita, faptul că a ascultat ”stând drepți” și cu ”multă stimă” imnul secuiesc, precum și faptul că a primit un steag secuiesc, în schimbul căruia a dat un tricolor românesc, reprezintă ”pași importanți înainte”.

Vicepremierul Ungariei a mai remarcat ca fiind pozitiv faptul că, deși președintele României a respins ideea autonomiei pe criterii etnice, a vorbit, totuși, despre autonomie locală și regională, ceea ce, în opinia oficialului maghiar, reprezintă ”începutul unui dialog” pe această temă și ”acceptarea parțială a ideii de autonomie”.

Referindu-se la autonomia teritorială, Semjen Zsolt a ținut să sublinieze că maghiarii din Transilvania nu au cerut ”ceva pentru care nu există precedent” în Uniunea Europeană.

”Nu suntem cetățeni de rangul doi (…), ce se cuvine altora ni se cuvine și nouă (…) Noi, maghiarii, nu am cerut ceva care nu are precedent”, a declarat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, asigurată de organizatori.

În context, oficialul de la Budapesta a menționat că autonomia este stipulată în Declarația de la Alba Iulia din 1918, iar maghiarii le cer românilor să respecte ceea ce ”au promis prin acel document”.

Semjen Zsolt a făcut aceste declarații în deschiderea celei de-a 28-a ediții a Universității de vară și a taberei studențești „Tusvanyos”, organizată de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) și Fundația Pro Minoritate.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: