ACORDUL TARILOR UE IN DOMENIUL APARARII O „VICTORIE „A GERMANIEI!”

14 nov.

Acordul a 23 de state membre ale Uniunii Europene în sensul intensificării cooperării în domeniul apărării reprezintă o victorie pentru Germania, fiind salutat de Comisia Europeană, în contextul riscurilor reprezentate de Rusia, comentează Financial Times, subliniind că va trebui evaluată eficienţa proiectului.

Douăzeci şi trei dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au lansat luni un efort în sensul intensificării acţiunilor de consolidare a apărării comune. Comisia Europeană a salutat acordul, catalogându-l drept o „trezire”, pe fondul urgenţei de a răspunde la presiuni precum activităţile militare ruse şi depăşirea constrângerilor bugetare.

Acordul pe tema Cooperării Structurate Permanente (PESCO), semnat de 23 de ţări UE în cursul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles, ar putea include proiecte de genul fabricării în comun a unor noi tipuri de tancuri sau lansării unor operaţiuni militare multinaţionale.

Amploarea proiectului constituie o victorie pentru Germania, care a pledat pentru o implicare de cel mai înalt nivel în ceea ce este considerată drept o iniţiativă crucială. Apar însă semne de întrebare privind modul în care se va putea derula proiectul şi cât de eficient va fi„, comentează editorialistul Michael Peel, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „Statele UE susţin un nou acord în domeniul apărării comune / Toate ţările UE, cu excepţia a cinci, se alătură planului de relansare a eforturilor în sensul creării unor capabilităţi militare comune„.

Berlinul şi Parisul au coordonat eforturile pentru lansarea Cooperării Structurate Permanente (PESCO), iniţiativă susţinută şi de Italia, Spania, precum şi de ţările est-europene, membre noi ale UE. Cele cinci ţări care au preferat să rămână în afara iniţiativei sunt Marea Britanie, Portugalia, Irlanda, Malta şi Danemarca, aceasta din urmă având o clauză prin care nu participă la politicile UE în domeniul apărării„, explică FT.

Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a catalogat PESCO drept „un pas mic pentru Bruxelles, dar un pas uriaş pentru Europa”. Anterior, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a observat că PESCO este „o frumuseţe adormită” în cadrul Tratatului Lisabona (semnat de ţările UE în anul 2007), o recunoaştere tacită privind stadiul incipient al eforturilor paneuropene în domeniul apărării.

Cei mai mulţi analişti sunt rezervaţi în evaluările privind eficienţa PESCO. Tomas Valasek, directorul filialei europene a Institutului Carnegie, consideră că proiectul PESCO va conduce la reducerea costurilor de producţie pentru echipamentele militare europene, stabilind şi angajamente privind cuantumul bugetelor apărării. Însă PESCO riscă să fie eclipsat de iniţiative separate organizate în cadrul NATO ori în mod individual de state membre UE.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: