DGPI DESPRE DISPOZITIVUL DE INREGISTRARE GASIT ACASA LA MINISTRUL DE INTERNE CARMEN DAN!

30 nov.

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din ministerul Afacerilor Interne (MAI) cooperează cu Poliția și Serviciul Român de Informații (SRI), pentru evaluarea situației și dispunerii măsurilor legale, după ce un dispozitiv de înregistrare a fost găsit la locuința lui Carmen Dan, anunță DGPI.

„În contextul creat de identificarea unui dispozitiv de interceptare în locuința doamnei ministru Carmen DAN, DGPI, în calitatea sa de structura specializată a MAI, cooperează cu Poliția Română și Serviciul Român de Informații, în vederea evaluării situației și dispunerii măsurilor legale ce se impun. Ne exprimăm deschiderea pentru o corectă, completă și oportună informare a opiniei publice, în limitele competențelor legale, și determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist și dedicat îndeplinirii misiunilor încredințate prin lege”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), remis MEDIAFAX.

Parchetul General a deschis, miercuri seara, dosar penal în cazul ministrului Carmen Dan pentru violare de domiciliu, după ce ministrul a găsit în casa sa un dispozitiv de ascultare ascuns într-o priză.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri seară, că a găsit dispozitivul de înregistrare audio în momentul în care a vrut să-și pună telefonul la încărcat în priză, iar fața prizei s-a desprins.

„Era un dispozitiv în perete. Nu era un dispozitiv la vedere pe care să îl poți vedea în mod normal. Am considerat că este un aspect care are atribuțiile și competența necesară. Am descoperit dispozitivul azi-după amiază, când am vrut să pun telefonul în priză. După-amiază. După ședința de Guvern. Dispozitivul nu era vizibil, consider că este o precizare importantă. La domiciliu este un spațiul meu privat. Este un dispozitiv funcțional”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a precizat că a anunţat imediat poliţia şi că a făcut plângere

Carmen Dan a mai spus că nu beneficiază de pază. „Nu am pază, nu am SPP, nu stă niciun poliţist în faţa locuinţei mele. Am considerat că nu este necesar. Am şofer. Plec de acasă de la domiciliu cu maşina de serviciu, revin la domiciliu. Este un spaţiu privat. Nu se pune problema ca un serviciu, SPP, să intre în spaţiul meu privat”, a declarat Carmen Dan.

„S-a făcut o verificare acasă şi doar ce au plecat cei de la poliţie, care au făcut cercetarea la faţa locului. Există deja un număr de înregistrare la Parchetul General, cel puţin aşa sunt informaţiile mele în acest moment. Din ce mi s-a spus, sunt primul demnitar care găseşte un microfon în spaţiul privat în care locuieşte şi am procedat aşa cum era normal”, a completat ministrul.

Carmen Dan a precizat că locuinţa unde locuieşte cu fiul său este închiriată în nume propriu de câteva luni de zile.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că nu este vorba de o locuinţă RA-APPS.

Carmen Dan a fost numită ministru de Interne la începutul acestui an şi este membru CSAT.

Dosar penal pentru violare de domiciliu

Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal pentru violare de domiciliu şi violarea vieţii private după plângerea făcută de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care a sesizat poliţia după ce a găsit un dispozitiv de înregistrare în locuinţa unde stă cu chirie, potrivit IGPR.

„Urmare a unei sesizări, în această după amiază, o echipă operativă din cadrul Poliţiei Române s-a deplasat la domiciliul ministrului de Interne, unde a efectuat cercetare la faţa locului, a identificat şi ridicat un dispozitiv, care urmează a fi expertizat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art 224 şi art 226. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, transmite Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea,dispozitivul de înregistrare găsit de ministrul Afacerilor Interne în locuința sa provine, din primele verificări, din zona privată, fiind vorba de un „dispozitiv ieftin, care poate fi cumpărat cu 200-300 lei de pe orice site”. Purtătorul de cuvânt al SRI a mai declarat că Serviciul Român de Informații nu oferă protecție contrainformativă niciunui membru al Guvernului României.

Update: SRI: Dispozitivul de înregistrare din locuinţa lui Carmen Dan provine cel mai probabil din zona privată

„Din primele noastre verificări, vorbim de un dispozitiv care ar putea proveni din zona privată. Cel mai probabil, vorbim de un dispozitiv dintr-o zonă privată pentru că se pare că e un dispozitiv ieftin, care costă 200, 300 de lei şi care poate fi achiziţionat de oricine de pe orice site. Cu aceste dispozitive ieftine nu umblă nici serviciile de informaţii interne şi nici externe”, a declarat, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), la România Tv.

Ovidiu Marincea a mai precizat că SRI nu are nicio implicare în acest caz şi că instituţia va pune la dispoziţie tot ce este nevoie pentru desfăşurarea anchetei.

„SRI nu spionează şi nu înregistrează pe ministrul de Interne din România, pentru numele lui Dumnezeu. SRI este un serviciu de contraspionaj, SRI îi prinde pe spioni. SRI nu foloseşte tehnică descoperibilă de persoane neautorizate. În acest caz, care este un caz extrem de grav, când un membru CSAT găseşte în locuinţa sa un dispozitiv de înregistrare, SRI se va implica întru totul în acest caz, până la capăt. Vom acorda sprijinul ministrului de Interne şi acest lucru l-am comunicat ministrului. Asta exclude orice fel de implicare anterioară a Serviciului. Directorul SRI a vorbit deja cu Carmen Dan, iar SRI va pune la dispoziţie tot ce este nevoie pentru desfăşurarea anchetei”, a completat Ovidiu Marincea.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: