NAZISM,PATRIE SI SCANDAL!

17 mai

Nu am nici cea mai vagă idee legată de felul în care tensiunea de acum s-ar putea calma. Politica a împărțit țara în două tabere. Între ele curge un șuvoi de ură și de  înjurături. De obicei, oamenii sunt fie de o parte, fie de cealaltă. Dacă nu te înscrii sau nu îți declari simpatiile, te taxează în fel și chip. Și cînd ai o părere critică la adresa PSD ești liberal sau binomist, iar dacă ai curajul să vorbești despre goliciunea protestelor celor tineri, corecte adeseori în pretențiile formulate (nu este vorba de stupida  lozincă „DNA să vină să vă ia!“), ești fie pesedist nenorocit, fie spion rus. Cu un asemenea limbaj nu se poate ajunge la nici o concluzie, la nici o reconciliere. Romanii rămîn despărțiți de neobosita lor oftică față de cei care sunt de altă părere. Mă și amuză ploaia de înjurături și acuze de fiecare dată cînd cutez a face  obiecții în legătură cu una dintre cete sau cealaltă. Sentimentul meu este că politicienii sunt mult prea plini de ei și nu citesc nimic. Numai simpatizanții vînează  înjurăturile. Și ceilalți se grăbesc să răspundă. Susținătorii și clienții întrețin și amplifică războiul. Deasupra lor, conducătorii, înfrigurați să își rezolve nevoile înainte de a cădea sau de a pierde alegerile, luptă cu gura.

Cum va arăta România și cum ne vom înțelege între noi peste un an, cînd vom da cu capul de grinda alegerilor? Nu știu de ce mi se pare că va fi mai rău ca la prezidențialele precedente. Nu mai luptă doar cetele. Acum luptă și DNA-ul, și SRI-ul.

Nenorocirea este că puținul spațiu destinat bucuriei în sufletele noastre, tînjind după libertate, este ocupat doar de politică. De hoți și corupți, adică de ura față de cei care au izbutit să ducă la capăt un proiect de succes. Chiar și bucuriile simple, omenești, care țin de viața cea de toate zilele, sunt mînjite cu tot soiul de bănuieli și cu o nervozitate țîșnită din egoism și invidie.

Dimineața mai citesc presa engleză, mai ales site-ul BBC. Are și ultimele noutăți din politica americană, și situația din Siria și amănunte despre întîlnirea Trump – Kim Jong-un. Culmea, are chiar și crime, societatea engleză nefiind una serafică și nevinovată. Dar de dominat nu domină agenda cotidiană. Nu Brexit și anti-Brexit ocupă primele pagini. Este loc și pentru evenimentul monden de bună calitate, și pentru știrile economice, inclusiv falimente și bogătași. Iar nunta prințului Harry cu Meghan Markle face din politicieni niște subiecte mici, de subsol și de penultimele pagini.

De ce ne copleșesc resentimentele în anul Centenarului? De ce această stare tensionată nu preocupă nici Președinția, nici Guvernul, nici elitele? Cine are o explicație corectă poate pretinde că se află la începutul drumului către o soluție. Aș fi fericit să putem găzdui în Cotidianul o asemenea idee.

Cine o lansează merită un premiu pentru patriotism.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: