CONTRE PE „EVACUARE DE URGENTA „A DETINUTILOR!

9 apr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă luni că mutarea câtorva sute de deţinuţi de la închisoarea din Iaşi la alte unităţi face parte dintr-un plan de redistribuire, la respectivul penitenciar urmând să fie făcute lucrări de modernizare.

 

„Precizări, referitoare la afirmațiile din spațiul public, potrivit cărora ” 450 de deținuți au fost evacuați de urgență din penitenciarul Iași”! (…) În data de 28 august 2017, efectuam prima vizită oficială în penitenciarul din Iași. Cu acea ocazie am constatat faptul că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A, din respectivul penitenciar. Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că „probabilitatea de prăbușire este redusă, dar sunt așteptate degradări structurale la incidența seismului”. A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că, pavilionul A intră în categoria clădirilor care ” nu satisfac cerințele asociate obiectivului de performanță – siguranța vieții”.
În data de 29 august 2017, penitenciarul din Iași a înaintat către Administrația Națională a Penitenciarelor/ANP/ nota de concept pentru edificare unui nou pavilion. Prin adresa nr. 35063 din 28.09.2017, penitenciarul din Iași a transmis la ANP tema de proiectare pentru noul pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate. La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile și legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condițiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110% ! În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfășurat un plan de redistribuire a deținuților. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iași, se mai aflau 84 de deținuți, urmând ca și aceștia să fie redistribuiți. Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deținuți, nefiind vorba despre „evacuări de urgență”!”, a scris Toader pe pagina sa de Facebook.

În replică, Federaţia Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) îi cere ministrului Justiţiei să prezinte acte care arată că penitenciarul Iaşi, Corpul A, e pe lista de reparaţii capitale pentru 2018.

„Ministrul Toader postează pe pagina sa de Facebook un mesaj referitor la evacuarea Corpului A al Penitenciarului Iași, precizând că nu este vorba despre o evacuare de urgență a celor peste 450 de deținuti, deși clădirea este un pericol pentru „siguranța vieții” încă din februarie 2017, iar dânsul a fost informat personal despre asta în august 2017. În acest context, cunoscut fiind faptul ca Tudorel Toader are neplăcutul obicei de a dezinforma, îl somăm public să prezinte documentele care demonstrează că pe lista de reparații capitale pentru anul 2018 se află și Corpul A al Penitenciarului Iasi, corespondenta la care domnia sa face referire nefiind relevantă raportat la gravitatea situației. Considerăm extrem de grav faptul că la 6 luni de la data la care Tudorel Taoder a luat la cunoștintă despre faptul că o cladire a unui penitenciar este un pericol pentru „siguranța vietii” nu a dispus dezafectarea acesteia. Faptul ca, în prezent, încă mai sunt 86 de deținuti și personalul care lucrează cu aceștia în acea clădire este o dovadă de extremă iresponsabilitate. Cerem, în consecință, minsitrului Justiției dezafectarea acelei clădiri și, pentru ca imaginea dezastrului mandatului Toader să fie completă, îi cerem să prezinte o listă completă a cladirilor din sistemul penitenciar care la acest moment prezintă un risc similar. Realitatea este că, deși ministrul anunță modernizări, acestea nu se întâmplă. Dimpotriva, sistemul penitenciar se prăbușește, a transmis luni Federația prin intermediul unui comunicat de presă.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: