FOSTUL PRESEDINTE GEORGIAN MIHAIL SAAKASVILI ELIBERAT DIN AREST!

12 dec.

Fostul președinte georgian Mihail Saakaşvili, un lider marcant al opoziției ucrainene, a fost eliberat, luni, din arest, după ce un judecător ucrainean a respins cererea procurorilor de instituire a arestului la domiciliu, relatează site-ul agenției Reuters.

Procurorul general Yuri Luțenko a susținut că deține dovezi că Saakașvili ar fi primit 500.000 de dolari de la un afacerist ucrainean, care are legături cu Rusia, pentru a finanța protestele anticorupție din Ucraina.

La finele unei audieri care a durat opt ore, judecătorul Larisa Tsokol a respins cererea procurorilor de arestare preventivă, iar investigația va continua cu Saakaşvili în libertate.

„Judecătorul este bun. A făcut totul în mod corect și în conformitate cu legea. Înseamnă că nu este totul pierdut în Ucraina”, a spus Mihail Saakaşvili.

Fostul președinte georgian intenționează să continue activitatea politică în Ucraina și, alături de alți politicieni de opoziție, „ne vom pregăti pentru o schimbare pașnică, dar foarte importantă și necesară în privința conducerii din Ucraina”.

Mihail Saakașvili se confruntă, de asemenea, cu amenințarea unei posibile extrădări în Georgia, unde este urmărit penal pentru mai multe capete de acuzare. Ministrul ucrainean al Justiției, Pavlo Petrenko, a declarat pentru Reuters că extrădarea este luată în considerare, însă nu a fost încă adoptată o decizie finală.

„Fiecare persoană care locuiește în Ucraina trebuie să respecte legile de bază. Din păcate, până în prezent vedem doar lucruri care reprezintă un comportament nedemn de o astfel de persoană”, a spus Petrenko.

Mihail Saakaşvili (49 de ani) a intrat, sâmbătă, în greva foamei în semn de protest după ce a fost arestat în Ucraina, fiind acuzat că ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat cu sprijinul Rusiei.

În 2016, Saakaşvili și-a dat demisia din funcția de guvernator al regiunii Odesa, și l-a acuzat pe Petro Poroşenko de corupție, în timp ce Președinția de la Kiev speculează că acesta încearcă să obțină înlăturarea de la putere a lui Poroşenko.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: