ESTICII VINOVATII DE SERVICIU!

25 feb.

Roberto Maroni, lider al campaniei antiimigraţie, politicianul care intervenea pentru cei trei angajaţi români ai săi cu statut ilegal în Italia

Alegerile de pe 4 martie se apropie, iar presa din Peninsulă este îngrijorată că un partid antisistem (Mișcarea de Cinci Stele) va deveni principala formațiune din Parlament, iar viitorul guvern ar putea include partide de extremă-dreapta (Fratelli d’Italia) și antiimigrație (Liga Nordului).

Pentru marile publicații italiene o explicație pentru această stare de fapt ține de acțiunile insidioase ale Rusiei lui Vladimir Putin și ale „armatelor“ sale de trolli. „Asta sună bine și stârnește pasiuni, ca un roman“, scrie Fulvio Scaglione pentru site-ul italian Linkiesta.

Estul e de vină!

Pentru Scaglione, jurnalist și la publicația catolică Famiglia Cristiana, realitatea este alta. Nu Rusia este de vină pentru dezastrul electoral către care se îndreaptă partidele tradiționale din Italia, ci țările estice din UE. Ele sunt cele care atrag, prin costurile mult mai mici, marile companii occidentale, lăsând zeci de mii de șomeri italieni pradă extremelor politice și formațiunilor antisistem. „Aceste țări sunt atât de atractive pentru că oferă beneficii și garanții sociale și salarii mult mai mici decât ale noastre. Dar nu doar pentru asta: ele folosesc adesea fondurile structurale abundente ale UE pentru a crea condițiile unei concurențe neloiale. Prețuri mai mici la energie, de exemplu“, scrie Scaglione. Sunt arătați apoi cu degetul „angajații detașați“, acuzați recent de președintele Franței pentru distrugerea sistemului social occidental, oameni care lucrează în condiții mizere în Vest fiind plătiți cu salariile mici din țările de origine.

Lobby la Bruxelles

Nu doar ziarele au această atitudine mai mult decât ostilă la adresa Estului, ci însuși guvernul italian. În plină campanie electorală, Partidul Democrat (care riscă să piardă puterea), l-a trimis la Bruxelles pe ministrul Economiei pentru a pune bețe în roate Slovaciei. Ministrul Carlo Calenda caută susținerea comisarului european pentru Concurență, daneza Magrethe Vestager, pentru a investiga un presupus ajutor ilegal din fonduri UE oferit de statul slovac pentru companiile ce investesc în țară. Totul pleacă de la disponibilizarea de către Whirpool a circa 500 de angajați italieni, în urma deciziei de a-și muta afacerea în Slovacia. Pentru ministrul Calenda, ceea ce Whirpool a făcut este „o mizerie“, iar Slovacia face „concurență neloială“. La fel au stat lucrurile în ultimul timp cu o fabrică a companiei Honeywell (mutata în Slovacia), cu Carson Wagonlit și K-Flex (care au plecat în Polonia), cu Electrolux, care a venit în Polonia, România și Ungaria. Suedezii de la Electrolux au și arătat guvernului italian că ar rămâne în Italia doar dacă angajații ar accepta 700-800 de euro pe lună, la fel ca și colegii polonezi.

Un „Pasdaran“ al NATO

Nemulțumirea italienilor depășește granițele economiei. „Aceste state sunt inamici declarați ai Rusiei. Și nu doar atât: ele sunt un adevărat Pasdaran al NATO, cele mai loiale în alianța cu SUA, iar companiile americane sunt foarte fericite să vină în aceste țări. Astfel, în România și Polonia există un scut antirachetă al SUA, iar Cehia susține decizia lui Trump de a muta ambasada la Ierusalim“, scrie Scaglione, care aseamănă țările sărace din Est cu Gărzile Revoluționare Iraniene. Articolul se încheie astfel: „Putin este urât, mizerabil și rău și complotează pentru sfârșitul lumii. Însă ce probleme a avut Italia cu Rusia în privința gazelor? În 2012, înaintea crizei din Ucraina și a sancțiunilor vestice, Italia era al doilea exportator european în Rusia, iar 9% din investițiile străine directe în Italia veneau din Rusia. Datele arată că Italia nu este de partea cui trebuie, cel puțin din punct de vedere al buzunarului, ci cu cei care sunt gata să facă șmecherii cu Italia“.

Cine sunt adevărații „șmecheri“?

Articolul cu pricina nu spune nimic despre marile companii italiene care fac profit în țările estice, tocmai datorită acestor salarii mizere, profituri pe care le și repatriază. Nimic despre modul în care aceste repatrieri fac ca balanța dintre fondurile UE și capitalul astfel scurs din Est să fie negativă. Nimic despre modul în care Italia, acum la președinția OSCE, susține insidios poziția Rusiei în legătură cu Transnistria, prin intermediul fostului comisar european Franco Frattini, numit recent Reprezentant special al OSCE pentru Transnistria. Nimic în publicația italiană despre cum Italia, împreună cu companii energetice din Norvegia, Marea Britanie sau Germania au îngropat gazoductul Nabucco, preferând ca gazele caspice să ajungă în Italia, lăsând Estul expus pe mai departe șantajului rus. Nimic despre lucrările de mântuială ale companiei italiene Salini Impreglio pe lotul de autostradă Orăștie-Sibiu, companie vizată în 2016 în Italia, acasă, de o investigație pentru corupție. Nimic nici despre poziția inferioară României, Slovaciei, Poloniei, Ungariei deținută de Italia în topul corupției ale Transparency International. Nimic despre Institutul pentru Reconstrucție Industrială, creat de regimul Mussolini și care, după război, a asigurat ajutorul de stat pentru marile companii italiene, ducând la ceea ce se numește „miracolul italian“, folosind „fondurile structurale“ ale acelei epoci – Planul Marshall.

Și ar mai trebui să amintim și de fostul ministru de Interne Roberto Maroni, acum președinte al Lombardiei și unul din liderii antiimigranților din Liga Nordului, cel care în 2009 se afla în plină campanie împotriva imigranților români, după ce anterior intervenise, în calitate de parlamentar, pentru a reglementa situația a trei români (printre care o menajeră) care lucrau ilegal pentru el în Italia. Acum, Italia este una dintre țările UE care cere cel mai vocal limitarea accesului țărilor estice la fondurile UE, în cazul în care refuză să primească, pe sistemul cotelor obligatorii, imigranții sosiți în Italia. Având în vedere cele de mai sus, ne putem întreba și noi, precum jurnalistul italian, dacă nu cumva suntem în UE împreună cu cei care fac „șmecherii“ cu România, cel puțin din punct de vedere financiar, dacă nu și geopolitic.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: