20 iulie: 90 de ani de la urcarea Regelui Mihai pe tronul României. Tăriceanu: Este o zi în care poporul român se înclină în fața unui simbol al demnității și loialității față de țară.

Astăzi se împlinesc 90 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. Care au fost circumstanțele în care s-a întâmplat acest lucru, aflați din Pagina de istorie.
În noaptea de 19 spre 20 iulie 1927,  la Pelișor se stingea din viață Regele Ferdinand Întregitorul. Îi succeda în poziția de Cap al Statului nepotul său, Regele Mihai I, în vârstă de cinci ani și opt luni. A fost nevoie ca un copil să devină rege al României deoarece tatăl său, principele Carol al României, renunțase la prerogativele de moștenitor al Coroanei.
La 20 iulie 1927, Principele Moștenitor Mihai a fost adus de la Sinaia la București, cu trenul regal, pentru a fi prezentat Camerelor reunite ale Parlamentului. Venise împreună cu mama sa, Principesa Elena. „Trăiască Regele Mihai I”, au strigat deputații, iar Regele în pantaloni scurți a salutat pentru prima oară Parlamentul, în calitate de suveran.
Pentru că era minor, atribuțiile regelui au fost exercitate de un Consiliu de Regență, format din trei persoane, dintre care una era unchiul lui Mihai, principele Nicolae. Treptat, această instituție și-a pierdut din autoritate și funcționalitate, iar principele Carol, tatăl lui Mihai, ajutat atât din exteriorul, cât și din interiorul țării, a revenit pe tron,  la trei ani după ce Mihai devenise rege.
„În urmă cu 90 de ani, Regele Mihai al României urca pe tronul țării. În această zi de sărbătoare, gândurile bune și pline de recunoștință ale poporului român sunt alături de Majestatea Sa. În timpul pe care Regele Mihai l-a petrecut în exil, năzuințele pentru libertatea românilor i-au rămas nezdruncinate. Aniversarea a 90 de ani de la urcarea pe tronul României este nu numai un prilej de bucurie, dar și unul de apreciere pentru contribuția Majestății Sale la menținerea identității noastre naționale și față de grija purtată țării. Este o zi în care poporul român se înclină în fața unui simbol al demnității și loialității față de țară. Să ne trăiți întru mulți ani, Majestate!”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.