FESTIVALUL FRATIA LUPILOR – „UNIREA TRIBURILOR!”

2 iul.

De cealaltă parte a drumului, a fost amenajat un târg și a fost amplasată scena. Oaspeții festivalului au fost invitați să afle cum erau făurite armele dacilor, cum arăta echipamentul de luptă al romanilor și cum petreceau strămoșii noștri. Din atmosfera de sărbătoare nu au lipsit disputele „ideologice“ purtate la câte un pahar de bere, despre cât au moștenit românii de la vechii romani sau ce teritorii ale dacilor au fost cucerite de armatele împăratului Traian.


Întrebându-l pe președintele asociației amintite și principalul organizator, Rareș Demian, acesta a răspuns: „Reconstituirea istorică (reenactment-ul), acest nou mod de înțelegere și valorificare a culturii, aduce în fața publicului acea «istorie trăită», utilizând o metodă educativă originală care permite înțelegerea unei perioade istorice pornind cu o reconstituire autentică a vieții comunității din diversele perioade istorice, spectatorul putând descoperi astfel o diversitate de activități. De la meșteșuguri revitalizate (olărit, pielărie, prelucrare metalelor, gastronomie) și rememorare de evenimente istorice (ceremonialuri, bătălii) la jocuri interactive pentru familii, la ateliere dedicate copiilor și la prelegeri despre autenticitatea reconstituirilor istorice“.

Poți asculta o mulțime de istorisiri despre daci și romani, oriunde-n lumea asta mare, dar niciunde nu au savoare și nu le poți trăi atât de intens ca la poalele cetăților dacice de la Costești, atât de aproape de Zamolxis și-n prejma marelui sanctuar al Sarmizegetusei Regia. Aici, dacii sunt la ei acasă de mii de ani, romanii doar vin și nu sunt ai locului. Tot aici poți să îți pui întrebări asupra istoriei. Asupra acelei istorii ce scrisă-i de învingători, deci nițel cam subiectivă. Acesta-i locul unde trebuie să fii mai rezervat în a lua informațiile drept adevăr istoric. Iar acest adevăr ne impune să fim mai circumspecți cu informațiile scrise de cronicarii romani referitoare la Dacia și la daci.


Pentru prima zi a festivalului, organizatorii au pregătit prezentări de armament, costume dacice, sarmate și romane, făcute de către membrii asociațiilor de reconstituire istorică Legio I Italica Bulgaria, Terra Dacica Aeterna, Geto-dacii din Moldova, Historia Renascita şi Geto-Dacii Sud-carpatici. Dansurile nobilelor romane, reconstituirea (prescurtată) a primelor ciocniri între cele două armate din timpul domniei împăratului Domițian, ciocniri ce determină o serie de războaie cu dacii, dar și concerte susținute de Nexxt Band, Focul Viu, Praguʼ de Sus, Odyssey, Wild Angels au punctat seara. Ziua fiind încheiată cu un foc de tabără în jurul căruia s-au spus istorii despre daci și romani.
În a doua zi, curioșii au putut să vadă, dar să și muncească în ateliere civile. S-au putut găti mâncăruri după rețetele dacilor sau romanilor, doritorii au avut șansa de a-și „murdări“ mâinile cu lut la roata olarului, dar şi să-și construiască propriile arme militare. Nu au lipsit nici tirul cu arcul, concursurile tematice, voia bună fiind la ea acasă. Tot sâmbătă, am avut parte de „Dansul de Sânziene“, marea confruntare între daci și romani fiind punctul culminant al zilei, aceasta având ca scenariu „Bătăliile de la Tapae“.

Înainte de războaiele daco-romane, la Tapae au avut loc două bătălii: una în anul 87 și a doua în 88.  În 86, regele dac Duras și-a trimis trupele la sud de Dunăre în provincia romană Moesia. După acest atac, împăratul roman Domițian a venit personal în această provincie, reorganizând-o în Moesia Inferior și Moesia Superior. Aici a plănuit un viitor atac asupra Daciei. În anul 87, Domițian a inițiat o puternică ofensivă asupra Daciei, ordonându-i generalului Cornelius Fuscus să atace. În vara anului 87, acesta, cu cinci sau șase legiuni, a traversat Dunărea.

Ei au întâlnit armata dacă la Tapae, unde romanii au fost prinși într-o ambuscadă, suferind o mare înfrângere. Aproape toți soldații din Legiunea a V-a Alaudae au fost uciși, însuși generalul Cornelius Fuscus murind, dacii capturându-le steagurile și mașinile de luptă.
După această victorie, regele dac Diurpaneus a primit supranumele de Decebalus, însemnând „cel curajos“ sau „cel puternic“.
În cea de doua Bătălie de la Tapae, din anul 88, ofensiva romană a continuat în anul următor, în fruntea forțelor romane aflându-se generalul Tettius Iulianus. Armata romană a intrat în Dacia pe același drum pe care intrase și Cornelius Fuscus în anul precedent.

Bătălia s-a dat în principal în aceeași zonă, la Tapae, rezultatul fiind de această dată retragerea armatei dace. Din cauza drumului dificil către Sarmizegetusa, capitala Daciei, și din cauza mai multor înfrângeri suferite de Domițian în Pannonia, ofensiva romană s-a oprit, iar Decebal și Domițian au încheiat pace. Urmarea acestor două bătălii fiind pacea din 89, Decebal a devenit un rege client al Romei, primind bani, meșteri și mașini de război, pentru a apăra granițele imperiului. Unii istorici consideră că această pace nefavorabilă romanilor a provocat asasinarea lui Domițian în septembrie 96. Decebal a hotărât ca în loc să folosească banii așa cum doreau romanii, să înceapă construcția unor noi cetăți în munți, în puncte strategice importante, și să le întărească pe cele deja existente. Acesta a fost unul dintre motivele pentru atacul roman din 101, sub împăratul Traian.

Seara a fost marcată de concertele susținute de Mircea Florian și An Theos, cap de afiș fiind și de astă dată grupul Phoenix, care a oferit celor prezenți un show incendiar. Ultima zi a fost adresată copiilor și folclorului. Zi în care, pentru cei mici, s-au organizat competiții dacice între echipe (tir cu arcul, trasul funiei, aruncarea bolovanului etc.), dar și o scurtă bătălie între puiuții de daci și romani. Momentul a fost marcat de premierea participanților la întrecerile zilei. Apoi, interpreți și ansambluri din județ au încântat publicul amator de acest gen.
„Ne aflăm la sfârșitul celei de-a II-a ediții a festivalului și putem spune că anul acesta evenimentul a fost cu mult mai complex și complet.

Spre deosebire de anul trecut, de această dată festivalul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, au fost mai multe activități, dar și nume noi. Reconstituirea istorică și bătăliile au fost organizate cu sprijinul celor de la diversele asociații de reconstituire istorică. În plus, am avut sprijinul multor voluntari care ne-au ajutat în organizarea acestui eveniment. Tuturor se cuvine să le mulțumesc cum se cuvine! Nu pot încheia fără a-mi exprima recunoștința și față de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, Primăria și CL din Orăștioara de Sus, care ne-au ajutat şi de astă dată“, a declarat organizatorul festivalului, Rareș Demian.

Despre gafele politicienilor s-a scris și se va mai scrie multă vreme de acum încolo, suntem obsedați de creșterea sau scăderea PIB-ului, integrarea în UE sau scandalurile mediatizate ale clasei politice, trecem prea ușor cu vederea deriva propriilor noastre vieți. Într-o lume hedonistă, egoistă, grăbită, superficială, materialistă și confuză, oamenii de toate vârstele și de orice condiție socială au nevoie de modele, de repere. Dar pentru a le avea avem nevoie de istorii, de povestea oamenilor și a faptelor petrecute de-a lungul vremurilor.
Un excelent instrument de hrănire a speranței, pentru a reașeza și promova reperele umane ale ăstei nații, sunt, după umila-mi părere, spectacolele de reconstituire istorică. Întâlnirile cu acei oamenii minunați ce-și dedică părți mari din propria viață pentru a spune povestea vie a faptelor de altădată.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.