LA CONFERINTA DE PRESA A COALITIEI PSD+ALDE:”PRINCIPIILE LUI DRAGNEA”PENTRU PENSILE SPECIALE!

31 iul.

Update: După sedința coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea a enunțat trei principii privind pensiile speciale: pensiile aflate în plată nu scad, pensiile să nu poată să depășească salariul și indexare doar cu indicele de inflație.

În prezent, a arătat Dragnea, există „un mecanism destul de ciudat” prin care pensia „se mărește dacă s-a mărit salariul celui care a ocupat locul pe care a lucrat înainte” respectivul pensionar. In 1-2 ani, se ajunge la majorărio de 150%. ”Riscul este ca, dacă nu se intervine, impactul bugeta care este de 6 miliarde de lei acum va ajunge in doi ani chiar la 15 miliarde, blocând creșterea punctulșui de pensie pentru ceilalți români”, a spus Dragnea.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat după ședința coaliției de guvernare că proiectul privind pensiile speciale va fi adoptat prin OUG, pentru a corecta o “anomalie”. Potrivit lui Tăriceanu, miniștrii și premierul Tudose au prezentat “câteva chestiuni de principiu” în privința acestui “subiect fierbinte” al pensiilor speciale. ”Astăzi, legea (…) introduce o distorsiune majoră în sistemul de pensii și o anomalie, adică pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net pe care îl are angajatul respectiv. Nu există nicăieri, din ce știm noi, un astfel de sistem în funcțiune, care să fie sustenabil. Prin urmare, trebuie făcută o corecție”, a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței coaliției de guvernare PSD — ALDE. Tăriceanu a subliniat ca nu se vor reduce pensiile celor care sunt deja pensionați si că pensiile nu mai pot fi mai mari decât salariile.

Tăriceanu a anunțat că se va introduce o plafonare a indemnizației pentru creșterea copilului, fără a preciza însă ce sumă este avută în vedere. Acesta a citat ca exemplul veniturile din tranzacțiile imobiliare, care în prezent intră în calculul indemnizației, ”ceea ce nu e normal”. ”Nu putem să avem 20.000 de euro idemnizație de creștere a copilului”, a susținut președintele Senatului

Şedinţa coaliţiei PSD-ALDE a început în jurul orei 12.00. Liderii celor două formaţiuni vor decide ce modificări vor face la Legea pensiilor speciale, în condiţiile în care ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că este necesar să se facă anumite „corecţii” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună.

La şedinţă participă premierul Mihai Tudose, alături de mai mulţi miniştri, printre care cel al Apărării, Adrian Ţuţuianu, cel al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi cel al Internelor, Carmen Dan.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat duminică, la România TV, că algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar există discuţii la nivelul Guvernului pentru a se face „corecţiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună, ceea ce „nu este o normalitate”.

„La momentul acesta sunt discuţii legate de modul în care pot fi modificate anumite prevederi ale legii pensiilor, dar vreau să afirm următoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu există nicio intenţie a acestui Guvern să taie vreo pensie. Există o analiză privind situaţii unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate naţională, va fi păstrat”, a explicat Adrian Ţuţuianu.

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, luni, că salariile poliţiştilor vor creşte cu 10%. Ea a precizat că pregăteşte actul normativ pentru şedinţa de Guvern din această săptămână şi că majorarea se va aplica din momentul intrării în vigoare a acestuia. Ministrul anunţă că vor fi angajaţi 4.000 de oameni în sistem şi că pensionarea din MAI în condiţiile actuale se va mai putea face până în 15 septembrie.

Totodată, în cadrul şedinţei de luni a coaliţiei de guvernare se va decide dacă va fi sesizată Curtea Constituţională cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament, după ce Parchetul a refuzat să transmită comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 dosarul clasat care viza scrutinul.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: