KLAUS WERNER JOHANNIS,CORUPTUL CARE UCIDE S-O BUSIT RAU DE TOT DE KOVESI!

31 mai

Na-ți-o frîntă, că ți-am dres-o! Dezinvoltul nostru președinte, mulțumit și hiper-mulțumit de prestația DNA-ului (în ciuda nenumăratelor aiureli și abuzuri vizibile pe scena publică, mai ales în încălecarea cu forța a unor politicieni), s-a trezit în fața unei situații complicate. Conform deciziei Curții Constituționale a României, lucrurile au ajuns în fața unui conflict constituțional între ministrul Justiției și președinte, care pe baza unor păreri de tramvaist a spus că n-are nici un motiv de demitere a procurorului-șef DNA.

Iaca, nu-i ca la Primăria Sibiului și nici ca în scandările rezistacilor din Piața Victoriei!

După decizia judecătorilor de la CCR, Laura Codruța Kovesi, abia revenită de la o defilare pe la microfonul Organizației Națiunilor Unite, este în situația de a fi demisă. Nu după gălăgia Pieței, nici după sfaturile diplomaților americani și europeni, ci după  litera Constituției României.

Iată scurta veste de la CCR, cea care a șocat miercuri toată suflarea Binomului și a susținătorilor: „Am admis, cu majoritate de voturi, și am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției“ (Valer Dorneanu).

Pe Internet, demonstranții din Piața Victoriei fierb și cheamă la proteste, la revoluție, deși declarația ministrului Justiției ar trebui trecută prin capacitatea lor de analiză, nu prin pompele de adrenalină.

„Decizia CCR valorifică principiul constituțional potrivit căruia procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Președintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiției, care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituțional, cât și la nivel infraconstituțional.“ (Tudorel Toader, ministrul Justiției)

Dacă tabăra #rezist, sau Binomul, sau președintele (penibil mulțumit de prestația DNA) ar citi declarația profesorului Ioan Vida, unul dintre cei care au participat la redactarea Constituției (ea nefiind redactată doar de „părintele“ Antonie Iorgovan), s-ar dumiri și s-ar mai calma: „Atunci când s-a făcut Constituția asta, din care eu am scris o parte bună, s-au stabilit competenţele legate. Aceste competenţe legate înseamnă atunci când un ministru propune ceva, iar președintele nu face decât să confirme, să îi dea putere acelei decizii.

În România nu s-a înțeles că în Constituția noastră există competenţe legate“ (prof. Ioan Vida).

Am reprodus citatele din cei doi profesori pentru a-i invita la calm pe unii cititori mai aprinși de politică. Campania împotriva CCR, începută deja cu luni în urmă (presupun că și pentru a influența decizia de miercuri), este o escaladare a comportamentului democratic. Și a celor din stradă, și a celor care îi instigă la asta în mod direct sau mai pe ocolite. Principalul lor argument este că odată cu debarcarea Laurei Codruța Kovesi marea anticorupție din România va înceta. Probabil că, după mintea unora din PSD, chiar asta ar și urma. Numai că nu se poate. Unii chiar nu înțeleg că România nu-și poate permite stoparea anticorupției, după cum nu mai poate continua să se facă singură de rîs și să își toarne singură găleți cu lături în toate reuniunile internaționale. În rest, tărăboiul cu „vai, anticorupția“ nu-i decît un slogan care pare a fi de nedemontat.

De ce s-a aventurat Klaus Iohannis în apărarea prostească a șefei DNA, cînd dovezile abuzurilor au depășit cu mult o anume rată? Nu rămîne decît o explicație banală! Că șefa DNA executa ordinele președintelui sau că aceasta știa despre campaniile sale.

Că s-ar putea să avem parte de o stopare a anticorupției ca instrument de luptă politică este cu totul altceva!

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: