LIBIDINOSUL JOHANNIST CU SOTIA DECORATA DE JOHANNIS,”SOCIOLOGUL”PEDELIST MARIUS PIELEANU A INTORS CA LA PLOIESTI SONDAJUL „AVANGARDE”CARE IL DA PREZIDENTIABIL PE CALIN POPESCU TARICEANU!

23 mart.

Întîmplarea face să fiu printre primii care au cunoscut sondajul AVANGARDE realizat între alegătorii din judeţul Dolj, despre care acum vorbeşte toată lumea. Am în faţă chiar cartoanele realizate de acest institut, pe unele dintre ele, de altfel, le-am şi publicat în „Cotidianul” (https://www.cotidianul.ro/tariceanu-preferat-de-olteni-ca-unic-candidat-la-presedintie-al-aliantei-psd-alde/).

Din acest sondaj, toţi am înţeles că varianta candidatului unic al alianţei PSD-ALDE la prezidenţialele din 2019 în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu prinde din ce în ce mai mult contur în rîndul populaţiei care n-ar vota cu candidatul PNL. AVANGARDE l-a cotat pe C.P. Tăriceanu cu 48%, iar pe Liviu Dragnea cu doar 8%! Şi nu este vorba doar despre simpatizanţii ALDE, cum eronat ne spune acum Marius Pieleanu, directorul AVANGARDE! Vom demonstra mai jos acest lucru.

Pentru a înţelege, însă, ieşirea ulterioară a lui Marius Pieleanu, prin care, de fapt, a vrut să-l liniştească pe Liviu Dragnea, e nevoie să trecem în revistă cîteva reacţii apărute după ce datele despre prezidenţiabilul comun PSD-ALDE au apărut în spaţiul public.

DUPĂ APARIŢIA SONDAJULUI, ANTENA 3 A ANUNŢAT „TENSIUNI ÎN COALIŢIA DE GUVERNARE”

Conferinţa de presă a ALDE Dolj a avut loc miercuri, la ora 16, cînd preşedintele filialei, deputatul Ion Cupă, a prezentat în faţa jurnaliştilor craioveni două sondaje: unul intern, realizat chiar de ALDE, celălalt realizat de AVANGARDE între cetăţenii judeţului Dolj. A doua zi, rezultatele acestui sondaj au apărut şi în presa centrală, punctul de interes fiind răspunsul la întrebarea „Doar dacă vor candidat unic, cine ar trebui să fie acesta?”.

Semnificativ este faptul că, după mai puţin de o oră de la publicarea răspunsului la această întrebare, adică Tăriceanu 48%, Dragnea 8%, reporterul Antena 3 anunţa că în şedinţa coaliţiei sînt tensiuni generate de acest sondaj!

Primul care a vrut să liniştească apele a fost însuşi Tăriceanu, care a ieşit la declaraţii, spunînd: „Nu m-am hotărât dacă să candidez, dacă să nu candidez, şi dacă voi candidea, în orice caz nu voi face anunţul de pe acum. Aceasta este o chestiune care trebuie să fie făcută pe baza unei analize foarte serioase şi în urma unei decizii a partidului. Noi astfel de lucruri nu le-am discutat şi nu avem în plan să le discutăm” (Antena 3, ştirea postată pe site la ora 15:31). Un răspuns care nu neagă o eventuală candidatură şi nici că i-ar displace să fie candidatul unic al alianţei PSD-ALDE, situaţie în care şansele de victorie ar fi, desigur, imense!

Reamintim aici că lideri importanţi ai ALDE, precum Norica Nicolai şi Andrei Gerea, au afirmat chiar sîmbăta trecută, la Conferinţa judeţeană ALDE Dolj, că, indiferent de ce vor decide alte partide, Tăriceanu va fi candidatul ALDE la prezidenţialele din 2019!

MARIUS PIELEANU A IEŞIT PUBLIC SĂ REINTERPRETEZE REZULTATELE PROPRIULUI SONDAJ

Se pare că declaraţia lui Tăriceanu n-a fost suficientă pentru a-i linişti pe Liviu Dragnea şi susţinătorii săi, astfel încît, la ora 17:50, pe „DCNews” a apărut declaraţia lui Marius Pieleanu, directorul AVANGARDE, dată telefonic, la solicitarea site-ului:

Prima întrebare referitoare la această temă a fost: „Din punctul dumneavoastră de vedere, PSD și ALDE ar trebui să aibă un candidat unic la alegerile prezidențiale?”. 22% dintre respondenți au spus că „DA”, ar trebui să aibă un candidat unic. Din rândul acestora, din cei 22% care au spus că ar trebui să fie un candidat unic, marea lor parte, mai mult de două treimi, erau votanți ALDE. Drept urmare, atunci când am pus întrebarea „Cine ar trebui să fie acesta?”, 48% au răspuns, în mod natural, că ar trebui să fie Călin Popescu-Tăriceanu. Subliniez însă faptul că respondenții la această întrebare au fost prevalenți votanți ALDE. În mod evident, dacă am fi întrebat votanții PSD pe cine preferă candidat unic, probabil că, în proporție de 90%, ar fi răspuns: Liviu Dragnea”.

Este surprinzător că un sociolog de talia lui Marius Pieleanu a acceptat să facă acest lucru, adică să-şi nege propriul sondaj printr-o interpretare halucinantă, ce poate fi demontată foarte uşor, doar pentru a-i da satisfacţie lui Liviu Dragnea! Se ştie că sarcina unui sociolog care face un sondaj este să prezinte sec datele rezultate din chestionarea respondenţilor, sarcina interpretărilor revenind, în mod firesc, altor analişti politici sau chiar persoanele vizate de sondaj. Sociologul, dacă avea ceva de spus, a spus chiar în acel sondaj, orice alte precizări interpretative arătînd că sondajul fie n-a beneficiat de întrebări potrivite, fie răspunsurile n-au fost suficient de clare!

Pentru ca analiza noastră pe marginea acestei ciudate situaţii să fie cît mai limpede, iată cele două cartoane care au generat atîtea tensiuni în spaţiul public:

Marius Pieleanu ne spune că acel scor de 48% din dreptul lui Tăriceanu ar rezulta DOAR din opţiunile celor 22% care au spus că ar prefera un candidat unic, ceea ce este absurd! Lipsa de logică a acestei interpretări rezultă chiar cifrele de mai sus:

– dacă aşa ar fi stat lucrurile, atunci cum se explică procentul de 40% al celor care nu ştiu sau nu răspund?

– de ce ar fi exclus din start votul celor care declaraseră că nu sînt interesaţi de candidatul ALDE sau PSD, fiind, probabil, votanţi ai lui Iohannis sau ai altui candidat şi care ar putea să voteze cu Tăriceanu dacă el ar fi candidatul unic al alianţei?

– cînd Pieleanu spune că în procentul de 22% care ar vrea candidat unic majoritari sînt votanţii ALDE, el exprimă o părere care nu se regăseşte în vreun răspuns din chestionar, bazîndu-se doar pe supoziţia că, fiind un partid mai mic, ALDE ar avea mai mare nevoie să fie susţinut de PSD, deşi acest lucru nu este demonstrat de precedentele electorale!

– însă dovada că declaraţia lui Pieleanu este doar pentru liniştirea lui Dragnea se găseşte chiar în aceste cartoane publicate. Astfel, pe cartonul 2 nu există nici o precizare din care să aflăm că procentul de 48% atribuit lui Tăriceanu ar avea ca bază de referinţă doar acel procent de 22% dintre cei chestionaţi care ar dori un candidat unic al alianţei! Aşa cum s-a procedat pe un alt carton, în care AVANGARDE precizează că răspunsul despre preferinţele politice cuprind doar datele furnizate de cei care au indicat un partid preferat, nu întreaga masă de respondenţi:

Ei, bine, după cum se vede în cartonul 2, la întrebarea despre candidatul unic nu există o asemenea precizare! Deci, precizarea lui Marius Pieleanu este total neavenită dacă ţine la rigoarea pe care i-o ştiam. De altfel, se ştie de mai mult timp şi din mai multe sondaje că Liviu Dragnea, în ciuda unanimităţii de la „Congresul lui Iubi”, este cu mult sub scorul PSD în opţiunile electorale, ceea ce înseamnă că mulţi dintre PSD-işti l-ar vrea pe Călin Popescu Tăriceanu candidat unic al alianţei! Ar fi şi o decizie ce ar garanta continuarea alianţei PSD-ALDE, adică rămînerea lor la putere şi după alegerile parlamentare din 2020!

ASISTĂM LA RELUAREA EPISODULUI CU SCOATEREA LUI CRIN ANTONESCU DIN CURSA PREZIDENŢIALĂ

Cei care îşi mai amintesc de USL, alianţă formată din PSD şi PNL, scandalul care a dus în final la ruperea ei a început tot de la candidatura comună la preşedinţie! După cum se ştie, protocolul USL prevedea că la Preşedinţie va candida Crin Antonescu (PNL), iar Prim-ministru va fi Victor Ponta (PSD).

Cel care a tras atunci sforile, susţinînd că PSD trebuie musai să aibă propriul candidat a fost acelaşi Liviu Dragnea, el fiind direct interesat ca Ponta să plece la Cotroceni, situaţie în care Dragnea spera să fie încă de atunci Prim-ministru! Altfel, în calculele sale, Liviu Dragnea ar fi rămas în continuare locotenentul lui Ponta, ceea ce, după cum s-a văzut, nu-i prea convenea. La prima ocazie, de altfel, i-a şi luat locul la conducerea PSD, pozînd imediat ca viitor Premier.

Acum, asistăm aproape la aceeaşi situaţie! Toate sondajele de opinie arată că Tăriceanu, liderul ALDE, creşte în opţiunile populaţiei, în timp ce Liviu Dragnea se află în continuă scădere, fiind cu mult sub scorul partidului. Ca şi în cazul lui Crin Antonescu, o eventuală candidatură a lui C.P. Tăriceanu ar face din alegerile prezidenţiale o simplă formalitate dacă alianţa PSD-ALDE l-ar avea candidat unic! Nu la fel s-ar întîmpla dacă Liviu Dragnea ar fi candidat, chiar şi al alianţei, căci tot scandalul din jurul său (condamnarea, procesul Bombonica, #Rezist etc) ar deveni subiect electoral devastator, combustie cu efect garantat pentru orice alt candidat al opoziţiei, mai ales în turul doi!

Dacă PSD şi, mai ales, Liviu Dragnea nu au învăţat nimic din lecţia alegerilor din 2014, cînd s-a văzut că Victor Ponta nu a putut să obţină ceea ce ar fi obţinut „la pas” Crin Antonescu, atunci vom asista la o înfrîngere cu repetiţie, în care şeful PSD va cunoaşte umilinţa maximă în cazul unei înfrîngeri!

Am făcut aceste precizări nu pentru a-l convinge pe Liviu Dragnea să nu candideze la prezidenţialele din 2019, ci pentru a explica de ce este credibilă opţiunea electoratului care spune că varianta Tăriceanu are şanse mai mari de cîştig în bătălia pentru Cotroceni, aşa cum rezultă şi din sondajul AVANGARDE.

EŞANTIONUL DECLARAT DE AVANGARDE DEMONSTREAZĂ CĂ PIELEANU A VRUT DOAR SĂ OBLOJEASCĂ RĂNILE LUI DRAGNEA

Mai este ceva care demonstrează că intervenţia lui Marius Pieleanu, directorul AVANGARDE, după publicarea sondajului nu face altceva decît să-i dea o mică satisfacţie lui Liviu Dragnea, amăgindu-l că populaţia l-ar vrea, totuşi, preşedintele României. Este vorba despre cartonul tehnic al sondajului realizat în judeţul Dolj. Iată datele pe care le conţine:

Aflăm, deci, că această cercetare sociologică a fost realizată pe un eşantion de 1.000 de persoane, „reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată. la nivelul judeţului Dolj”, prin metoda de culegere CATI, adică prin telefon. Cu alte cuvinte, nu este vorba despre un sondaj printre votanţii alianţei PSD-ALDE, ci de un sondaj reprezentativ pentru întreaga populaţie a judeţului Dolj.

Profesionist cum îl ştim, e greu de crezut că Marius Pieleanu a făcut rabat de la proceduri şi nu i-a întrebat pe respondenţi dacă ţin cu Tăriceanu sau cu Dragnea, ci le-a adresat întrebările aşa cum au fost prezentate în sondaj. Cu alte cuvinte, dacă sondajul a fost făcut corect, datele trebuie să fie interpretate doar în funcţie de graficele deja cunoscute, nefiind nevoie de explicaţii suplimentare! Orice alte precizări ale realizatorului, care ar contrazice datele prezentate oficial, ar discredita iremediabil atît sondajul, cît şi institutul care l-a realizat!

N-am uitat că, în ultimii ani, AVANGARDE a oferit cele mai bune sondaje la diferitele alegeri, aşa încît încrederea noastră nu s-a ştirbit de tot. Mai degrabă, credem că intervenţia lui Marius Pieleanu, prin care şi-a contrazis propriul sondaj, a avut alt rol: acela de a obloji rănile sufleteşti ale lui Liviu Dragnea care, văzîndu-se dat la o parte de la funcţia de Prim-ministru, mai speră să fie Preşedintele României! Vorba unuia din serialul „Las Fierbinţi”: „iluziile face bine la sănătate!

Şi, poate, lui Marius Pieleanu i s-a făcut milă şi de Irina Tănase, „Iubi”, cum îi spunem noi, cea pe care Liviu Dragnea a pus-o în primul rînd la Congresul PSD ca pe un trofeu. La o fată atît de sensibilă, „cum e ea simţitoare”, vorba lui Caragiale, un asemenea afront, de a i se spulbera visul de a deveni „Prima Doamnă”, poate fi cauza unei depresii sentimentale fără leac. Cam spre acolo bate intervenţia lui Marius Pieleanu, după ce toată presa a înţeles din sondajul AVANGARDE că Tăriceanu este preferat de olteni ca posibil candidat unic al alianţei PSD-ALDE! Dacă, desigur, pesediştii ar vrea să cîştige alegerile din 2019. Dacă nu…, asta e!

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: