ARMISTITIU UMANITAR IN IADUL SIRIAN!

25 feb.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă seară, în unanimitate, o rezoluţie prin care cere instituirea unui armistiţiu umanitar în Siria cu durata de 30 de zile.

Armistiţiul general va începe imediat, Rusia accepând să nu folosească dreptul de veto pentru blocarea proiectului de rezoluţie.

SUA şi alte ţări criticaseră Rusia pentru protejarea regimului Bashar al-Assad, care bombardează zona Ghouta, o suburbie a Damascului, unde au fost semnalate sute de victime civile.

Moscova ar urma să convingă regimul de la Damasc să suspende 30 de zile operaţiunile militare pentru a permite evacuarea civililor.

„Convoaiele umanitare sunt pregătite să intre în zona Ghouta”, a declarat ambasadorul Suediei la ONU, Olof Skoog.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, vor discuta cu preşedintele rus, Vladimir Putin, duminică, despre punerea în aplicare a armistiţiului în Siria, a anunţat Palatul Elysee, într-un comunicat citat de AFP.

„Consiliul de Securitate tocmai a adoptat în unanimitate o rezoluţie care cere o încetare a focului de 30 de zile în Siria”, aminteşte preşedinţia Franţei, calificând documentul Naţiunilor Unite ca o „primă etapă indispensabilă”.
Merkel şi Macron vor discuta cu Putin despre „implementarea acestei rezoluţii şi despre foaia de parcurs în plan politic necesară pentru instaurarea unei păci durabile în Siria”.

„Vom fi în următoarele ore şi zile extrem de vigilenţi în privinţa aplicării sale concrete”, arată comunicatul, care afirmă că armistiţiul trebuie să fie respectat iar convoaiele umanitare trebuie să poată ajunge imediat în localităţile cele mai afectate de violenţe şi lipsuri. „Evacuările medicale de urgenţă trebuie să fie demarate fără obstacole”, adaugă comunicatul menţionat.

Comunicatul, care denunţă „bombardamentele nediscriminatorii ale regimului sirian”, subliniază că „necesităţile pe teren sunt imense, în special în regiunea Ghouta la est de Damasc”.

„Toate ţările în cauză trebuie să acţioneze pentru deplina punere în practică în zilele următoare a angajamentelor asumate, începând cu ţările garante de la Astana, Rusia, Turcia şi Iran”, notează de asemenea Palatul Elysee.

AFP aminteşte că textul ONU se limitează să „ceară” un armistiţiu „fără întârziere”, cu obiectivul „de a permite livrarea regulată a ajutorului umanitar, a serviciilor şi evacuarea medicală a bolnavilor şi a răniţilor în starea cea mai gravă”.

Ostilităţile pot totuşi continua contra grupărilor jihadiste „şi” asociaţilor acestora, lăsând cale liberă interpretărilor, mai remarcă AFP.

Peste 500 de civili, dintre care circa o sută de copii, au fost ucişi în şapte zile de lovituri ale regimului sirian asupra fiefului rebel din Ghouta de Est.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: