REZULTATUL CONSULTARILOR DE LA COTROCENI PE AGENDA ELECTORALA A LUI KLAUS JOHANNIS ,A RAMAS IN CEATA!

25 oct.

Ora 15.00 a sosit și așa cum era anunțat s-a dat startul consultărilor de la Cotroceni! Înainte de consultări, președintele a făcut o serie de declarați, spunând că legile justiției trebuie să fie îmbunătățite, pentru a putea garanta independența justiției. În plus, președinte a declarat că trebuie reluat ciclul legislativ. 

UPDATE 17.30 PMP intră la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Ultimele la discuţii vor fi minorităţile.

Delegaţia PMP va fi penultima care va discuta, miercuri, cu preşedintele Klaus Iohannis. Înaintea discuţiilor de la Palatul Cotroceni, şeful statului a spus că nu intenţionează să facă un pact pe justiţie, însă vrea să fie mediator între partide.

UPDATE 17.00 Delegaţia UDMR, condusă de Kelemen Hunor, a cincea care participă la consultările de la Cotroceni

UDMR este al cincilea partid care are consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema modificării legislaţiei în domeniul justiţiei, după USR. Înaintea discuţiilor de la Cotroceni, şeful statului a spus că nu intenţionează să facă un pact pe justiţie, însă vrea să fie mediator între partide. Totodată, Iohannis a afirmat că legile cum au ieşit din Parlament nu sunt aplicabile

UPDATE 16.30 Delegaţia USR condusă de Dan Barna, a patra care discută cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Reprezentanţii delegaţiei USR condusă de liderul formaţiunii, Dan Barna, sunt a patra formaţiune care discută cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Înaintea consultărilor, şeful statului a afirmat că îşi doreşte să fie mediator pentru formaţiunile politice.

http://https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprivesc.eu%2Fvideos%2F2190754944520076%2F&show_text=0&width=560

UPDATE 16.30  Orban, după consultări: Mandatul nostru este de reluare a dezbaterilor pe legile justiţieiPreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni pe legile justiţiei, că mandatul formaţiunii a fost acela de reluare a dezbaterilor pe legile justiţiei şi codurile penale şi care să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

PNL salută iniţiativa preşedintelui României de a convoca partidele parlamentare la o discuţie privitoare la legile justiţiei, la Codurile Penale, în urma rapoartelor Comisiei de la Veneţia care exprimă opinii extrem de critice. PNL a prezentat preşedintelui mandatul pe care l-am primit ca delegaţie care e unul extrem de simplu – reluarea dezbaterilor pe legile justiţiei, pe Codul penal şi Codul de procedură penală, iar în modificări să se ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi de toate standardele în materie de justiţie la nivelul UE şi să existe o voinţă politică extrem de clară privind asigurarea independenţei justiţiei, a accesului neîngrădit al cetăţeanului la justiţie şi respectarea libertăţilor individuale”, a declafrat Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni.

Acesta l-a atacat şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, spunând că partidele care compun majoritatea parlamentară trebuie să abandoneze proiectul liderului PSD.

„Obsesia lui Drangea de a scăpa de puşcărie şi a ultraşilor… Suntem pe punctul de a prelua preşedinţia Consiliul UE. România va continua un destin european, va fructifica un destin european sau dacă, cei care au siluit legislaţia în domeniul justiţiei, care au călcat în picioare independenţa justiţiei, care şi-au bătut joc de oamenii din justiţiei, de toate avertismentele, există riscul ca România să sufere şi ca românii să fie sancţionaţi de actele de rea-credintă de către o majoritate grupată în jurul lui Dragnea”, a mai spus Orban.

UPDATE 16.10 PNL, al treilea partid prezent la consultările cu Iohannis de la Cotroceni.

Partidul Naţional Liberal este al treilea partid care a intrat, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni. Liderul PNL, Ludovic Orban a anunţat că îi va înmâna şefului statului o declaraţie-angajament în privinţa Legilor justiţiei.

Declaraţia liberalilor conţine câteva puncte prin care partidul îşi asumă să transpună prin proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneţia şi deciziile Curţii Constituţionale.

UPDATE 16.07  Tăriceanu susţine o declaraţie de presă. Acesta susţine o declaraţie de presă în care susţine că trebuie  înfiinţată o Comisie de adevăr şi conciliere pentru a ancheta abuzurile din justiţie.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că este nevoie de consens la nivelul partidelor parlamentare asupra modificărilor la legile justiţiei, dar care trebuie să înceapă de la definiţia statului de drept. Tăriceanu a mai spus că trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justiţie.

Preşedintele ALDE a mai declarat că e nevoie şi de premise comune, cum ar fi stoparea abuzurilor comise prin protocoalele secrete.

„Cred că e util să încercăm să cădem de acord şi să găsim un consens asupra modificării legilor justiţiei, dar aceste discuţii trebuie să pornească de la câteva premise. În primul rând, trebuie să cădem de acord asupra a ceea ce înseamnă statul de drept. Dacă avem vederi diferite, atunci nu se va putea ajuinge la un consens. În opinia noastră statul de drept înseamnă respectarea libertăţilor oamenilor. Nu trebuie să fie statul represiv, ci el trebuie să apere cetăţeni de abuzuri. Aici văd că cei din Comisia de la Veneţia nu scot o vorbă. Să începem cu necesitatea scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete din justiţie. Abrogarea lor şi tot ce prespune consecinţă pe linie de justiţie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a amintit din nou de necesitatea înfiinţării unei Comisii de Adevăr.

„Cred că persoanele care au semnat acest protocoale nu mai au credibilitatea să ocupe aceste funcţii în justiţiei. Trebuie să constituim Comisia de Adevăr şi Reconciliere care are darul să ne lămurească despre abuzurile prectrecute de-a lungul acestor ani. Atâta timp cânt justiţia nu revine la normalitate, trebuie să avem un ministru indepedente politic, un tehnocrat şi acceptarea din partea tuturor a unei relaţii oneste cu instituţiile europene”, a mai spus Tăriceanu.

UPDATE 15.40  ALDE, al doilea partid la consultările de miercuri de la Cotroceni.

UPDATE 15.40  Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că a fost o discuţie relativ aşezată cu preşedintele Klaus Iohannis, dar că în opinia PSD nu e nevoie de reluarea procedurii legislative în Parlament pentru că intră OUG 92 în procedura legislativă.

”Am avut întâlnire cu domnul președinte Iohannis, pe tema legilor Justiției. A fost o discuție relativ așezată, în care domnul președinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există OUG 92 în Parlament, care cuprinde o mare parte dintre recomandările Comisiei de la Veneția, ordonanță care a fost propusă de către ministrul Toader, în urma întâlnirilor cu specialiștii Comisiei. Noi nu respingem discuțiile despre sistemul de justiție, dimpotrivă.

A fost un obiectiv asumat, am hotărât din 2016 să nu facem greșeala să ne facem că nu vedem abuzurile. Nu putem să ne facem că nu există protocoale secrete, niște înțelegeri neconstituționale, nelegale, toxice, care au alimentat construirea unei organizații oculte care a parazitat instituții ale statului. Nu putem să ne angajăm la o discuție amplă despre justiție, dacă nu răspundem la câteva întrebări importante, dacă nu stopăm abuzurile. I-am lăsat domnului președinte un set de zece principii pe care le urmărim noi, i-am lăsat și un set de șapte întrebări, dacă vrea să dea un răspuns ar fi foarte bine” a spus Liviu Dragnea.

UPDATE.  Delegaţia PSD, prima care discută cu şeful statului.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora. Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele. La această oră a început întâlnirea cu delegaţia PSD condusă de Liviu Dragnea.

”Este evident că legile justiţiei în forma în care sunt ele valabile astăzi trebuie regândite şi trebuie modernizate, îmbunătăţite. Este clar că aici cel puţin obiectivul meu este să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta e cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând, e nevoie de reluarea ciclului legislativ, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală a legislaţiei în materie”, a declarat preşedintele Iohannis.

El a spus că, pentru acest lucru, e nevoie de discuţii, de transparenţă, de discuţii cu CSM, dar nu ca până acum când avizele au fost constant ignorate.

”Pe partea politică avem nevoie de o înţelegere, un acord între partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ şi a îmbunătăţi legilaţia”, a subliniat şeful statului. Klaus Iohannis a precizat că de curând a fost publicată şi opinia Comisiei de la Veneţia, cel mai autorizat organ în materie de justiţie. ”Acele recomandări trebuie luate foarte, foarte în serios, acele recomandări sunt gândite pentru a ajuta România”, a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă speră la un pact cu partidele, preşedintele Iohannis a replicat: ”Ştiţi ce? Eu nu vreau niciun pact cu PSD. Nu ştiu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înţeles greşit ceea ce se întâmplă aici. Eu vreau să fiu văzut ca un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu alţii. Eu îmi doresc ca partidele să se înţeleagă pentru a legifera”.

Şeful statului a apreciat că ceea ce s-ar putea obţine este o înţelegere politică între partidele politice.  ”Sistem de justiţie trebuie să fie independent şi stabil. Pentru asta, mai devreme sau mai târziu e nevoie de consens în Parlament, nu cu mine, pentru că altfel aceste legi vor fi mereu şi mereu modificate şi vor genera instabilitate şi sistemul nu va funcţiona”, a mai declarat preşedintele.

UPDATE. PSD a decis miercuri că va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, de la ora 15.00. Din delegație fac parte Liviu Dragnea, Robert Cazanciuc, Florin Iordache și Șerban Nicolae.

Cele două partide de la guvernare vor merge separat, ceea ce este o premieră. ALDE a anunțat încă de marți că va merge la Cotroceni, în vreme ce PSD a hotărât cu câteva ore înainte. Până acum cele două formațiuni trimiteau o singură delegație la Cotroceni.

Chestionat de ce PSD nu merge împreună cu ALDE la Cotroceni, liderul PSD Liviu Dragnea a spus: ”Pentru a avea mai mult timp la dispoziție, fiecare dintre noi, pentru a vorbi cu președintele României”.

Întrebat dacă cele două partide vor avea un mesaj comun, liderul PSD a răspuns: „Cred că da, nu cu aceleași cuvinte, totuși”.

Totodată, chestionat de jurnaliști în privința unui eventual pact pe justiție, Dragnea a replicat: ”Aș vrea să discut după, nu vreau să stric surpriza”.

PSD s-a reunit miercuri dimineață în Biroul Permanent Naţional  dacă acceptă invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa la consultări pe tema legislației în domeniul justiției.

„Vom decide astăzi asupra acestui lucru. Părerile sunt împărţite, de aceea suntem în BPN ca să decidem împreună şi să votăm. Nu gândim toţi la fel. Ştiţi foarte bine că relaţia noastră cu Iohannis este foarte rece de foarte mult timp. Şi, vizavi de Iohannis, vorbim de comunicare şi dialog între cele două părţi – s-a stins demult această idee. Prin urmare, sunt colegi de-ai mei, printre care mă aflu şi eu, care consideră că nu avem nicio şansă de a purta un dialog cu această persoană. Dar astăzi, la BPN, vom decide ce este mai important pentru partid”, a declarat secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu, la Parlament, înaintea şedinţei BPN al PSD.

Întrebat cum comentează faptul că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se va duce separat la consultări, Codrin Ştefănescu a răspuns: „Deocamdată, domnul Tăriceanu vrea să vorbească despre protocoalele secrete. Poate vrea să semneze cu domnul Iohannis un pact pe chestia asta – cum facem şi cum desfacem ceea ce s-a întâmplat inclusiv în mandatul lui. (…) În momentul de faţă, noi facem analize pe piaţă despre un candidat comun la Preşedinţie – PSD plus ALDE, dar mergem puţin separat la Cotroceni”.

La rândul său, liderul PSD Vrancea Marian Oprișan a declarat, miercuri, la Parlament, că partidul ar trebui să accepte invitația la Cotroceni pentru consultări pe legislația în domeniul justiției, însă un eventual pact pe justiție ar fi „o chestiune absolut neserioasă”.

„Sigur că trebuie să meargă, e normal ca partidele politice și mai ales cele de guvernământ să meargă la consultările convocate de președintele țării”, a declarat Oprișan, întrebat dacă PSD ar trebuie să dea curs invitației șefului statului de a participa la Cotroceni la consultări pe tema justiției.

Vicepreședintele PSD a mai menționat că ar fi „o chestiune neserioasă” semnarea unui pact pe justiție la Cotroceni.

„Asta cu pactul am mai auzit. Dl Iohannis trebuia să ne cheme pe toți, de multă vreme, toți șefii instituțiilor statului, toți șefii Consiliilor Județene, prefecții, să ne punem picioarele în apă rece și să facem o strategie pentru următorii 25 de ani în așa fel încât să stabilim care este interesul național al României pe fiecare domeniu de activitate în parte. Dl Iohannis nu a făcut acest lucru până la acest moment așa că povestea cu pactul pe care ar putea să îl propună președintele, după părerea mea. este o chestiune absolut neserioasă. Justiția din România trebuie să fie independentă și să nu se mai comită abuzuri, asta trebuie să fie grija statului român”, a spus Oprișan.

De partea cealaltă, vicepreședintele PSD Robert Negoiță a declarat, miercuri, înaintea ședinței BPN în care se decide dacă partidul merge la consultările de la Cotroceni, că social-democrații ar trebui să semneze un pact național pe justiție și alte „teme importante”.

„La consultări nu văd de ce să nu mergem”, a spus Robert Negoiță.

Întrebat dacă PSD ar trebui semneze un pact național pe justiției, acesta a răspuns afirmativ.

„Da. Eu cred că un pact național pe teme importante, eu cred că ar trebui să avem mai multe teme pe care să facem pact național. O să vedem ce ne propune Președintele, dar eu cred că România și clasa politică trebuie să dea un test de maturitate și să terminăm cu lupta asta interminabilă și pe toate temele”, a indicat Negoiță.

Întâlnirea din PSD a fost precedată de o discuţie a lui Liviu Dragnea cu premierul Viorica Dăncilă.

Dăncilă și Dragnea au venit împreună la biroul de la Parlament al președintelui PSD, însoțiți de liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis luni, 22 octombrie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei, anunţa Administraţia Prezidenţială.

Programul consultărilor anunțat este următorul: „ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD), ora 15:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE); ora 16:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL); ora 16:30 – Uniunea Salvați România (USR); ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR); ora 17:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP); ora 18:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale”.

Președinția a mai precizat că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: