14 iulie 1765 – Un Ordin imperial austriac dispunea stramutarea populației române din Banatul Timisoarei si colonizarea in loc a germanilor

22 iul.

CER SI PAMANT ROMANESC

Teritoriile atribuite Habsburgilor în urma tratatului de la Pojarevăț (21 iulie 1718) - foto: ro.wikipedia.org

In urma unei serii de razboaie care au avut loc in anii 1713-1718, Turcia infranta de trupele imperiale habsburgice conduse de printul Eugen de Savoia, a  fost nevoita sa cedeze Austriei dupa incheierea  tratatului de la Passarowitz (azi Pozarevac, in Serbia), Banatul Timisoarei, nordul Serbiei (inclusiv Belgradul) si al Bosniei, precum si Oltenia toata.

 In urma acestui razboi si a pacii care i-a urmat, localitatile banatene devin proprietate a Casei Imperiale Austriece, iar Banatul devine o provincie austriaca autonoma cu administrare militara, fiind impartit in 11 districte.

La patru decenii dupa pacea de la Passarowitz, incepe colonizarea Banatului Timisoarei cu „elemente germano-catolice”. Conform Ordinului Curtii de la Viena din 14 iulie 1765, semnat de Maria Tereza, „toate satele romanesti aflate in calea colonistilor germani,trebuiau mutate in alte parti”.

Este, de fapt, vorba de Patenta de colonizare a imparatesei Maria Tereza din 25 februarie 1763 si, mai apoi, de Ordinul, respectiv Decretul pe care l-a…

Vezi articolul original 917 cuvinte mai mult

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: