SENATUL A RESPINS SOLICITAREA LUI JOHANNIS PRIVIND CEREREA DE REEXAMINARE A LEGII ANI!

11 apr.

 

Imagine similară

Senatul a respins marți, cererea de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis în legătură cu legea ANI prin care interdicţiile aplicate parlamentarilor între 2007 – 2013, aflaţi în conflict de interes, încetează de drept.

 

Au fost 69 de senatori care au votat pentru respingere, 33 de voturi împotrivă și nicio abținere. Senatul a votat în calitate de for decizional.

„Argumentele noastre se regăsesc în cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. Nu putem da o lege de care să beneficieze doar câțiva senatori și deputați PSD-ALDE prin care se șterg cu buretele comflictele de interese din perioada 207-2013 și este o lege care afectează standardele de integritate”, a susținut de la tribuna Senatului, senatorul PNL, Alina Gorghiu.

Și senatorul USR, Florina Presă, a reproșat coaliției PSD-ALDE-UDMR că au ratat „cu brio repararea imaginii șifonate a Parlamentului”.

„Ați avut ocazia să reparați imaginea șinfonată a Parlamentului și să arătați că nu este o instituție a unor oameni certați cu legea. Ați avut ocazia și ați ratat-o cu brio, pentru că prin păstrarea legii în forma inițială, ne-ați dovedit nouă, USR, și oamenilor adevăratul motiv pentru care ați vrut puterea – ștergerea cu buretele a conflictului de interese și cheltuirea la discreție a banului public. Vă bateți joc de munca cinstită a românilor care nu-și doresc decât un trai decent. Vă bateți joc de ei când emiteți legi care să vă șteargă nelegiuirile. USR va vota împotriva acestei legi”, le-a transmis Presadă partidelor din arcul puterii.

De cealaltă parte, senatorul UDMR, Cseke Attila, a argumentat că proiectul de lege a fost realizat în urma unei decizii a Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea rapoartelor de evaluare ale ANI pentru parlamentari, emise în perioada 2007-2013.

„Acest proiect vine dintr-o decizie 619/2016 a CCR care prevede textual că în materie extrapenală în 2007-2013 n-a existat reglementare pentru a emite rapoarte de evaluare de către ANI pentru deputați și senatori. Pentru această decizie s-a făcut o propunere legislativă, car ea fost atacată la CCR. Prin decizia 52/2018 Curtea a declarat legea constituțională. Președintele a cerut reexaminare. Această propunere legislativă nu vine decât să răspundă nevoii de intrare în legalitate. Despre asta e vorba. Orice alte tipuri de discursuri divaghează de subiect”, a explicat Cseke Attila.

Și deputaţii au respins, pe 28 martie, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea ANI, prin care interdicţiile aplicate parlamentarilor între 2007 – 2013, aflaţi în conflict de interes, încetează de drept.

Preşedintele României a transmis Camerei Deputaţilor o cerere de reexaminare prin care a solicitat reanalizarea legii transmise la promulgare, “sub aspectul oportunităţii acesteia întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică o asemenea reglementare, fiind afectate standardele de integritate, iar pe de altă parte, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, potrivit cererii de reexaminare.

Legea care modifică Legea ANI prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

Curtea Constituţională a României a decis, în 1 februarie, că legea de modificare a funcţionării Agenţiei Naţionale de Integritate este constituţională, astfel că parlamentarii găsiţi în conflict de interese sau stare de incompatibilitate în perioada 2007-2013 scapă de interdicţii.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: