VIKTOR ORBAN SUSTINUT DE PRIETENII DIN USA SI UE!

21 ian.

Viktor Orban, „copilul teribil” al PPE, „prietenul” congresmenilor lui Trump şi al ruşilor de la Rosatom

„Premierul Viktor Orban ar putea fi forțat să demisioneze și să plece, asta, dacă nu vrea să aibă soarta lui Nicolae Ceaușescu“, a declarat recent, pentru o publicație maghiară, scriitorul Gyorgy Konrad, care a susținut că ungurii preferă Uniunea Europeană în locul „propriilor dictatori“.

Este doar unul dintre atacurile care nu fac decât să dea apă la moara guvernării Orban în prag de alegeri parlamentare. Pe 8 aprilie, Orban are toate șansele să obțină al treilea mandat consecutiv, iar asta, cu ajutorul intenționat sau nu venit din partea politicienilor maghiari, din România, de la Washington și Bruxelles. Cum opoziția politică și din presă este mult prea slabă în Ungaria pentru a putea utiliza criticile la adresa premierului venite din exterior, acestea din urmă nu fac decât să-i ofere prilej de victimizare și muniție electorală lui Orban.

Susținere anti-Soros din SUA

Viktor Orban are adversari, dar și un grup puternic de prieteni la Washington, mult mai vocal după alegerea președintelui Donald Trump. Orban este susținut de Grupul de prietenie din Congresul SUA, fondat de senatorul Tom Lantos, condus apoi de fostul prezidențiabil democrat Dennis Kuchinich, fiul unui croat, și acum de reprezentantul Andy Harris, fiul unui maghiar și al unei poloneze. Majoritatea „prietenilor Ungariei“ sunt susținători ai lui Trump, militează pentru interzicerea avorturilor şi se opun drepturilor homosexualilor. Când însărcinatul american cu afaceri la Budapesta a criticat administrația Orban, în toamna anului trecut, Harris a ripostat printr-o scrisoare în care arată că „în timpul administrației Obama, Departamentul de Stat a încercat să transforme Ungaria într-un stat paria, refuzând întâlnirile la nivel înalt“, că „Orban a fost un apărător dârz al civilizației occidentale și al valorilor maghiare tradiționale“ şi că a fost „primul care a recunoscut criza produsă de valurile de migranți“. „La fel cum președintele Trump a declarat «America First», așa și Ungaria și-a urmărit interesul național, de multe ori împotriva opoziției liberale finanțate de Soros“, scria Harris, cerând anularea unei inițiative a diplomației SUA pentru finanțarea presei de opoziție din Ungaria.

O opoziție inexistentă

Însă cei care l-au ajutat cel mai mult pe premierul Ungariei sunt adversarii politici: un Partid Socialist scindat, care acum abia de adună 11% din voturi, un partid liberal numit „Politica poate fi altfel“, cu 6%, Coaliția Democratică a discreditatului premier Ferenc Gyurcsany, cu doar 7%. Urmează formațiuni care nu fac decât să risipească puținele voturi ale opoziției: Partidul „Câinele cu două cozi“ şi Mișcarea Momentum, a unor tineri ONG-iști. Această fragmentare și incapacitatea de a se alia au făcut ca a doua forță din țară să fie extrema dreaptă, Jobbik, cotată cu 17% din intenția de vot.

Dublul standard european

Așa va fi cazul și cu disputa iscată în România de partidele minorității maghiare și premierul de la București, culminând cu incidentul de la Ambasada României de la Budapesta. Orban, care a oferit pașaport ungar etnicilor maghiari din România, Slovacia, Croația, nu are decât să capitalizeze scandalurile ivite, voit sau nu, în pragul alegerilor.

„Mai vocal împotriva imigranților, mergând mai departe decât Polonia cu subminarea independenței presei și a justiției“, după cum scrie Financial Times, Orban a beneficiat de dublele standarde ale UE, scăpând de „opțiunea nucleară“ activată împotriva Poloniei. „Orban și-a luat măsura de precauție de a ține partidul în PPE. Drept urmare, el are prieteni puternici în Germania. Spre deosebire, Partidul Lege și Justiție din Polonia, condus de Jaroslaw Kaczynski, nu este în tabăra PPE“, scrie Financial Times. Însă cu o economie mai slabă și mai dependentă de Vest, guvernul Ungariei este mai ușor de constrâns să adopte calea UE în momente decisive.

Ungaria dă tonul

Așa se face că, amenințând când cu bascularea spre Rusia, când cu riscul venirii la putere a extremei drepte, ajutat de prietenii de la Washington, Bruxelles și Berlin, ascunzându-se în spatele Poloniei lui Kaczynski, Orban, „aruncătorul de flăcări al Europei“ (cum este numit într-un articol publicat de Huffington Post), poate să „dea tonul pentru alții“. Așa a făcut Ungaria, contestând Tratatul de Pace de la Versailles, apoi prin promovarea fascismului, apoi prin rezistența antisovietică din 1956, scria istoricul A.J.P. Taylor. Acum, Orban își pune cu fermitate țara pe harta politică a Europei, însă din rațiuni deloc pe placul UE și al vecinilor.

Orban, „copilul teribil“ al PPE

Această situație, în care Viktor Orban este singura stavilă în fața extremei drepte în Ungaria, este paspartuul premierului Ungariei la Bruxelles, la care se adaugă și viziunea apropiată privind migrația a Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria (CSU), sora mai mică a partidului Angelei Merkel. Astfel, Orban are sprijinul Partidului Popular European, unde Manfred Weber (vicepreședintele CSU) este lider de grup în PE, iar președintele PPE, Joseph Daul, l-a numit pe premierul ungar „copilul teribil“. „Fiecare familie are un copil teribil și trebuie să menținem contactul cu el, să-l ținem în familie pentru a putea discuta cu el“, spunea Daul. Ce se poate întâmpla cu investigațiile abia inițiate de PE privind starea democrației în Ungaria și cu posibila activare a Articolului 7 din Tratatul UE, ca în cazul Poloniei, în condițiile în care PPE este hegemonul Legislativului european? Investigația are șanse mici de reușită, câtă vreme Orban este ținut în brațe de PPE. Mai mult, un lider Fidesz a declarat pentru Politico faptul că inițiativa eurodeputatei „este o ocazie pentru ca Orban să-și direcționeze campania electorală împotriva Parlamentului European“.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: