FUHRERUL CELUI DE AL PATRULEA REICH,MERKEL TREBUIE SA ACCEPTE „PACATELE ESTULUI”AL CARUI CETATEAN A FOST IN GERMANIA DE EST!

10 ian.

Pentru Angela Merkel a început săptămâna ultimei şanse de a forma o nouă Mare Coaliţie împreună cu social-democraţii

Fosta RFG a fost un pitic politic în umbra aliaților, iar după unificare, Germania a lăsat lumina reflectoarelor Franței și eurocraților de la Bruxelles, mulțumită cu gestionarea profitabilă a monedei euro și cu excedentul comercial tot mai mare. Acum, „Germania trebuie să învețe să conducă!“, scrie Der Spiegel.

Despre această provocare pentru Germania și UE, pentru țările membre din Est, despre Europa cu două viteze, s-a discutat la negocierile exploratorii dintre Uniunea Creștin Democrată (CDU), Partidul Social Democrat (SPD) și Uniunea Creștin Socială bavareză (CSU), ce au avut loc luni. Este săptămâna discuțiilor exploratorii, la peste o sută de zile de la alegeri, după eșecul constituirii unei coaliții a CDU cu liberalii și ecologiștii. Este ultima șansă a Angelei Merkel de a forma un guvern, scrie mai toată presa germană și franceză. În cazul unui nou eșec, Merkel favorizează ideea anticipatelor, iar sondajele arată că 45% din germani nu o mai vor cancelar. În plus, rivalii din partid încep să-și arate colții.

Planul SPD: Statele Unite ale Europei

SPD a dorit ca arhitectura viitoare a UE să fie tema centrală în negocierile pentru Marea Coaliție de la Berlin. Martin Schulz, liderul SPD, vrea nici mai mult nici mai puțin decât Statele Unite ale Europei până în 2025, pornind de la planurile enunțate deja de Emmanuel Macron în Franța: un buget, un ministru de Finanțe și un parlament al zonei euro. Adică oficializarea Europei cu două viteze. Schulz mai vrea uși deschise pentru imigranți, un sistem de sănătate mai generos în Germania și investiții în sistemul social.

Planul CDU: Uniune fiscală

De partea cealaltă, mulți lideri CDU, și mai cu seama aliații din CSU, nu-și doresc o mai mare integrare politică europeană. Conservatorii bavarezi au subliniat clar acest lucru atunci când, la început de an, l-au primit pe premierul ungar Viktor Orban, promotorul suveranismului, al politicii „iliberale“ și antiimigrație, sprijinit până acum, în ciuda acestor orientări, de Partidul Popular European. Conservatorii germani sunt interesați de unificarea financiară a zonei euro, de un FMI european controlat de Berlin, de o monedă euro care să ajute pe mai departe politica mercantilă. Care dintre cele două vizuini se va impune? Merkel are la dispoziție un surplus de 45 de miliarde de euro până în 2021, cu care poate „cumpăra“ concesiile europene ale SPD, în schimbul unor investiții sociale în Germania.

Calea sigură spre dispariția UE?

Schimbarea de atitudine a președintelui Franței pare să semnaleze că viziunea conservatorilor germani despre UE va avea câștig de cauză. Macron a renunțat să mai vorbească despre ambițiosul său proiect de integrare în discursul de Anul Nou. Știe că, pentru a-și păstra autoritatea în partid, Merkel va trebui să renunțe la Europa Unită. „Schulz a proclamat Statele Unite ale Europei, dar Merkel știe că asta e calea sigură spre disoluția uniunii. Calea este mai multă uniune fiscală, responsabilitate fiscală. Nu ar face nebunia să meargă către Europa Unită, să-și scindeze partidul și să-și împingă electoratul spre extrema dreaptă. Partidul lui Merkel vrea ca ea să reducă avântul integrării“, spune analistul german Yascha Mounk, citat de Frace 24.

Stat de drept vs piață comună

Ce va însemna asta din perspectiva țărilor central și est-europene? În primul rand, noul guvern de la Berlin va trebui să răspundă la o întrebare: „Ce este mai important? Ca Polonia sa rămână în UE sau ca Polonia să respecte integral principiile statului de drept? Este nerealist să ne așteptăm la amândouă“, scrie Der Spiegel. „Poate fi în interesul Germaniei să se asigure că esticii rămân în UE, chiar dacă nu se conformează deplin standardelor europene“, răspunde revista germană, prefigurând două viteze nu numai în procesul de integrare, ci și în justiție, stat de drept, valori liberale, pentru a păstra unitatea economică atât de utilă Germaniei. Este necesară o schimbare de perspectivă la Berlin, unde politica este blocată în iluzia că Germania este încă o putere morală. „Dacă Germania vrea să conducă, atunci va trebui să aibă o viziune realistă a supra lumii. Era inocenței în politica externă s-a încheiat.“

Grabiți-vă, doamnă Merkel!

Proiectul viitoarei Europe, poziția țărilor estice în această arhitectură, se discută săptămâna aceasta, la Berlin, printre dosarele relației cu Rusia, China, SUA, ale politicii energetice și miliardele de euro mutate de la un minister la altul, totul într-o navetă zilnică între Konrad Adenauer Haus și Willy Brandt Haus, sediile celor două mari partide. Odată încheiate discuțiile exploratorii, rezultatul va fi supus aprobării Congresului SPD, pe 21 ianuarie. Abia după aceea încep negocierile oficiale pentru coaliție, așteptate a se încheia nu mai devreme de luna martie. Le Monde se plânge de „lentoarea insuportabilă“ a negocierii, care afectează Europa în ansamblu și mai cu seama Franța. „Grăbiți-vă, doamnă Merkel“, îndeamnă echipa editorială a cotidianului.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: