KLAUS ADOLF JOHANNIS IN RAZBOI CU DEMOCRATIA:”IESIRE DURA DE NAZIST LA ADRESA MAJORITATII PARLAMENTARE PE TEMA LEGILOR JUSTITIEI!

20 iul.

Ziua de joi, 19 iulie, a venit cu o palmă grea peste obrazul social-democraților. Ieșirea extrem de dură a președintelui României, Klaus Iohannis, la adresa majorității parlamentare pe tema legilor justiției avea să scoată la iveală un adevărat război între două tabere puternice ale scenei politice actuale.

În același context, deși președintele Klaus Iohannis a precizat că este obligat de Constituție să promulge Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, el i-a îndemnat pe cei din majoritatea PSD-ALDE ca în sesiunea de toamnă să modifice actul normativ în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

„Am cerut în mod repetat reexaminarea, am trimis sesizări la Curtea Constituțională a României, am sesizat Comisia de la Veneția. În privința Legii 304 modificată, am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat să promulg această lege. Totuși, asta nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a finalizat. Solicit în mod expres ca imediat ce începe sesiunea de toamnă, aleșii să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Acest pas e imposibil de evitat. Această lege ridică multe probleme pe fond. Aceste deficiențe pot afecta exigențele consituționale și standardele europene și internaționale”, a comentat Iohannis.

În ceea ce privește Legea 303/2004 (Statutul magistraților), Klaus Iohannis a promis că va sesiza CCR „cu solicitarea fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția”.

„Țin să atrag atenția parlamentarilor din majoritate că loialitatea lor trebuie să fie față de alegători, față de românii care-și doresc să rămână în Uniunea Europeană. Nu trebuie să devenim un exemplu negativ, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare”, a continuat Iohannis.

El a adăugat că actualii parlamentari „au fost aleși pentru România, pentru români, nu pentru a scăpa un lider de închisoare. Standardul în materie de legiferare trebuie să fie respectul pentru normelor de drept”, a încheiat șeful statului.

——————–

Președintele Klaus Iohannis a avut joi o ieșire dură într-o chestiune nevralgică.

Într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, șeful statului le-a cerut guvernanților și parlamentarilor să țină cont de opinia – chiar dacă preliminară – publicată zilele trecute de către Comisia de la Veneția, în care acest organism își exprimă unele îngrijorări privind modificările aduse legilor justiției.

Concret: primul om în stat apreciază că aceste modificări „afectează încrederea în justiție” și „au un impact negativ asupra luptei anticorupție”.

„De fiecare dată, România a avut nevoie de sprijin și de un punct de referință în ceea ce privește standardele constituționale și consolidarea statului de drept. Comisia de la Veneția și-a arătat disponibilitatea totală în a sprijini România pe calea unei democrații solide. Concluziile Comisiei de la Veneția sunt extrem de îngrijorătoare. Comisia de la Veneția  spune că ansamblul modificărilor aduse la legile justiției afectează independența procurorilor și judecătorilor. Or, așa ceva în România nu trebuie să se întâmple. Independența procurorilor și judecătorilor reprezintă fundamentul unei justiții corecte. De la acest principiu nu se face în niciun caz să abdicăm. Legile justiției trebuie îmbunătățite urgent în Parlament, astfel încât impactul negativ asupra sistemului să fie redus la minimum.

România este membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Din acest statut derivă și o serie de obligații – inclusiv în ceea ce privește funcționarea integrată a justiției din România. Este imposibil să construim un sistem de justiție care contravine normelor europene, care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar echivala cu o îndepărtare de facto a României de la valorile europene”, a comentat Iohannis.

Iohannis, singura voce care face opoziție reală la PSD

Astfel, epuizând toate căile legale de atac ale Legii 304 din 2004 privind organizarea judiciară, președintele țării înțelege că, fiind singurul pion care face opoziție față de actuala coaliție de guvernare, trebuie să se înarmeze și să pornească la război.

Cum PNL-ul, la conducerea căruia se află cel mai slab lider din ultimii 10 ani, duce o luptă pe funcții chiar în propria structură, șeful statului a înțeles că trebuie să se lupte, prin toate mijloacele, cu armata roșie condusă de Liviu Dragnea, astfel că începând din toamnă, Iohannis este decis să descindă peste ei: fie în Guvern, fie în Parlament.

 

Luarea de poziție extrem de virulentă de joi a șefului statului ne lasă să înțelegem că lupta împotriva lui Daddy și a oastei lui este departe de a se încheia. Așa cum a ținut să menționeze în ultima sa declarație, președintele va ataca la CCR Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în ciuda faptului că a fost obligat de Constituție să promulge altă lege controversată: Legea 304/2004.

”Nu trebuie să devenim un exemplu negativ în Europa făcând legi pentru ca anumiți conducători politici să scape de dosare! Nici un politician nu poate și nu trebuie să tranzacționeze în propriul lui folos renunțarea la principiile pe care s-a construit România democratică după revoluția din ’89”, declara Klaus Iohannis.

Având în vedere că, de unul singur, Iohannis apără statul de drept și legile justiției prin atacurile la CCR, următorul pas firesc ar fi ca instituția condusă de Valer Dorneanu să nu îl lase pe condamnatul definitiv Liviu Dragnea să modifice Statutul procurorilor și judecătorilor după bunul plac. Însă îngrijorarea care se naște în acest context este: va face CCR scut în jurul lui Liviu Dragnea sau va înțelege că interesele liderului PSD nu înseamnă interesele a milioane de români?

Războiul cu democrația a-nceput în România

Pe de ală parte, mustrarea președintelui ar trebui să fie un real semnal de alarmă pentru întreaga scenă politică, iar parlamentarii puterii ar trebui să înțeleagă că înainte de interesul propriu stă interesul societății. În momentul în care președintele țării întoarce legile justiției, iese în stradă alături de protestatari, merge în Parlament, sesizează CCR, apoi Comisia de la Veneția, în timp ce coaliția de guvernare duce România către ușa de ieșire din UE, putem spune cu tărie că în România se duce un aprig război cu democrația.

Cât despre partidul care ar trebui să lupte cot la cot alături de Klaus Iohannis în lupta împotriva măsurilor controversate ale coaliției de guvernare, putem afirma cu tărie, având în vedere cele mai recente mutări venite chiar din interior, că acesta se află în propriul război. Altfel spus, cu un PNL care riscă să se dinamitează singur, președintele Klaus Iohannis a înțeles că nu trebuie să se abată de la respectarea legii, însă, trebuie să se înarmeze pentru a face față unui război ce se anunță a fi fatal pentru una dintre cele două tabere.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: