CEI MAI BOGATI OAMENI DIN ISTORIE!

4 feb.

Mansa Musa

Cine a avut mai mulți bani: John D. Rockefeller sau Ginghis Han? Este o întrebare simplă, dar cu un răspuns foarte dificil, notează ziariștii de la revista Time, care au făcut o analiză completă. Au stat de vorbă ore întregi cu academicieni, economiști și istorici. Clasamentul este riguros, spun ei, însă este o încercare de top al celor mai înstărite figuri istorice, în ordinea influențelor lor economice.

10 Ginghis Han (1162 – 1227)

Imperiul Mongol

Avere: foarte mult pământ și cam atât

Ginghis Han este fără doar și poate unul dintre cei mai de succes lideri militari din toate timpurile. Conducător al Imperiului Mongol, care se întindea din China până în Europa, el a controlat cel mai vast imperiu pe care l-a avut vreodată omenirea. „Succesul său se baza și pe faptul că îi plăcea să-și răsfețe soldații și comandanții“, spune Morris Rossabi, profesor de istorie la CUNY s QueensQueens College. Jack Weatherford, autorul cărții „Gingis Han și facerea lumii moderne“, explică faptul că soldaților mongoli, în comparație cu multe alte armate premoderne, le era interzis să ia prăzi personale. După ce o zonă era cucerită, fiecare obiect era luat și inventariat de comandanți, pentru ca mai târziu să fie împărțite militarilor și familiilor lor. Și Gingis Han primea o parte din pradă, dar asta cu greu îl putea îmbogăți. „Nu și-a construit niciun palat, niciun templu, niciun mormânt, și nici măcar o casă“, spune Weatherford. „S-a născut și a murit într-o iurtă.“

9 Bill Gates (1955-prezent)

SUA

Avere: 78,9 mld. dolari

Fiind cel mai bogat om aflat în viață, averea lui Bill Gates este ușor de determinat. Numai anul acesta revista Forbes estima averea netă a  fondatorului Microsoft la 78,9 miliarde de dolari. Asta înseamnă cu 8 miliarde mai mult decât co-fondatorului Zara, Amancio Ortega, a doua cea mai bogată persoană din lume.

8 Alan Rufus (cel Roșu) (1040-1093)

Anglia

Avere: 194 mld. dolari

Nepotul lui William Cuceritorul, Rufus s-a alăturat unchiului său pentru cucerirea Normandiei. A murit cu 11.000 de lire, potrivit lui Philip Beresford și Bill Rubinstein, autorii cărții  „Cel mai bogat dintre bogați“, care au estimat averea la 7% din PIB-ul Angliei. Ceea ce ar fi însemnat 194 miliarde de dolari în 2014.

7 John D. Rockefeller (1839-1937)

SUA

Avere: 341 mld. dolari

Rockefeller a început să investească în industria petrolieră în 1863, iar până în 1880 compania sa, Standard Oil, controla 90% din producția americană de combustibil. Potrivit necrologului său din New York Times, averea Rockefeller a fost evaluată la aproximativ 1,5 miliarde de dolari, pe baza unei declarații federale privind impozitul pe venit din 1918 și a estimărilor despre averea sa globală – echivalentul a aproape 2% din producția economică din SUA în acel an, conform datelor compilate de MeasuringWorth (SUA nu a păstrat date oficiale despre venitul național până în 1932). Aceste cifre ar fi echivalente în 2014 cu 341 miliarde de dolari.

6 Andrew Carnegie (1835–1919)

SUA

Avere: 372 mld. dolari

Rockefeller ocupase toată atenția presei, dar Andrew Carnegie ar putea fi cel mai bogat american al tuturor timpurilor. Imigrantul scoțian a vândut compania U.S. Steel lui J.P. Morgan, pentru 480 de milioane de dolari, în 1901. Această sumă este puțin peste 2,1% din PIB-ul Americii, dându-i lui Carnegie o putere economică echivalentă cu 372 miliarde de dolari în 2014.

5 I.V. Stalin (1878–1953)

URSS

Avere: controlul complet al unei națiuni cu 9,5% din producția economică a lumii

Iosif Visarionovici Stalin  este o figură neobișnuită în istoria modernă a economiei: un dictator cu puteri absolute, care a controlat una dintre cele mai mari economii din lume. În timp ce este aproape imposibili să separi averea lui Stalin de averea Uniunii Sovietice, combinația unică între puterea economică și controlul complet al URSS convinge mai mulți economiști să-l nominalizeze ca fiind unul dintre cei mai bogați oameni ai tuturor timpurilor.

Și le putem înțelege ușor logica. Mai multe date arată că în 1950, cu trei ani înainte de moartea lui Stalin, URSS reprezenta aproape 9,5% din producția economică mondială. Iar în 2014, acest nivel de producție ar fi echivalentul a aproape 7,5 trilioane de dolari.

Pentru că banii aceștia nu aparțineau în mod direct lui Stalin, el avea abilitatea să folosească puterea economică sovietică pentru orice motiv avea chef. „Controla o șesime din suprafața planetei, fără ca nimeni să-i ceară socoteala, fără verificări și rapoarte“, spune George O. Liber, profesor de istorie la Universitatea Alabama din Birmingham.

4 Akbar I (1542–1605)

India

Avere: A condus imperiul cu 25% din PIB

Cel mai mare împărat al dinastiei Indiene Mughal, Akbar a controlat un imperiu care însemna cam un sfert din producția economică a lumii. Chris Matthews de la Fortune îl citează pe istoricul Angus Maddison, care speculează că PIB-ul pe cap de locuitor în India, sub conducerea lui Akbar, era comparabil cu cel al Angliei Elisabetane, dar „cu o clasă dominantă al cărei stil de viață extravagant îl depășea pe cel al societății europene.“ Afirmația potrivit căreia elita indiană era mai bogată decât cea care aparținea Occidentului se susține cu date furnizate de economistul Branko Milanovic, a cărui cercetare arată că dinastia Mughal era unul dintre cele mai eficiente imperii din toate timpurile în a extrage avuția de la populație.

3 Împăratul Shenzong (1048 – 1085)

China

Avere: A condus imperiul cu 25%-30% din PIB mondial

Dinastia chineză Song (960-1279) a fost una dintre cele mai mari puteri economice din toate timpurile. Potrivit profesorului Ronald A.Edwards, de la Universitatea Tamkang, istoric, expert în economia chineză din perioada Dinastiei Song, acest popor adunase între 25% ȘI 30% din PIB-ul mondial, în perioada de vârf a dinastiei. Averea imperiului provenea și din invenții tehnologice, dar și din extraordinara abilitate de a colecta taxele, despre care Edwards spune că era cu sute de ani înaintea guvernelor europene. Profesorul mai notează că forma de guvernare a dinastiei Song era foarte centralizată, adică împăratul deținea aproape întreg controlul asupra economiei.

2 Augustus Cezar (63 î.Hr – 14 d.Hr)

Imperiul Roman

Avere: 4,6 trilioane de dolari

Augustus Cezar nu numai că deținea controlul unui imperiu care însuma 25%-30% din producția economică mondială, dar, potrivit profesorului de istorie de la Stanford, Ian Morris, el a deținut la un moment dat o avere personală care însemna cam o cincime din economia imperiului său. Această avere ar fi echivalentul a aproape 4,6 trilioane de dolari în anul 2014. „Pentru o perioadă de timp, Augustus a deținut personal tot Egiptul“, spune profesorul. Asta este greu de depășit.

1 Mansa Musa (1280 – 1337)

Mali

Avere: Mai bogat decât ar putea cineva descrie!

Mansa Musa (foto sus), regele din Timbuktu, este considerat deseori cea mai bogată persoană din istorie. Potrivit profesorului de istorie Richard Smith, de la Ferrum College, regatul vest-african al lui Musa era cel mai mare producător de aur din lume – la acea vreme, aurul era foarte cerut și căutat. Totuși, cât de bogat era Musa? Este foarte greu să se estimeze cât de cât valoarea averii sale. Există puține date, iar sursele contemporane descriu bogățiile regelui ca fiind imposibile pentru acea vreme. Așa cum spune Rudolph Ware, profesor de istorie asociat la Universitatea din Michigan, bogățiile lui Musa era atât de mari, încât oamenii se luptau să le descrie. „Este persoana cea mai bogată pe care a putut să o vadă cineva vreodată, asta-i ideea“, spune Ware. „Imaginați-vă cea mai mare cantitate de aur și dublați cantitatea. Asta încearcă să se comunice referitor la el.“

8 răspunsuri sa “CEI MAI BOGATI OAMENI DIN ISTORIE!”

 1. Everyday lifestyle 4 februarie 2018 la 10:55 am #

  Bravo lor !

  Apreciază

  • octavpelin 5 februarie 2018 la 11:24 am #

   YAP,O SAPTAMANA FAINA!

   Apreciat de 1 persoană

   • Everyday lifestyle 5 februarie 2018 la 11:40 am #

    Asemenea.

    Apreciază

    • octavpelin 5 februarie 2018 la 11:53 am #

     ESTE SUUPER BLOGUL TAU!

     Apreciat de 1 persoană

    • Everyday lifestyle 5 februarie 2018 la 11:58 am #

     Si eu iti urmaresc articolele , imi plac si ma bucur ca am ocazia acum sa te felicit.Succes !

     Apreciază

    • octavpelin 5 februarie 2018 la 12:00 pm #

     Multumesc ,la fel.Pot posta articolele tale pe blogul meu sunt extraordinare,cu stima Octav!

     Apreciază

    • Everyday lifestyle 5 februarie 2018 la 12:04 pm #

     Orice poti posta de pe blog.Te respect si te apreciez !

     Apreciază

    • octavpelin 5 februarie 2018 la 12:05 pm #

     MULTUMESC.CU STIMA SI RESPECT OCTAV!

     Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: