Istoricul Corvin Lupu dezvăluie: Tatăl lui Mircea Geoană i-a blocat accesul lui Ceaușescu în locul de unde putea riposta în decembrie 1989. Pentru acest „serviciu”, fiul a fost promovat până aproape de Președinție, Serviciile preferându-l pe Băsescu.

 

Generalul Ioan Geoană, fost comandant al Apărării Civile din România înainte de 1989, a fost cel care a închis ușile buncărului de sub Comitetul Central, punctul de comandă al lui Nicolae Ceaușescu, în calitatea acestuia de comandant suprem al Armatei Române, a dezvăluit istoricul Prof. Univ. Dr. Corvin Lupu, cotidianului Adevărul.

Istoricul a precizat că acest buncăr era dotat cu comunicații de ultimă oră, rezerve de hrană și oxigen, iar de-acolo Nicolae Ceaușescu putea intra în legătură cu instituțiile de forță, cu televiziunea și radio-ul. Profesorul Lupu afirmă că acest buncăr a fost închis în data de 22 decembrie din ordinul generalului Geoană, tocmai pentru ca Nicolae Ceaușescu să nu poată ajunge acolo și să fie scos din sediul puterii.

Pentru acest gest, generalul Geoană ar fi fost recompensat cu promovarea fiului său în funcții înalte. Istoricul insinuează că din cauza implicării tatălui său în complotul anti-ceaușist inițiat de sovietici, Mircea Geoană a fost blocat pentru a nu fi ales președinte al României în 2009.

„Tot de Securitate (DSS -n.r.) aparținea și domnul General Ioan Geoană, care apoi a fost transferat la apărarea civilă și a fost șeful apărării. Tatăl lui Mircea Geoană a fost cel care a închis ușa pe dinăuntru de la buncărul de la sediul CC-ului, unde era postul de comandă al Comandantului Suprem. Avea legături cu toată țara, cu toată armata. Dacă intra Ceaușescu acolo, era nenorocire pentru complotiști. Generalul Geoană și-a făcut datoria și fiul său a fost recompensat. Ambasador la Washington, nu în Bulgaria. Domnul Mircea Geoană nu putea fi președinte pentru că noi suntem în NATO, iar serviciile noastre fac parte din comunitatea informativă a NATO, iar domnul Geoană a făcut parte din ecuația sovietică a loviturii de stat. Și pentru asta s-a spus…„până aici” ”, a declarat profesorul Lupu pentru Adevărul.

În 2009, în turul 2, rezultatele provizorii l-au dat câștigător al alegerilor pe Mircea Geoană, dar în urma numărării voturilor din diaspora, rezultatele s-au întors în favoarea lui Traian Băsescu. În final, Băsescu a câștigat la o diferență de 70.000 de voturi, 50,34% vs 49,66%. PSD a acuzat atunci că serviciile secrete au intervenit pentru a întoarce rezultatele.

Generalul Ioan Geoană a decedat în 2009, la vârsta de 81 de ani.