DECIZIILE MINISTRULUI JUSTITIEI TUDOREL TOADER DUPA RAPORTUL MCV!

15 nov.

Raportul MCV are iz politic, are multe interese și  folosește standarde duble, raportându-se la „obiective mobile mișcătoare”. Este prima reacție a ministrului Justiției, Tudorel Toader, în legătură cu raportul respectiv.

„Raportul, în opinia mea, și îmi pare rău să spun, de când sunt ministru, nu am lipsit de la nicio dezbatere. Toate explicațiile pentru cele 12 recomandări au trecut prin filtru de la Ministrul Justiției. De data aceasta, tind să cred că raportul are iz politic, are multe interese. Raportul folosește standarde duble și se raportează la obiective mobile mișcătoare”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a ținut să precizeze că fiecare recomandare din raport va fi verificată.

Noi ne uităm la fiecare recomandare în parte. Îi dăm vocația juridică pe care recomandarea o are. Să nu vă imaginați că o recomandare poate să aibă putere juridică peste legea națională. (…) Le evaluăm, le luăm în considerare, le respectăm pentru această grilă, pentru că eu personal, nu ca ministru, ca jurist, am mari semne de întrebare să ni se spună în MCV: suspendați procedura de revocare, să ni se spună opriți procesul de legiferare. Este cam mult și iese din tiparul MCV”, a mai spus Toader.

Precizările vin după ce Comisia Europeană a anunțat că adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România. În raportul MCV se recomandă suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. „Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.