ROMA CRITICA DUR PE PRESEDINTELE FRANTEI EMMANUEL(E) MACRON – ROTHCHILD CARE LOVESTE PRIN POLITICA SA IN CEI SLABI!

2 aug.

Imediat după preluarea președinției de către Emmanuel Macron, paharul nemulțumirilor pare să se fi umplut în relația dintre Franța și Italia. Tot mai mulți politicieni și jurnaliști italieni consideră că tânărul lider de la Elysee alege să se bată cu cei slabi pentru a da impresia că este puternic, iar Italia a devenit victima acestor ambiții prezidențiale. Totul pleacă de la interesele economice ale marilor companii sau legate de petrolul libian și de la marea problemă a imigranților ce inunda Italia venind din Libia. Trecutele aventuri coloniale italiene în Libia și potențialul uriaș al afacerilor petroliere se ciocnesc de ambițiile economice ale noului președinte Macron în nordul Africii.

Picătura care a umplut paharul a fost întâlnirea organizată la Paris între principalii lideri libieni: premierul recunoscut internațional Fayez al-Sarraj și Khalifa Haftar, fostul general al lui Muammar Gaddafi ce a trecut printr-un interesenat exil american la câțiva kilometri de cartierul general al CIA. Guvernul de la Roma, care în ultimii ani a încercat să fie mediatorul principal în disputele dintre grupările libiene a văzut în asta o subminare a rolului și interselor italiene în Libia. „Sunt prea multe formate în Libia, prea mulți mediatori, prea multe inițiative“, a spus ministrul de Externe Angelino Alfano. În plus, guvernul francez a decis recent să naționalizeze șantierul naval de la Saint-Nazaire, deținut de comapnia sud-coreeană STX, doar pentru ca acesta să nu ajungă în proprietatea companiei italiene Fincantieri. Pentru presa și politica italiană a fost prea mult, mai ales că guvernul a lăsat mână liberă francezilor de la Vivendi în cumpărarea companiei Telecom Italia. „În loc de un nou Schuman avem de-a face cu un mic De Gaulle“, a spus europarlamentarul italian Nicola Danti, în timp ce presa italiană atrage atenția că Macron dorește o integrare europeană pe o singură axă, Germania-Franța, și nu o cooperare cu toate statele UE.

Pentru politica italiană, consideră Financial Times, această dispută va avea o consecință imediată: Partidul Democrat al fostului premier Matteo Renzi nu va mai miza pe strategia electorală adoptată de Macron în Franța și nici pe prezentarea bunelor relații dintre președintele Franței și liderul democraților italieni.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: