CE AU DISCUTAT CORUPTUL CARE UCIDE JOHANNIS CU PREMIERUL VIORICA DANCILA LA COTROCENI!

17 mai

„Politica externă a României să se facă numai în interesul României“ și „ este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat“. Sunt doar două dintre aspectele dezbătute de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Viorica Dăncilă la consultările avute astăzi, la Cotroceni.  După discuţiile la care au mai participat ministrul de Externe Teodor Meleșcanu și  Ana Birchall, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice, preşedinţia a dat publicităţii un comunicat în care se precizează:

În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO, precum și în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care țara noastră este angajată.

Președintele României a atras atenția că politica externă a țării noastre trebuie caracterizată de constanță și predictibilitate, având câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziției echilibrate și echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare și neliniște.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a solicitat cooperare instituțională loială și corectă, în conformitate cu cadrul legal și constituțional în vigoare, subliniind că aceasta este conduita care trebuie să ghideze toate acțiunile Guvernului, în interesul național.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă și membrii Guvernului prezenți la consultările de astăzi au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituțională loială în ceea ce privește politica externă a României.

Președintele României a evidențiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale țării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate și discernământ.“

Și Palatul Victoria a dat publicității un comunicat de presă după întâlnirea de astăzi dintre președintele și premierul României.

În document se precizează că „premierul României a declarat că, în calitate de șef al Guvernului (…)are ca obiectiv principal susținerea intereselor României și identificarea celor mai bune modalități de a consolida rolul și profilul României pe plan internațional“.

De asemenea, „Premierul României a reamintit angajamentul României de a sprijini eforturile comunității internaționale în gestionarea provocărilor cu care se confruntă contextul regional deosebit de complicat“. 

„Pentru gestionarea cât mai eficientă a tuturor acestor provocări este nevoie de adoptarea unei poziții moderate și echilibrate din partea tuturor actorilor implicați, iar la nivel național prezența mea astăzi, la Palatul Cotroceni, este o dovadă a susținerii reale a acestui angajament și a dorinței de continuitate în domeniul politicii externe”, a declarat premierul României, la finalul întâlnirii cu președintele Klaus Iohannis.

 

Intrevederea de astăzi dintre preşedintele şi premierul României a avut loc după ce ieri s-a iscat o adevărată dispută între palate. Motivul l-a reprezentat cererea preşedintelui Iohannis de a avea o discuţie cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, întâlnire cu care Viorica Dăncilă nu a fost de acord.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: