CONSULTARILE DE LA COTROCENI SI RELANSAREA RAZBOIULUI!

25 oct.

Klaus Iohannis

Legile justiției trebuie regîndite, zice Klaus Iohannis, încurajat de toată echipa popularilor de la Bruxelles și de Manfred Weber. Am înțeles. Ce a făcut PSD-ul, împreună cu ALDE, nu trece de viza europeană așa cum au trecut pe șest toate ordonanțele și prevederile, inclusiv protocoalele Binomului din regimul Băsescu.

De data aceasta, nu mai suntem în situația lui Victor Ponta, care a a primit un bilețel cu 10 obligații majore și care, de frica pierderii postului de premier, a zis da, a dat fuga la București și a făcut pace cu Traian Băsescu, străduindu-se să îndeplinească toate poruncile. Tehnica de abordare a Comisiei Europene s-a schimbat, cel puțin în partea a doua a operațiunii. Prima parte seamănă perfect cu abordarea de la referendumul din 2012. Și atunci a fost un tărăboi enorm pe încălcarea legilor, inclusiv a Constituției României (vă mai amintiți reacția Angelei Merkel, care a zis că suspendarea președintelui nu există în Constituție?). Toți abonații din Europa la programele ICR au făcut mare tărăboi prin ziare pe seama încălcării legilor și a abuzurilor comise de USL în Parlamentul României. Rețeta a continuat și de data aceasta, numai că, în plus, i-au fost agățate protestele, indiscutabil subvenționate și dirijate, spre a confirma cele scrise de colaboratorii Binomului. Și atunci a fost practicată audierea zgomotoasă de la Bruxelles, cu aceeași Monica Macovei pe post de trompetă acuzatoare.

De aici lucrurile se despart. Cu Viorica Dăncilă nu a mai ținut procedura aplicată lui Victor Ponta. Au fost puse în funcțiune piesele grele ale artileriei europene în bătălia politică a continentului. După construirea cu migală a unui „caz România“, s-a anunțat o dezbatere în Parlamentul European. De ce?

„Doresc să atrag atenția către Guvern și Parlament, nu trebuie pus în pericol acest lucru prin luare de distanță față de principiile statului de drept și dorința mea, înainte de președinția Consiliului UE a României, e să se ajungă la un consens național pe lupta împotriva corupției. Altfel, Comisiei îi va fi greu să adopte în acord recomandările specifice în ceea ce privește spațiul Schengen“, a spus Jean-Claude Juncker mai zilele trecute. Dacă nu umblăm la legile justiției și alianța PSD – ALDE nu cade de acord cu Monica Macovei și cu Klaus Johannis, adio aderare la Schengen în mandatul actualei Comisii Europene. Adică se trece la sancțiuni. Poate nu ați remarcat ce a spus și Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: „Guvernul trebuie să schimbe cursul. Am discutat acest lucru în urmă cu câteva săptămâni la Strasbourg și la Strasbourg familia noastră politică subliniază faptul că Guvernul de azi din România a trecut una dintre liniile roșii, legată de dezbaterea comună, legată de valori. Aș vrea să vă mulțumesc, domnule președinte (Iohannis – n.r.), pentru că românii care au dorit să ofere României o voce europeană au fost sprijiniți de dvs. Sunteți președintele unei Românii europene, ceea ce este excelent“. Adică Iohannis a fost în fruntea protestatarilor și apoi în spatele lor. El sau cei care îi execută ordinele din Binom.

Chiar și înainte de consultări (o încercare de a disloca PSD – ALDE de pe pozițiile ocupate), președintele a spus o enormitate: „Nu vreau pact nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu alții. Eu doresc ca ei să se înțeleagă între ei, să se reia discuțiile, pentru ca la final să avem legi care să ajute sistemul de justiție din România. Ceea ce s-ar putea obține este o înțelegere politică între partidele politice“.

Părerea mea este că președintele minte de rupe. Dacă era mediator între partide, n-ar fi urmat calea agresivă la adresa alianței, n-ar fi moșit căderea PSD de la putere, n-ar fi inițiat și n-ar fi susținut (după cum zice Manfred Weber) protestele din Piața Victoriei. Ar fi avut și el o poziție față de existența protocoalelor, ar fi pledat pentru clarificări și responsabilități în acest caz și ar fi lăsat libertate totală PNL-ului pentru a coace măcar o idee politică valabilă.

Inițierea consultărilor are un singur sens. Reluarea asaltului asupra PSD – ALDE după ce popularii de la conducerea Comisiei Europene și-au garantat sprijinul și i-au cerut ofensiva. Iohannis a aflat că poate toca liniștit alanța PSD – ALDE pe tema justiției și că asta i-ar putea aduce victoria în alegeri. Consultările sunt astfel o formă de redeschidere a luptei oarbe împotriva guvernării PSD – ALDE.

Ce face alianța? Între puținele lucruri deștepte creionate pînă acum este și această listă de 10 principii de abordare a disputei pe tema justiției. Le reproduc pentru că merită cunoscute, iar PSD-ul este incapabil să le promoveze:

„1. respectarea Constituției;

  1. stoparea abuzurilor din justiție și înlăturarea efectelor protocoalelor;
  2. respectarea drepturilor omului – la apărare, la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție;
  3. garantarea independentei judecătorilor;
  4. garantarea independentei procurorilor;
  5. răspunderea magistraților;
  6. lustrația magistraților care au fost colaboratori ai Serviciilor;
  7. garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a Serviciilor;
  8. principiul celerității în instrumentarea și soluționarea cauzelor penale și civile;
  9. principiul meritocrației și al probității morale și profesionale în promovarea magistraților în funcțiile superioare din sistemul judiciar“.

Sună destul de bine. Arată ca un început de sistematizare a gîndirii și politicii PSD.

Nenorocirea este alta. În acest război pe temele justiției, nici PSD-ul, nici Iohannis (împreună cu Binomul) nu par dispuși să cedeze nimic. Iohannis și Binomul vor menținerea controlului asupra SRI și DNA, a Parchetului General și a arestărilor, în vreme ce PSD-ul vrea să scape de presiunea procurorilor pentru a continua tipul de comportament consacrat: proști la înaintare, putere necenzurată și afaceri în interes personal pe seama bugetului public!

Cum se va sfîrși acest război cu influențe externe? Încercați să vă imaginați singuri!

EDITORIAL: CORNEL NISTORESCU/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: