ACTRITA JEANNE MOREAU,LEGENDA CINEMATOGRAFIEI FRANCEZE A DECEDAT LA PARIS LA VARSTA DE 89 DE ANI!

31 iul.

Actrița Jeanne Moreau, o legendă a cinematografiei franceze, a murit la Paris la vârsta de 89 de ani, a anunțat luni agentul de presă al artistei, citat de AFP.

Jeanne Moreau, o actriță cu o frumusețe senzuală și o inimitabilă voce cu accente grave, care i-a fascinat pe unii dintre cei mai mari regizori de film din Franța pe parcursul unei cariere de 65 de ani, a fost descoperită decedată în reședința ei din Paris, a precizat pentru AFP Jeanne d’Hauteserre, primarul celui de-al optulea arondisment din capitala franceză, confirmând astfel o informație publicată în revista Closer.

Potrivit mai multor surse, Jeanne Moreau a fost găsită decedată luni dimineață de o femeie care făcea menajul în locuința artistei.

Născută pe 23 ianuarie 1928 la Paris, Jeanne Moreau, al cărei tată era proprietarul unui restaurant, iar mama, britanică, era dansatoare, a jucat în peste 130 de filme și a devenit celebră cu rolul interpretat în filmul „Jules et Jim”, regizat de Francois Truffaut.

Jeanne Moreau, o actriță care a fascinat o serie de regizori celebri, precum Orson Welles („Une histoire immortelle”), Luis Bunuel („Journal d’une femme de chambre”), Michelangelo Antonioni („La Notte”) și Joseph Losey („Eva”), a primit în 1992 premiul Cesar pentru cea mai bună actriță grație interpretării sale din filmul „La vieille qui marchait dans la mer”.

Laureată a premiului de interpretare feminină la Cannes, în 1960, pentru pelicula „Moderato Cantabile”, regizat de Peter Brook, Jeanne Moreau a fost singura actriță din lume care a prezidat de două ori juriul Festivalului de la Cannes (în 1975 și 1995). A fost, de asemenea, de mai multe ori prezentatoarea principală a ceremoniilor oficiale organizate pe Croazetă.

De-a lungul anilor, a fost premiată de majoritatea festivalurilor și asociațiilor cinematografice europene. În 1967 a câștigat premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță străină grație interpretării din filmul „Viva Maria!”. A primit principalul trofeu — Academy Fellowship — atribuit de organizatorii galei BAFTA în anul 1996. A primit un Urs de Aur onorific la Festivalul de la Berlin din 2000, un trofeu Palme d’Or onorific la Cannes în 2003 și un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene (EFA) în 1997.

AGERPRES

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: