CU TOATE CA NU VA MAI CANDIDA LA VIITOARELE ALEGERI PREZIDENTIALELE ,CETATEANUL GERMAN KLAUS WERNER JOHANNIS O VA REVOCA DIN FUNCTIE PE SIBIANCA SA KOVESI,DAR PSD A LUAT IN CALCUL IN CAZ DE NEVOIE SI UN CONFLICT CONSTITUTIONAL CARE VA FI TRANSAT DE CCR!

24 feb.

O nouă divergență după solicitarea de revocare a șefei DNA făcut de Tudorel Toader. Îl obligă legea pe președinte Klaus Iohannis să semneze revocarea Laurei Codruța Kovesi?  Este întrebarea care a împărțit cele două tabere.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a susținut vineri, la RFI, că președintele Klaus Iohannis este obligat de lege să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA, amenințând cu plângerea la Curtea Constituțională.

Potrivit lui Ștefănescu, „preşedintele este obligat de lege să o revoce pe Kovesi, pentru că în caz contrar se va declanşa un conflict juridic de natură constituţională, iar CCR va constata că şefa DNA este revocată”.

„Vor fi comentarii foarte acide, probabil, în spaţiul public şi o să fie o nemulţumire generală şi vor fi reacţii politice, dar ăsta nu este un motiv pentru suspendare, din punctul meu de vedere, dar vă spun, aşa ceva noi n-am discutat în partid. Noi la anul vom avea un candidat, care-l va bate în alegeri pe Iohannis, care în momentul de faţă se poziţionează în mod total şi pe faţă cu statul paralel, demonstrând încă o dată că este ţinut în frâu”, a mai precizat secretarul general adjunct al PSD.

De partea cealaltă, Klaus Iohannis a apreciat vineri că președintele este cel care decide în cazul revocării.

Întrebat dacă are obligația să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, Iohannis a spus vineri la Bruxelles: „Am auzit aseară, printre multe lucruri care nu m-au convins, şi un lucru care pare interesant exact în această conjunctură. Dacă legea prevede o posibilitate sau tradusă o oportunitate, atunci ea nu poate să fie cenzurată. Deci, dacă legea spune că preşedintele revocă, atunci este chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu revocă şi doar preşedintele poate să hotărască acest lucru”.

O poziție similară are și un membru CSM. Procurorul Cristian Ban, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat, pentru Mediafax, că procedura de revocare a procurorului-şef DNA este similară celei de numire, preşedintele putând refuza solicitarea de revocare venită din partea ministrului Justiţiei.

„Conform principiului simetriei se aplică procedura similară numirii. Or, numirea se face la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Secţiei de Procurori de către preşedintele României, care poate şi refuza propunerea. Pe cale de consecinţă, şi revocarea urmează aceeaşi procedură. A raţiona altfel ar însemna ca ministrul să fie singurul care revocă fără niciun alt filtru. Mai mult, conform legii, ministrul propune, nu dispune revocarea”, a precizat Ban.

Ce spune legea: „Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: