UN ACT DE DEMOCRATIE IN LIPSA UNEI OPOZITII SLABE DIVIZIA STATULUI PARALEL:ROMANIA CELOR TREI GUVERNE!

1 feb.

Instalarea în fruntea Guvernului a primei femei premier din istoria României a constituit subiectul a numeroase titluri din presa internațională. Mai ales, s-au dedicat spații consistente faptului că Viorica Dăncilă este cea de-a treia persoană care ocupă fotoliul de la Palatul Victoria într-o perioadă de aproximativ un an. Publicații din întreaga lume au marcat momentul votului de încredere acordat de Parlament echipei conduse de Viorica Dăncilă prin scurte analize care surprind peisajul politic românesc la zi.

O constantă în articolele publicate în presa internațională este prezentarea situației deosebite în care se află România, de a avea al treilea guvern în mai puțin de 13 luni. Tablourile de prezentare a persoanei însărcinate să conducă această formulă guvernamentală fac apel la statutul de europarlamentar al Vioricăi Dăncilă, menționându-se impresia palidă lăsată de aceasta la Bruxelles. Este surprinsă și legătura strânsă pe care Dăncilă o are cu șeful său pe linie de partid, Liviu Dragnea, perceput ca acela care va deține frâiele acțiunilor guvernamentale, din umbră.

„O figură cvasi-anonimă“

Associated Press notează faptul că Viorica Dăncilă le urmează precedenților doi prim-miniștri care au fost demiși chiar de coaliția care îi susținuse inițial, pe motiv de abateri de la linia impusă de PSD în vederea reformării sistemului de justiție. Totodată, agenția de presă americană notează că Viorica Dăncilă era o figură cvasi-anonimă în peisajul politic românesc, în ciuda statutului de europarlamentar.

„Rol de marionetă“

Și New York Times abordează pe larg știrea privind instalarea noului Guvern de la București. Potrivit publicației americane, Viorica Dăncilă, deși membră a Parlamentului European din 2009, era o figură politică puțin cunoscută în România până la desemnarea sa pentru funcția de prim-ministru. Totuși, după votul acordat în Parlament, aceasta devine primul şef de guvern femeie din istoria României, fiind al treilea personaj care ocupă această funcție în 12 luni foarte agitate pentru politica românească, luni care au adus cele mai ample proteste din ultimii 25 de ani.

O altă importantă agenție de presă internațională, Reuters, marchează votul „covârșitor“ de încredere acordat de Parlament Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ca și cei de la Associated Press, jurnaliștii Reuters surprind situația bizară în care se află aceasta, fiind cea de-a treia persoană numită la conducerea Guvernului de către PSD, după Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, sacrificați de propriul partid.

 

Cinci nume care ridică semne de întrebare

Deutsche Welle dedică, de asemenea, un material solid privind numirea Vioricăi Dăncilă în fruntea Guvernului. Publicația germană sugerează, de asemenea, faptul că în umbra acesteia se va afla Liviu Dragnea, aflat în imposibilitatea de a ocupa funcția de premier. Se notează şi succesiunea Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, ca nume instalate de PSD în fruntea Guvernului în doar un an. Deutsche Welle menționează și promisiunile cu care cea din urmă pornește la drum: reducerea birocrației, creșterea salariilor și construirea câtorva sute de kilometri de autostradă și linii de cale ferată până la sfârșitul mandatului, în 2020.

„Guvern supradimensionat“

Și agenția de presă chineză Xinhua dedică un articol votării Vioricăi Dăncilă de către Parlament pentru conducerea Guvernului. Chinezii subliniază neobișnuita situație în care se află România, având al treilea premier într-un an, fără a omite faptul că Dăncilă este prima femeie din istoria țării care ocupă această poziție. Xinhua notează apelul acesteia din discursul susținut în Parlament, prin care îndeamnă clasa politică să dea dovadă de maturitate în anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri. Se reaminteşte şi faptul că Guvernul, unul supradimensionat, care include 27 de miniștri, din care patru vicepremieri, a avut parte de susținerea UDMR la votul din Parlament.

Publicația Bloomberg acordă o atenție deosebită misiunii economice pe care o va avea Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Astfel, se arată că aceasta preia o economie care a crescut cu 8,8% în al treilea trimestru din anul precedent, deși creșterea este amenințată de un deficit bugetar mărit de reducerea impozitelor și de creșterea salariilor din sectorul public. Totodată, se arată că începutul mandatului Vioricăi Dăncilă coincide cu reînceperea protestelor cauzate de reforma sistemului de justiție, percepute de o categorie a societății ca măsuri care slăbesc lupta anticorupție. Sunt aduse în discuție și controversele privind o parte din membrii noului Cabinet, prezentându-se situația vicepremierului Paul Stănescu, cercetat pentru abuz în serviciu, dar și cea a a ministrului pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

Și France Presse acordă spațiu politicii românești. Potrivit agenției franceze, Guvernul României, condus pentru prima dată în istorie de o femeie, a primit votul de încredere al Parlamentului. Se notează faptul că se așteaptă din partea Vioricăi Dăncilă să continue politicile promovate de PSD, incluzând aici creșterea pensiilor și a salariilor din sectorul bugetar, dar și să contribuie la întărirea legăturilor dintre București și Bruxelles. Pe fondul îngrijorărilor legate de reformele sistemului de justiție, AFP citează fragmente din discursul lui Klaus Iohannis din cadrul ceremoniei de învestire a noului Guvern, referitoare la aceeași problematică a legilor justiției. Se amintește și de declarația comună venită dinspre Comisia Europeană, semnată de Jean-Claude Junker și Frans Timmermans, în care se atrage atenția Parlamentului de la București cu privire la impactul pe care ar urma să-l aibă pachetul de măsuri care vizează justiția asupra luptei anticorupție.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: