USA – RUSIA: TENTATIVE DE APROPIERE A LUMILOR PARALELE!

5 apr.

În martie 2017 Rusia dădea o lovitură de imagine. Agenția Tass publica mai multe fotografii făcute la Casa Albă cu președintele Donald Trump, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și ambasadorul Serghei Kislyak.

Moscova încerca de ani buni să obțină o vizită a ministrului de Externe în Biroul Oval. În plus, acolo s-a aflat și ambasadorul Kislyak, atunci în centrul scandalului care a dus la demisia consilierului pentru securitate al lui Trump, generalul Michael Flynn. Casa Albă nu a oferit imagini de la întâlnire, unde presa nu a avut acces, dar a menționat că a permis accesul fotografilor personali ai celor doi demnitari. Se pare însă că oficialii SUA nu știau că fotograful personal al lui Lavrov lucrează și pentru Tass, motiv pentru care presa americană a denunțat mișcarea perversă și încălcarea principiilor diplomatice de către Rusia.

Presiuni pentru un summit Trump-Putin

Exact un an mai târziu, Rusia a recurs la o tactică similară. Donald Trump i-a propus omologului Vladimir Putin o întrevedere la Washington, în cadrul unei convorbiri telefonice din 20 martie, a anunţat luni Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui Rusiei, relata luni site-ul aceleiași agenţii Tass. Doar că ulterior, pe 26 martie, Statele Unite au decis expulzarea a 60 de diplomați ruși, ca expresie a solidarității cu Marea Britanie în cazul tentativei de asasinare a agentului dublu Skripal. În plus, Trump nu a declarat public decât că așteaptă să-l întâlnească pe Putin în viitorul apropiat, nimic despre o invitație în SUA. „După conversaţia constructivă care a atins mai multe subiecte, a apărut o nouă problemă în relaţiile noastre bilaterale. În lumina acestor evenimente, este greu să discutăm despre posibilitatea organizării unui summit. Vrem să credem că discuţiile vor începe“, a spus Ușakov.

Îngrijorare la Moscova

L-a invitat cu adevărat Donald Trump pe Putin în SUA? Mai este valabilă o asemenea invitație după expulzarea diplomaților? „Este o strategie a rușilor de a-l aborda pe Rump, ca și cum el ar fi rupt de propriii săi consilieri“, ca și cum nu ar exista tensiuni bilaterale, spune pentru The New York Times Sarah Mendelson, fost oficial la Departamentul de Stat în timpul administrației Obama.

„Se pare că totul se întâmplă în universuri paralele, unul în care Rusia otrăvește și intervine în afacerile altor state și unul în care nu face asta“, spune Mendelson. Alți analiști consideră că anunțul făcut de Ușakov este pentru consum intern în Rusia, pentru a arăta că relațiile cu SUA sunt „business as usual“, mai cu seamă că, potrivit lui John R. Beyrle, fost ambasador american la Moscova, „mulți membri ai elitei ruse sunt sătui de statutul de paria al Rusiei, iar asta încă înainte de cazul Skripal.“

Altă față a expulzării diplomaților

O altă explicație a anunțului făcut la Moscova ține de îngrijorarea produsă de recenta numire în fruntea diplomației SUA a lui Mike Pompeo, fost șef CIA, și a lui Michael Bolton în funcția de consilier pentru Securitate la Casa Albă. Ambii au o poziție dură față de Rusia, iar Kremlinul dorește o întâlnire cu Trump înainte ca aceștia să-și înceapă efectiv activitatea, pentru a profita de viziunile contradictorii de politică externă care încă există la Casa Albă.

Plecând de la faptul că, în ciuda expulzării diplomaților ruși, Trump nu l-a criticat pe Putin, ba chiar l-a felicitat pentru victoria la prezidențiale, televiziunile publice din Rusia susțin că președintele SUA își dorește o apropiere de Rusia, însă este împiedicat de „criza politică internă din SUA“, de opoziția structurilor din statul profund. Ce poate confirma mai bine o asemenea interpretare decât informația, confirmată de un oficial al Departamentului de Stat, că SUA vor permite Rusiei să-i înlocuiască pe cei 60 de diplomați expulzați, reducând măsura punitivă fără precedent la o simplă reînnoire a personalului.

Un articol de opinie publicat de Washington Post condamnă această atitudine a lui Donald Trump, comparat cu Neville Chamberlain, premierul britanic care a semnat Acordul de la Munchen prin care a acceptat anexarea regiunii sudete din Cehoslovacia de către Germania nazistă.

„Putin nu e Hitler (…) Dar dacă este să învățăm ceva de la Churchill, este că nu ne putem aștepta ca un dictator să-și schimbe comportamentul cât timp îi încurajăm cele mai rele tendințe.“

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: