STEVE BANNON,UN ANTI-SOROS AMERICAN SI PROIECTUL SAU PENTRU EUROPA!

28 iul.

Donald Trump și fostul consilier Steve Bannon

De pe tărâm european, fostul consilier prezidențial pentru Strategie al președintelui Trump a declarat război ”partidului Davos” și a promis o ”mișcare tectonică” în Europa, începând cu alegerile europene din mai 2019. Steve Bannon a anunțat înființarea ”The Movement”, o platformă populistă paneuropeană care strânge laolaltă partide naționaliste și populiste din Franța, Olanda, Belgia, Italia, țările grupului Visegrad.

Guverne si ONG-uri: o mână spală pe alta

”Sistemul politic a acționat cu sprijinul nenumăratelor ONG-uri vreme de decenii, o mână spălând-o pe cealaltă. Am simțit că e timpul să apară o organizație a oamenilor obișnuiți, în locul celor ale lobby-ului și cercurilor de interese din afaceri”, a spus pentru Reuters Raheem Kassam, fostul consilier al lui Nigel Farage, liderul campaniei pro-Brexit. Acum, Kassam este mâna dreaptă a lui Bannon în ”The Movement”. ”The Movement va fi dispeceratul mișcării populiste și naționaliste din Europa. Ne axăm pe sprijinirea indivizilor si grupurilor preocupate de suveranitate, controlul frontierelor, locuri de muncă, printre altele”, a spus Kassam. ”Am decis să ne instalăm sediul la Bruxelles pentru că este inima UE – cea mai dăunătoare forță pentru democrația din Occident”, a spus Kassam, adăugând că organizația are structura unei fundații, cu un buget anual ”semnificativ”.

Mișcarea lui Bannon își propune să fie o contrapondere europeana la Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros, care a pompat 32 de miliarde de euro în Europa începând din 1984 pentru promovarea liberalismului. ”George Soros este unul dintre cei mai malefici oameni din lume. A încercat să distrugă granițele SUA. Din prima lui zi in SUA a încercat să distrugă Statele Unite”, spunea Bannon, la Budapesta, la o conferință de la finalul lunii mai. ”Soros este strălucit. E răul în persoană, dar e strălucit”, spune Bannon.

Populiști din UE, nu sunteți singuri!

”The Movement” a fost creată după lungile peripluri europene ale lui Steve Bannon după ce a fost demis din echipa președintelui Trump. Fostul strateg de campanie al președintelui SUA s-a întâlnit cu lideri naționaliști și populiști din Ungaria, Polonia, Cehia, Italia, Franța, Belgia, Olanda. Într-un interviu pentru The Daily Beast, Bannon arată că ideea lansării unei mișcări populiste și naționaliste paneuropene i-a venit în momentul în care Marine Le Pen, lidera Frontului Național din Franța, l-a invitat să ia cuvântul la o manifestație a partidului. ”Tot ce trebuie să spui este «Nu sunteți singuri!»”, i-a sugerat lidera naționalistă din Franța. Primul obiectiv al Mișcării lui Bannon este crearea unui puternic grup eurosceptic în Parlamentul European, care să adune circa o treime din deputații ce vor fi aleși în mai 2019. Mai departe, ținta finală este: ”Naționalismul populist de dreapta. Acesta va guverna. Veți avea state națiune individuale, cu identitățile lor, cu frontierele lor”.

Follow the money

În cel mai pur spirit americam, Bannon este încurajat în demersul său de costurile reduse ale campaniilor europene și de propensiunea electoratului către naționalism. Bannon a fost surprins să afle că toate costurile campaniei pro-Brexit au fost de 7 milioane de lire. ”Doamne! Ați scos din UE a cincea economie a lumii cu doar 7 milioane de lire!”. ”Ce dracu, cu 7 milioane de lire nu poți cumpăra nimic. Nu poți cumpăra informații de la Facebook, nu poți cumpăra reclamă, nu poți face nimic”. Și mai impresionat a fost Bannon de campania câștigătoare a naționaliștilor și populiștilor din Italia. ”Uitați-vă la Mișcarea de 5 Stele și la Liga Nordului. Și-au folosit propriile carduri de credit. Au preluat controlul asupra celei de a șaptea economii a lumii cu cardurile de credit. E o nebunie!”. ”Italia este inima politicii moderne. Dacă va funcționa acolo, poate funcționa oriunde”.

Bannon-Dughin, avatarii hegemoniei ruso-americane

Mișcarea paneuropeană a lui Bannon își propune să ajute partidele populiste și naționaliste europene în campania electorala din 2019 prin aplicarea gratuită a tehnologiilor electorale americane, prin furnizare de date, reclame bine țintite, coordonare și chiar participare directă la alegeri în țările în care legislația electorala permite asta. Inițiativa lui Bannon și experiența sa, câtă vreme se spune că a fost al doilea creator al candidatului Trump (primul a fost serialul TV ”The Apprentice”) și a înființat site-ul Breitbart, vârful de lance al campaniei din SUA, ar trebui să dea fiori ”partidului Davos” din Europa și ”hienelor” sale, așa cum îi numește Bannon pe jurnaliștii de la publicațiile sistemului. Și mai mulți fiori ar trebui să dea apropierea doctrinară pe câteva paliere dintre Bannon și unul dintre geostrategii favoriți ai lui Vladimir Putin, Alexandr Dughin, teoreticianul eurasianismului.

Un eșec al populismului paneuropean

Sunt însă câteva motive pentru care inițiativa lui Trump poate eșua. Primul este experimentul din urmă cu un deceniu numit Libertas, embrionul unui partid eurosceptic moșit de omul de afaceri iralndez Declan Ganley, partid spre care s-au îndreptat la acea vreme și ochii câtorva politicieni români. Libertas a apărut pe fondul campaniei din Irlanda împotriva Tratatului de la Lisabona. Tratatul a fost respins la referendum, dar nu a fost suficient. Acum el guvernează UE. Apoi a urmat campania condusă de Ganley pentru alegerile europarlamentare din 2009, soldată cu un eșec total – niciun mandat pentru Libertas in PE.

Desigur, criza economică și măsurile de austeritate impuse de Germania țărilor din Estul și Sudul Europei au creat un cu totul alt fond electoral. Neoliberalismul impus cu forța, guvernările tehnocrate impuse de la Bruxelles și Berlin, reducerea drastică a optimismului social, toate ar putea facilita acum o campanie paneuropeană a populiștilor, spre deosebire de 2009. Însă Bannon greșește aplicând rețete pur americane în Europa, aici fondurile de campanie nu garantează victoria în măsura în care o fac peste Ocean, electoratul din multe state europene este critic și de multe ori se apropie de nivelul de înțelegere nu al americanului simplu, ci al analistului politic american. Faptul că Marine Le Pen l-a adus pe Bannon în fața electoratului ei nu înseamnă că americanul i-a sedus pe pretențioșii francezi.

Naționaliștii sunt pro-Trump, nu pro-America

Un impediment și mai mare în calea Mișcării lui Bannon este chiar țara pe care o reprezintă – America, mai cu seamă în versiunea ”America first”. Populiștii și naționaliștii europeni sunt pro-Trump, nu însă și pro-America, scrie analistul Leonid Bershidsky pentru Bloomberg. Iată câteva rațiuni pentru această orientare. Pentru naționaliștii europeni, ”viziunea despre America reflectă viziunea despre Israel și viceversa. Este ușor să crezi că mulți europeni de dreapta sunt antiamericani pentru că America e percepută ca un stat pro-Israel și proevrei”, spune politologul bulgar Ivan Krastev. Aceste afirmații sunt infirmate de poziționarea pro-Isarel a vicepremierului italian Matteo Salvini (care dorește mutarea ambasadei Italiei la Ierusalim), de poziția pro-Israel al liderului naționalist olandez Geert Wilders, de eliminarea antisemitismului din discursul Frontului Național și de prietenia dintre premierul ungar Viktor Orban și omologul său Benjamin Netanyahu. Însă nu același lucru se poate spune și despre electoratul naționalist pe care acești lideri trebuie să-l cucerească.

Vor plăti populiștii ”taxa de protecție” pentru SUA?

Un alt motiv pentru care Mișcarea anti-UE, anti-Soros și antisistem pusă la cale de americanul Bannon poate eșua este că ea urmărește, la fel ca și strategia Rusiei lui Putin, divizarea Europei în vederea unor aranjamente geostrategice si economice mai avantajoase pentru cele două mari puteri. Or, este bine știută aversiunea electoratului populist și naționalist față de mopnopolurile pe care și le creează marile corporații americane și mamuții energetici din Rusia în alte state. La fel, nu trebuie uitată aversiunea pe care electoratul naționalist o are față de ”taxa de protecție” pe care președintele Trump o cere pentru complexul industrialo-militar american, în schimbul securității furnizate de SUA prin intermediul NATO. Marine Le Pen se desparte de interesele lui Bannon atunci când susține ieșirea Franței din NATO. La fel, liderul Alternativei pentru Germania, Alexander Gauland, spunea că, ”dacă legătura cu Vestul înseamnă legătura militară eternă cu SUA, atunci vom avea mari probleme cu asta”.

Pot coopera naționaliștii români cu cei maghiari?

Nu în ultimul rând, ADN-ul mișcărilor naționaliste joacă împotriva Mișcării lui Bannon. Este greu să ne închipuim cum, sub umbrela ”The Movement”, ar putea face corp comun în Parlamentul European naționaliști din România și din Ungaria și cum ar dezbate ei despre gazele din Marea Neagră care să ajungă la Budapesta. Demersul strategului lui Donald Trump de a crea o Europă a statelor naționale conduse de mini-Donald Trump ar putea trece pentru moment peste aceste impedimente, mobilzându-i pe populiștii europeni pe o platformă antiliberală, anti-Soros. Însă, pe termen mediu și lung, naționaliștii ar trebui să sufere de disonanță cognitivă pentru a putea coopera. La fel, este greu de închipuit cum naționaliștii și populiștii italieni ce vor sa scape de valul de imigranți prin plasarea lor în restul statelor UE s-ar putea înțelege cu confrații români, unguri sau polonezi din ”The Movement”, pentru a nu mai vorbi de orientările economice si financiare ale naționaliștilor din Nordul și Sudul Europei sau despre viziunile total diferite asupra Rusiei ale naționaliștilor polonezi și ale celor unguri.

UE, un spin în coasta Americii

Având în vedere toate acestea, ”The Movement” rămâne un proiect cu priză în Europa, un binevenit avertisment pentru tehnocrații și liderii fără legitimitate democratică de la Bruxelles și din capitalele naționale, însă Bannon a greșit adresantul, sugerează amintita analiză publicată de Bloomberg. Nu pe naționaliștii cu viziuni prin definiție ireconcialiabile și nu pe populiștii abia ieșiți din găoacea electorală, lipsiți total de experiență politică, ar trebui să-i curteze, ci pe nemulțumiții din partidele conservatoare tradiționale din Europa. Acolo, în rândul creștin-democraților antiimigrație (sătui de dictatura si imobilismul din partid impuse de Angela Merkel) din Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin Socială din Germania, printre conservatorii scandinavi, printre politicienii lui Silvio Berlusconi și ai Partidului Popular din Spania, printre gaulliștii frustrați de victoria creației politice artificiale care este președintele Emmanuel Macron, acolo ar trebui să fie ținta lui Steve Bannon. Sunt politicieni experimentați, cu experiența cooperării cu colegii din alte state și cu exercițiul puterii.

Iar că încercarea de a sparge Uniunea Europeană nu este doar o fantezie a excentricului Bannon, ci chiar un obiectiv al echipei de la Casa Albă o arată acțiunile noului ambasador american din Germania, Richard Grennel, care caută aliați în Germania și Austria tocmai în aripa dreaptă a partidelor conservatoare, aliați pe care susținerea americană să-i poată promova în fruntea partidelor tradiționale. Mergând și mai la dreapta, orice asemenea inițiativă se va izbi de respingerea proiectelor hegemonice, fie că ele vin din SUA sau de la Bruxelles, fie că sunt mascate de discursul despre ”oamenii simpli” al lui Bannon sau de litaniile politically correct ale insipizilor politicieni europeni.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: