INCIDENT CU JURNALISTA SORINA MATEI/ PENALUL JOHANNIS ALATURI DE DNA:”NISTE PENALI FAC O INCERCARE DISPERATA!”

17 feb.

Sorina Matei s-a numărat printre jurnaliștii care au participat, joi seara, la declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, în plin scandal în justiția din România. Jurnalista i-a adresat lui Iohannis mai multe întrebări, cerându-i, în primul rând să spună cum ar defini, sintagma ”niște penali” pe care Iohannis a folosit-o în declarația făcută, însă i-a comunicat care ar trebui să fie, potrivit Constituției, rolul unui președinte. Mai exact, de mediator!

 Imagini pentru IOHANNIS,SORINA MATEI,POZE

”Cum definiţi această sintagmă de penali?”, l-a întrebat Sorina Matei pe Klaus Iohannis, fiind cea care a deschis lista întrebărilor jurnaliștilor.

Iohannis a refuzat să răspundă, invocând faptul că a explicat deja de prea multe ori. ”Asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori. În chestiunea cu medierea, de fiecare dată apare o problemă publică m-am implicat în modul în care am înţeles să fac medierea”, a spus Iohannis.

Sorina Matei și Iohannis, dialog tensionat la Cotroceni

Respectă Iohannis rolul de mediator?

Sorina Matei a revenit cu o altă întrebare, cerându-i lui Iohannis să explice cum își mediază rolul de mediator, rol pe care îl are potrivit Constituției și dacă știe ce se întâmplă la DNA Ploiești.

”Potrivit Art 80, alin 2, din Constitutie, privind rolul preseintelui, trebuie sa va exercitati rolul de mediator. Societatea discuta de cateva saptamani de niste lucruri petrecute in DNA Ploiesti in care atat justitiabilii, cat si procurorii discuta despre niste probe false care ar trebui sa existe in dosare. Ca mediator in societate, considerati ca buna fucntionare a justitiei sta in prezentarea de probe false?”

”O intreb pe doamna consilier Barsan daca mai sunt colegi care nu au pus intrebari”, a conchis jurnalista, dialogul dintre ea și președinte devenind destul de tensionat.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi o declarație de presă. Președintele a atacat dur politicienii, numindu-i niște penali și a apărat-o vehement pe Kovesi și DNA-ul. Totodată, președintele a devoalat și întâlnirea pe care a avut-o chiar astăzi, la Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea. Reamintim că, în ultima perioadă apele din peisajul justiției din România au fost din ce în ce mai tulburi, culminând cu scandalul înregistrărilor de la DNA Ploiești, protagonistul principal fiind procurorul Mircea Negulescu.

 

UPDATE 20:45

Ziarista Sorina Matei s-a înscris din nou la cuvânt, solicitându-i președintelui o poziție în legătură cu acuzațiile la adresa DNA, privind folosirea în anchete a unor probe false, dar Klaus Iohannis a refuzat să îi răspundă.

————————————-

UPDATE 20:38

Chestionat dacă o va revoca pe Codruța Kovesi, Klaus Iohannis a răspuns că momentan nu are motive, dar că nu exclude ipoteza ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să îi prezinte motive întemeiate pentru revocarea procurorului-șef al DNA.

„Asta cu revocarea constat că e o preocupare intensă în spațiul public. Momentan, sincer, nu văd motive de revocare. Dar s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu și le știe domnul ministru. Încă o dată vă spun: acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat că nu a existat niciun control la DNA altul decât cel de anul trecut, nu a existat nici măcar o discuție la nivelul conducerii DNA, m-ar surprinde ca așa, peste noapte, să apară motive pentru o ipotetică solicitare de revocare”, a comentat Iohannis.

—————————-

UPDATE 20:36

Confruntat de către jurnalista Sorina Matei cu existența în Constituția României a prezumției de nevinovăție (în contextul discursului prezidențial despre așa-numiții „penali”), Klaus Iohannis a refuzat să își nuanțeze sintagma „niște penali” (să precizeze dacă se referă la persoane urmărite penal, inculpate sau condamnate definitiv).

„Asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori. Nu e cazul să revin”, a afirmat Iohannis.

Aceeași Sorina Matei l-a întrebat pe șeful statului cum a mediat în scandalul dintre Laura Kovesi și ceilalți.

„Justiția se înfăptuiește în sala de judecată. În această situație, nu mă văd chemat să mediez între DNA și persoane inculpate. Nici nu e nevoie. În această speță, judecătorii și vor spune cuvântul, după care vom afla concluziile”, a sunat replica politicianului.

—————————

Președintele Klaus Iohannis continuă să fie alături de Direcția Națională Anticorupție, criticându-i vehement joi seară pe cei care au lansat recent atacuri la adresa DNA și a Laurei Codruța Kovesi.

„Avem (oare a câta oară?) un scandal în spațiul public și cred că de data aceasta destul de multă lume se așteaptă să-mi expun opinia. Lucrurile se pot rezuma la puține cuvinte: niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA și conducerea sa. Această încercare este una jalnică și neconvingătoare. Iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți: Direcția Națională Anticorupție și conducerea Direcției Naționale Anticorupție fac o treabă foarte bună, iar acest atac din partea unor penali este de natură să confirme că DNA face o treabă bună”, a afirmat Iohannis.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: