FOSTUL JUDECATOR SI MEMBRU CSM ADRIAN TONI NEACSU:MINISTRUL JUSTITIEI VA ANUNTA CA INITIAZA PROPUNEREA DE REVOCARE A PROCURORULUI SEF DNA ,LAURA KOVESI.DAR DECIZIA ASUPRA REVOCARII II APARTINE EXCLUSIV PIXULUI PENALULUI JOHANNIS DE LA COTROCENI!

22 feb.

„Zi decisivă pentru Kovesi. Ministrul Tudorel Toader îi decide astăzi soarta”, urlă toată lumea. Dar informația nu este corectă, atrage atenția avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru CSM.
„Văd multă confuzie, indusă intenționat prin astfel de materiale de presă, în ce privește atribuțiile ministrului justiției în revocarea procurorului-șef al DNA. Legea este citată strâmb și este interpretată abuziv. În realitate lucrurile sunt cât se poate de limpezi, iar Tudorel Toader nu va face altceva decât să-și exercite atribuțiile pe care i le oferă legea”, spune fostul judecător.  

Imagini pentru IOHANNIS,KOVESI,TUDOREL TOADER,POZE

„Ca atare, potrivit art. 54 alin 4 din Legea nr. 303/2004, ministrul justiției se poate sesiza din oficiu în ce privește inițierea procedurii de revocare a procurorului șef al DNA. Acesta e un drept suveran pe care i-l oferă legea și sunt sigur ca acest lucru îl vom afla diseară: ne va anunța că s-a sesizat din oficiu și că inițiază propunerea de revocare. Repet, nu cere revocarea propriu-zisă, ci inițiază din oficiu procedura de revocare. A propune e una (legea îi dă dreptul), a revoca e altceva.
Decizia asupra revocarii îi aparține, exclusiv, Președintelui României. Mai departe, întrucât revocarea nu se poate dispune decât fie în cazul aplicării unei sancțiuni disciplinare (nu e cazul încă), fie în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale (conducere deficitară a DNA), ministrul justitiției va solicita CSM verificarea modalității în care procurorul șef și-a îndeplinit atribuțiile manageriale, ținând cont de toate informațiile îngrijorătoare apărute în spațiul public.
Se vor verifica, potrivit art. 51 alin. 3-6 din lege, exercitarea atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale. Inspecția nu va stabili eficiența managementului în funcție de notele date de ambasade, ci aplicând strict criteriile din lege. La comportament și comunicare, de exemplu, va verifica comportamentul în relația cu procurorii din subordine, cu alte autorități și instituții, inclusiv comisiile parlamentare, ori aparițiile mass media. În baza raportului întocmit de IJ, care va face și propuneri, CSM-ul își va da avizul pozitiv sau negativ asupra propunerii de revocare.
Inspecția Judiciară va verifica toate aspectele apărute în spațiul public, toate scandalurile recente în care a fost implicat DNA și va stabili daca pot fi imputate unui prost management și unei comunicări deficitare. Decizia Președintelui României va fi una strict politică, din păcate. Cam asta este”, conchide fostul judecător.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.