DER SPIEGEL:”MAREA COALITIE” PENTRU GUVERNUL MARII INCERTITUDINI!

8 feb.

Alegerile din Germania au produs îngrijorări cu privire la evoluţia politică a ţării după retragerea Angelei Merkel

La 136 de zile de la alegerile generale, negocierile pentru formarea guvernului de la Berlin s-au încheiat. Va fi însă nu doar un guvern nu de „mare coaliție“ între creștin-democrați și social-democrați, ci și un guvern al marii incertitudini.

Tortul puterii a fost împărțit între Uniunea Creștin Democrată (CDU) a Angelei Merkel, aliații bavarezi din Uniunea Creștin Socială (CSU) și Partidul Social Democrat (SPD) condus de Martin Schulz. Surprinzătoare este trecerea în portofoliul stângii a Ministerului de Finanțe, condus până acum de „părintele austerității“, conservatorul Wolfgang Schaeuble. La fel ca în ultimele două mari coaliții cu Angela Merkel, SPD va gestiona politica externă și va avea portofoliul vicecancelarului, alături de Justiție, Muncă și Mediu. Fostul premier al Bavariei, creștin-socialul Horst Seehofer, un politician care se opune acum primirii imigranților, va fi cel mai probabil ministru de Interne. Partidul Angelei Merkel va avea portofoliile Apărării, Economiei, Sănătății, Agriculturii și Educației.

Votul partidului vs votul țării

Nimic nu este însă sigur. Conferința specială a SPD din luna ianuarie a fost de acord cu aceste negocieri formale, însă rezultatul va fi supus votului tuturor celor peste 400.000 de membri ai partidului, pe 3 martie. Asta nu este democrație, spune pentru Handelsblatt politoloaga Christine Landfried. „Un vot al membrilor de partid poate părea democratic, îns[ într-o democrație parlamentarii nu pot fi constrânși de votul membrilor de partid când aleg guvernul.“ Curtea Constituțională de la Karlsruhe studiază acum legalitatea votului anunțat de SPD. Miza este mare, pentru că puternica organizație de tineret a SPD se opune coaliției cu Merkel, iar precedentul de la congresul din ianuarie, când doar 56% dintre delegați au dat undă verde coaliției, nu este încurajator.

Liderii sunt rupți de germani

Această presiune a electoratului și a membrilor de partid a făcut ca negocierile să fie extrem de dificile. Cărui fapt se datorează eșecul inițial al formării unui guvern cu liberalii și ecologiștii și apoi încetineala și ezitările din negocierile cu SPD? Angelei Merkel, răspunde Der Spiegel, în timp ce Die Welt consideră ca este vorba despre partidul Alternativa pentru Germania, primii extremiști ajunși în Bundestag după Războiul Mondial și, mai mult, extremiști care devin principala forță de opoziție.

Liderii partidelor tradiționale au fost bulversați de votul slab primit la ultimele alegeri și de ascensiunea extremiștilor. Dacă până acum prosperitatea, locurile de muncă și sanatatea erau dezideratele electoratului, acum, politicienii par să nu mai știe ce își doresc germanii. Temători, nesiguri, speriați de posibilele atacuri din partea AfD chiar în timpul negocierilor și dorind să demonstreze electoratului că sunt responsabili, politicienii SPD și CDU au intrat până în cele mai mici detalii în negocieri. Dacă această teamă față de AfD și electorat va persista, eficiența și viitorul guvernării vor fi incerte.

Copilul urât al Angelei Merkel

Der Spiegel consideră însă că AfD nu este altceva decât „copilul urât“ al lui Mutti Merkel, rodul declarațiilor sale că nu „nu este alternativă“ pentru salvarea euro decât marile împrumuturi germane și apoi rodul deciziei sale de deschidere a porților Germaniei către imigranți. „Cancelarul Konrad Adenauer a ancorat țara în Vest, Willy Brandt a deschis-o către Est, Helmut Kohl a reunificat-o și a pus bazele monedei euro, dar niciunul dintre acești cancelari nu a schimbat Germania mai mult decât MerkelMerkel“, susține Der Spiegel. Merkel a transformat CDU într-un partid personal, i-a contorsionat doctrina conservatoare pentru a „fura“ voturile stângii și ale ecologiștilor, a guvernat în mari coaliții stânga-dreapta spre confuzia alegătorilor, iar în acest fel a lăsat democrația fără sufletul ei – disputele politice care nasc idei pozitive pentru țară. În plus, rivalii politici din SPD, liberalii, Partidul Stângii și ecologiștii nu mai par capabili să vină cu idei noi în alegeri, pentru că întregul lor discurs se centrează pe opoziția față de personalitatea autoritară a Angelei Merkel.

Când Merkel nu va mai fi

Germania va avea un nou guvern Merkel, Europa va avea un nou tandem funcțional franco-german, însă germanii sunt preocupați de ce se va întâmpla după epoca Merkel. „Trei bărbați au încercat să o îndepărteze pe Merkel de la Cancelarie și toți au eșuat din cauza incapacității de a explica cu sunt mai buni decât ea. Toți au părut niște băieți care locuiesc cu părinții și sunt fericiți că Mutti are grijă de toate. Acum, SPD poate aștepta doar ca Merkel să se retragă. Însă poate ar fi mai bine să se gândească încotro trebuie să meargă țara când Merkel nu va mai fi“, scrie Der Spiegel.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: