TIGANCA LUAURA CODRUTA LASCU FOSTA KOVESI INVITATA DIN NOU IN „SUFRAGERIA”COMISIEI PARLAMENTARE DE ANCHETA…DAR ACEASTA COMISIE NU ARE SORICI!

14 nov.

Update Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a decis, luni, să o reinvite pe șefa DNA Laura Codruţa Kovesi, la audieri, ca urmare a deciziei Curții Constituționale şi a publicării motivării acestei decizii în Monitorul Oficial.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Oana Florea, a precizat, luni, că îi va transmite lui Kovesi invitaţia de a se prezenta miercuri dimineaţa pentru a fi audiată.

„În principiu, având în vedere că audierea domnului Videanu este deja stabilită pentru miercuri dimineaţă, cred că tot miercuri dimineaţă, în jurul orei 9-9.30 vom face această invitaţie (pentru Kovesi, n.r.)”, a spus Florea.

Întrebată ce se va întâmpla dacă şi de această dată Kovesi va refuza prezenţa la audieri, aşa cum a făcut până în prezent, Florea a răspuns: „Nu am idei preconcepute, ne facem datoria în continuare. Este decizia dânsei dacă vine sau nu”.

„Din păcate, România a inclus în Constituţie, după modelul altor state, posibilitatea de a avea comisii speciale de anchetă, dar nu a înţeles pe deplin importanţa acestor comisii şi greutatea lor. În acest fel, noi nu avem o lege specială, astfel încât, pe parcursul celor câteva luni de comisie, am recurs la patru – iată a patra decizie a CCR – pentru a fixa un cadru legislativ atât de necesar funcţionării noastre”, a mai spus Florea.

Ea a subliniat că CCR statuează, în ultima decizie, obligativitatea oricărei persoane care deţine o funcţie publică de a veni la Parlament în virtutea principiului colaborării loiale şi în virtutea bunei credinţe pentru a lămuri aspecte şi evenimente semnificative din viaţa societăţii.

Reinvitarea lui Kovesi a fost decisă în Comisie cu 9 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Propunerea de reinvitare care a fost supusă votului Comisiei a fost făcută de către deputatul PSD Liviu Pleşoianu, care a invocat elemente din decizia CCR, precum şi faptul că acest for, respectiv comisia de anchetă, a elaborat până acum doar un Raport parţial din cauza refuzului unor persoane de a se prezenta la audieri.

Deputatul PNL Cezar Preda s-a împotrivit reinvitării, precizând că există suficiente elemente şi înscrisuri pentru a trage concluzii.

Curtea Constituțională a constatat, pe 3 octombrie, obligația șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta în fața Parlamentului — Comisia specială de anchetă pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial

Curtea Constituțională susține, în motivarea deciziei din 3 octombrie legate de refuzul Laurei Codruța Kovesi de a merge la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, că acest refuz a încălcat autoritatea Parlamentului.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: