MISU TUDOFILUL ,SCUZE TUDOSE ,COLEG CU COLDEA SI HAINEALA!

13 ian.

A spune despre premierul Mihai Tudose că este omul serviciilor este un adevărat pleonasm. Ca şi a spune că este un plagiator, din moment ce singur a cerut retragerea titlului de doctor, obţinut în anul 2010 la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ a Serviciului Român de Informaţii (SRI), în acelaşi an cu Florian Coldea, fostul şef operativ al SRI, care a scris prefaţa cărţii plagiate a premierului.

Cu alte cuvinte, Mihai Tudose a fost coleg de doctorat cu Florian Coldea, prezenţa alături a celor doi fiind consemnată oficial în mai multe rînduri, la diverse sesiuni „ştiinţifice“ organizate de Academia SRI. Una dintre aceste sesiuni este cea din 2009, cînd ambii doctoranzi prezentau cîte o lucrare din domeniul „intelligence“-ului, cum le place mai nou să-şi definească munca cei din servicii.

Redacţia noastră a intrat în posesia mai multor lucrări de acest gen, prezentate la astfel de sesiuni „ştiinţifice“, semnate fie de Oana Andreea Schmidt Hăineală, general de brigadă Cozma Sorin Gabriel, Gabriel Vlase sau, desigur, Florian Coldea.

Toate sînt de o banalitate îngrozitoare, scrise într-un limbaj de-a dreptul vulgar, parcă ar fi destinate unor copii ce trebuie să fie iniţializaţi în munca serviciilor de informaţii. Scopul lor era de a le structura respectivilor „conferenţiari“ alura unor cercetători în acest domeniu, astfel încît, cum avea să se şi întîmple, ei să pară în faţa opiniei publice nişte somităţi în domeniu. Pe scurt, aşa se contura o carieră!

Vă prezentăm mai întîi conferinţa lui Mihai Tudose, intitulată „Controlul civil şi democratic asupra intelligence-ului modern – noi provocări“, care ne demonstrează că în anul 2009, cînd avea loc această „conferinţă ştiinţifică“, Mihai Tudose nu visa să fie prim-ministru, ci, mai degrabă, şef al SRI!

La aceeaşi „conferinţă ştiinţifică“, a prezentat o lucrare şi Oana Andreea Schmidt Hăineală: „Aspecte psiho-sociale ale organizaţiilor şi grupărilor teroriste“, din care vă prezentăm spre exemplificare prima pagină:

Aceste relaţii cu SRI explică de ce Oana Schmidt Hăineală a fost chiar preşedinta CSM, în cea mai întunecată perioadă a instituţiei, fiind apoi preluată de fostul premier Sorin Grindeanu ca secretar de stat la Ministerul Justiţiei, după ce Dacian Cioloş încercase s-o plaseze la Oficiul naţional pentru combaterea spălării banilor. La presiunea opiniei publice, noul CSM i-a retras detaşarea lui Hăineală la Justiţie, însă ÎCCJ a repus-o pe funcţie prin sentinţa din 14 decembrie 2017! Cu alte cuvinte, forţa relaţiilor cu serviciile secrete este cu mult mai mare decît mirarea noastră.

Alt conferenţiar era şi Florian Coldea, care a prezentat „cercetarea ştiinţifică“ intitulată „Managementul schimbării. Sensuri şi terminologii“, din care vă prezentăm spre exemplificare tot prima pagină.

Cine are o oarecare experienţă în analiza textelor îşi dă seama uşor că aceste conferinţe par scrise de acelaşi autor. Topica frazei, aerul colocvial, chiar şi fondul de cuvinte fac parte din acelaşi bagaj lingvistic. Cunoscîndu-i pe cei trei, auzindu-i cum se exprimă, oricine îşi dă seama că este o mare diferenţă între ce scriu în aceste texte şi ce scot pe gură. Lor, care au un cu totul alt limbaj, poate că li se pare că spun lucruri deştepte, specifice „intelligence“-ului, însă se pare că cineva a vrut să-şi bată joc de ei.

Pentru amuzamentul cititorilor noştri, iată trei fragmente din aceşti autori, invitîndu-vă să descoperiţi asemănarea de limbaj.

Mihai Tudose: „Pentru exercitarea controlului în intelligence, conducerile statelor au întâmpinat serioase dificultăţi, acestea persistând şi azi ca obişnuinţe ale trecutului. De aceea, cele mai multe dintre noile democraţii trebuie să se preocupe mai mult pentru a crea de la început un cadru legal clar, explicit şi cuprinzător pentru activităţile de informaţii, în caz contrar serviciile de informaţii nu se vor afla niciodată sub un real control politic şi democratic“.

Oana Schmidt Hăineală: „Lumea se află acum într-un nou mileniu, în care noile riscuri şi ameninţări la adresa securităţii au determinat-o să reconsidere valorile general umane ce leagă între ele statele şi naţiunile. După ameninţarea blocului sovietic, lumea occidentală, şi nu numai, îşi reprezintă principalele riscuri, pericole şi ameninţări la adresa securităţii naţionale şi internaţionale atât în funcţie de schimbările majore ale mediului de securitate – accentuarea terorismului internaţional, proliferarea armelor de distrugere în masă şi decăderea statelor –, cât şi în funcţie de starea politică, economică şi socială a ţărilor respective“.

Florian Coldea: „Societatea contemporană traversează o perioadă de schimbare accelerată, cu efecte asupra structurilor sociale, a economiilor, dar şi asupra mentalităţilor, reprezentărilor colective, practicilor sociale sau stilurilor de comportament. Schimbarea este impulsionată, în principal, de necesităţile strategice (manifeste sau presupuse) de menţinere şi dezvoltare a organizaţiei într-un cadru dinamic sau perturbat (de regulă, extern organizaţiei). Acest lanţ cauzal nu este însă univoc, strategiile organizaţionale putând «contribui» ele însele la modificarea/modelarea evoluţiei mediului extern“.

Vi se pare cumva că ar fi vreo diferenţă de limbaj? Nici nouă. Readucem aminte că premierul Mihai Tudose a recunoscut public că pentru numeroasele pasaje plagiate în teza sa de doctorat din lucrarea lui Radu Andriciuc, a plătit cîteva mii de euro, aşa cum avea să declare chiar cel furat: „Domnul Tudose m-a contactat şi i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. Era 2008 şi aveam nişte probleme financiare, vă aduceţi aminte ce au păţit bugetarii (scăderea veniturilor cu 25% din cauza crizei a avut loc însă în 2010, n.r.), plus că fiul meu dădea bacalaureatul. A fost vorba de câteva mii de euro“!

 

Din gândirea și argumentația lui Tudose

Mihai Tudose: Asta este viaţa. Evident că din nou voi fi un comunist şi un securist, asta e. Dar eu vă spun că m-am cam săturat de tot felul de abţibilduri de astea.

Realizator: V-aţi săturat?

Mihai Tudose: M-am cam săturat. (…)

Realizator: Care e relaţia dvs. cu serviciile?

Mihai Tudose: Instituţională. Şi vă spun că o dată pe săptămână cel puţin am obligaţia să interacţionez măcar pe linie de siguranţă naţională, CSAT, sunt o mulţime de probleme. Dar atât, instituţională. Dom’ne, a făcut şcoala acolo, hai să închidem şcoala. Dom’ne, şcoala e jumate pentru interni, jumate pentru civili. Şi la fiecare serie de civili că am făcut colegiu acolo, da, dom’ne, sunt cel puţin doi din presă, doi ziarişti care se duc să înveţe, nu, uitaţi-vă, că e public, care se duc să înveţe despre ce înseamnă conceptul de siguranţă naţională de la nişte oameni care se pricep la chestia aia. Asta nu înseamnă că te racolează, fiindcă chiar… iertaţi-mă, dacă vrea să te racoleze, păi, te ţine departe de gard.

Realizator: Aţi făcut un doctorat, iar acolo, la teza dvs. de doctorat, prefaţa şi postfaţa au fost semnate de George Maior, director în funcţie la momentul respectiv, şi de generalul Coldea, prim-adjunctul.

Mihai Tudose: Domnule, am fost prima promoţie.

Realizator: Aţi avut o relaţie specială cu cei doi?

Mihai Tudose: Au fost profesori, relaţii speciale nu. Depinde ce înţelegeţi din speciale. Dar au fost cei care au venit, ne-au predat şi le-am prezentat lucrarea. Aşa s-a considerat atunci. Asta nu înseamnă că nu ştiu… Dumnezeule, sunt duşman cu ei sau prieten cu ei, sau… poţi să ai o relaţie instituţională cu ei, ei conduceau unitatea atunci. Am făcut un doctorat acolo. Un doctorat nu în panseluţe, ci în securitate naţională, ca să ştim despre ce este vorba în ţara asta şi cam ce se întâmplă de jur împrejurul nostru. Eu recunosc că nu l-am făcut nici ca să câştig mai mult, nici ca să… Aveţi o carte de vizită de-a mea, o ştiţi, nu am trecut nicăieri doctor în ştiinţe. Nu, am făcut-o pentru mine, să înţeleg eu nişte lucruri. Nu m-a racolat nimeni acolo, nici pe mine, nici pe ceilalţi.

Realizator: Cum aţi descrie relaţia dvs. cu generalul Coldea?

Mihai Tudose: Păi, relaţie care a fost cât era în funcţie… cât am fost şi eu ministru al Economiei, dar domnia sa conducea structura respectivă, cred că de câteva zeci de ori am vorbit pe diverse teme. Şi atunci eram membru în CSAT, coleg cu domnul general. Atât. Repet, nu am tăiat porci, nu am fost în vie, nu am cărat sticle de vin.

Realizator: Am înţeles aluzia: cine a tăiat porci, cine a dus sticle de vin.

Mihai Tudose: Nu ştiu, că tot o spune…

Realizator: Se ştie.

Mihai Tudose: Iertaţi-mă, dar eu cam pe acolo am fost. Nu am fost la cumetrii, nu la revelioane, nu petreceri împreună. (…)

Realizator: Ceea ce vreţi în seara asta, să înţeleg, să comunicaţi…

Mihai Tudose: Tot felul de acuzaţii, iertaţi-mă, dar au toate o limită. Au toate o limită. Şi multe dintre ele câteodată mă fac să zâmbesc, pe principiul… zic: Dumnezeule! Iar am călcat pe furnici, iar am deranjat nişte interese. Că apar aşa, ciclic: mai trimiţi Corpul de Control undeva, mai strici nişte jucării la nişte oameni, trimiţi dosarul pe la Parchet sau pe la DIICOT sau pe la DNA, a doua zi începi să afli noutăţi despre tine. O mulţime! Iar eşti securist, iar eşti corupt, iar nu ştiu ce dracu’ ai făcut, iertaţi-mi dicţionarul, pentru mine ăla e un semnal că sunt pe drumul cel bun acum, că am început să le leg, am început să văd când se întâmplă. Cum, repet, calci pe câte un interes la câte cineva… gata! Şi încep nişte băieţi să mişune prin redacţii, prin de-astea; dom’ne, vă spunem noi de Tudose, de ăla, de ăla. Uitaţi-vă la miniştri. Face unul ceva, îi şi spun cuiva: în două zile eşti vedetă! Dar n-apucă două zile. Apar nişte băieţi cu informaţii.

Realizator: De unde vin informaţiile astea?

Mihai Tudose: De ce la cei deranjaţi. Eu am văzut în ultimul timp nişte – mă bufneşte şi râsul – informaţii despre mine, unele aproape, dacă nu erau despre mine, începeam să le cred şi eu, dar pregătite să fie lansate. Bă, dacă nu te potoleşti, te facem! Dicţionarul – exact ăsta. Bă, nu mă potolesc!

Realizator: N-ar fi bine să-i daţi cu nume şi prenume?

Mihai Tudose: O să-i dau! Chiar o să-i dau cu nume şi prenume şi am şi spus că o să-i dau cu nume şi prenume.

Realizator: Când?

Mihai Tudose: Când o îmi termin mandatul, o să-i dau!

Realizator: Ar fi bine înainte.

Mihai Tudose: Nu, nu îi dau înainte, că nu mă bat cu nimeni în poziţia de premier. Dar în secunda când nu mai sunt, o să facem un spectacol mic, fiindcă credeţi-mă că îi ştiu. Şi cu probe.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: