FOSTII MINISTRI AI JUSTITIEI ,TUDOR CHIUARIU SI TITUS CORLATEAN CHEMATI LA COMISIA SIPA!

1 nov.

Imagini pentru CHIUARIU,CORLATEAN ,POZEImagini pentru CORLATEAN ,POZE

Audierile în Comisia de anchetă privind arhiva SIPA continuă miercuri, de la ora 13, cu audierea foștilor miniștri ai Justiției Tudor Chiuariu și Titus Corlățean, urmați de fostul procuror general al României, Ilie Botoș.

Convocarea celor trei la comisie face parte din seria audierilor persoanelor care au avut funcții importante în sistemul judiciar.

Plenul Parlamentului a aprobat, pe 27 septembrie, înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie.

În rândul obiectivelor comisiei se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, pe 19 octombrie, la audierea în cadrul Comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, că o persoană publică i-a spus, când a preluat mandatul, că arhiva este „o bombă care ticăie”. Ministrul susține că în arhivă pot fi informații privind viața privată a magistraților

„Când am venit la Ministerul Justiției, cine îmi spunea, printre altele, nu din minister, o persoană publică cunoscută, îmi spunea următorul lucru, într-o discuție absolut informală: „vedeți că la Ministerul Justiției există o bombă care ticăie și față de care trebuie să aveți grijă: se numește arhiva SIPA”, a declarat Tudorel Toader.

Toader susține că la minister încă sunt angajați care au avut acces la arhivă.

„Pe cine pe cine întrebai despre arhiva SIPA parcă îi dădeai foc (…) Sunt încã angajați în Ministerul Justiției care au fãcut parte din comisiile acelea care au avut acces în arhiva SIPA la un moment dat. Mi-am fãcut o imagine cât de cât apropiatã de adevărul accesibil mie și atunci aveam de ales. Să tac și eu și să sper ca pe durata mandatului să nu iasă din nou în spațiul public problematica aceasta – deși am fost asigurat că la fiecare ministru s-a pus pe tapet și s-a actualizat problema – sau să încerc să văd despre ce este vorba, sigur, în limita competențelor mele, în limita legii. Am ales această a doua variantă”, a spus ministrul Justiției.

Fostul ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu, a fost audiat pe 26 octombrie, el declarând că 16 mape profesionale au fost sustrase din Ministerul Justiţiei, inclusiv a sa, şi că vrea să ştie ”pe unde zburdă ele în spaţiul românesc”. ”Această comisie va fi un moment și un loc interesant să lămurim și acest aspect. Pe mine mă interesează pe unde hârtiile privind viața mea circulă prin România. Nu cred că în România magistrații au acționat altfel decât în condițiile legii. Habar nu am unde e arhiva SIPA și ce se întâmplă în arhiva SIPA, pentru că un ministru nu are ce să caute în arhiva unui departament”, a declarat Cristian Diaconescu.

El a spus că, în trecut, Corneliu Turianu a fost singurul magistrat care a acuzat acte de șantaj la adresa sa în urma sustragerii mapei sale profesionale. ”Singurul caz pe care eu îl cunosc și pe care vreau să îl subliniez în legătură cu un judecător care a fost șantajat și care a venit să spună public și care a făcut sesizare penală a fost Corneliu Turianu. În perioada 2006-2007, se spune, mapele profesionale a 16 persoane demnitari, inclusiv eu, au fost sustrase din Ministerul Justiției și aruncate în spațiul public în ideea de a genera, spun eu, un anume fel de constrângere (…) Aș fi foarte interesat să știu unde sunt mapele noastre profesionale, pe unde zburdă ele în spațiul românesc”, a mai spus Diaconescu.

El a precizat că, printre magistrații a căror mape profesionale au dispărut se numără Victor Babiuc, Valeriu Stoica și Victor Ciorbea.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: