USA SUB „RAZBOI INFINIT”SUB CONDUCEREA GENERALILOR!

17 mart.

Pe 18 martie, Vladimir Putin, lipsit de rivali, va fi ales președinte al Federației Ruse pentru a patra oară. Adăugând și mandatul de premier deținut în perioada 2008 – 2012, Putin va deveni cel mai longeviv lider rus, depășindu-l pe Stalin.

Președintele chinez Xi Jinping și-a asigurat prezența pe termen nelimitat în fruntea țării, după ce Partidul Comunist Chinez a rupt tradiția „conducerii colegiale“ și a limitării la două mandate prezidențiale, revenind la modelul lui Mao Zedong. Cu o economie fragilă, regimul de la Moscova pune accent pe patriotism, pe capacitatea de rezistență, pentru a mobiliza populația împotriva a ceea ce numește agresiunea Vestului. În China, creșterea economică și optimismul social rezultat de aici stau la baza mobilizării.

O administrație a militarilor

Reacția Statelor Unite, cealaltă mare putere, a fost încercarea de a accentua patriotismul american și sentimentul naționalist, ceea ce a dus la alegerea lui Donald Trump pentru Casa Albă. Pentru o mai mare stabilitate a sistemului în fața confruntării cu Rusia și China, statul profund american a ales varianta militarilor. După demiterea lui Rex Tillerson din fruntea diplomației SUA și înlocuirea sa cu directorul CIA, Mike Pompeo, administrația americană este în mod clar dominată de militari. Mike Pompeo este un inginer absolvent al Academiei Militare West Point, cu o carieră militară de șase ani, dupa care a înființat o companie în domeniul aerospațial, legată de complexul militaro-industrial american. Apoi, șeful de cabinet al președintelui Trump este generalul John Kelly, șeful Penagonului este generalul James Mattis, iar consilierul pentru securitate al președintelui este generalul Herbert Raymond McMaster. Prin această „militarizare“, administrația a fost disciplinată și s-au redus „scurgerile“ către presă, care au alimentat nenumărate scandaluri în primul an al președinției Trump. În egală măsură, politica externă a SUA a devenit mai agresivă, în replică la creșterea în agresivitate a Rusiei și Chinei, numite „amenințări“ și „puteri rivale“ în Strategia Națională de Apărare. Schimbarea în fruntea Departamentului de Stat anunță o politică mai dură față de Iran, până la retragerea SUA din acordul nuclear cu Teheranul. Apoi, SUA își mută ambasada din Israel la Ieruslamim și sunt pregătite de un război comercial cu China și chiar UE.

„Noi nu invadăm alte țări“

Militarii din administrația Trump au readus în prim-plan politica de mare putere. Cum gândesc unii dintre acești militari de carieră? La fel ca și omologii lor din China și Rusia.

„Noi nu invadăm alte țări“, spunea genaralul Mattis, în ianuarie 2018, cu referire la intervenția rusă în Ucraina, uitând însă de toate invaziile americane din ultimele decenii pentru schimbarea regimurilor. „Noi reglementăm lucrurile prin dreptul internațional“, spunea Mattis, potrivit Foreign Policy.

Revista americană îi aduce aminte șefului Pentagonului de concluzia lui A.J. Muste, în 1949: „Nicio mare putere din istorie nu s-a perceput ca un agresor. Asta e valabil și azi“. Pentru generalul Mike Holmes, șeful Air Combat Command, competiția geopolitică este „război infinit: o competiție lungă împotriva unor adversari egali“.

Apoi, Strategia Națională de Apărare a SUA arată că prima preocupare a SUA nu mai este terorismul, ci „competiția strategică dintre state“, cu China și Rusia.  „China este făcută să joace un joc infinit și scopul meu este să mă asigur că nepoții mei și ai voștri vor avea și alte opțiuni decât să-i primească pe turiștii chinezi“, spunea același general Holmes, citat de Foreig Policy, într-un articol intitulat „Militarii americani au nostalgia războaielor mondiale“.

Fără să i se poată contesta voința de a asana „mlaștina de la Washington“, după cum a promis în campanie, Donald Trump rămâne prizonierul unei diviziuni clare a muncii în administrația SUA: președintele scrie mesaje pe Twitter și atrage lumina reflectoarelor, în timp ce generalii conduc conform intereselor marii industrii americane.

În 1961, la finalul celui de-al doilea mandat prezidențial, Dwight Eisenhower avertiza asupra pericolului creat de creșterea influenței complexului militar-industrial asupra politicii. Rusia, China și SUA anului 2018 par să se apropie tot mai mult de visul urât despre care vorbea  generalul Eisenhower în plin Război Rece.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: