DUPA ANUL CARE SE INCHEIE,ANUL 2019 AR PUTEA FI ANUL DUSMANIEI SUPREME DINTRE NOI!

30 dec.

Se încheie unul dintre cei mai dificili ani de după Revoluţie. Deşi ar fi trebuit să fie unul al unirii dintre noi, căci este anul în care se împlinea centenarul Marii Uniri, 2018 a fost un an plin de conflicte stupide care ne-au separat printr-o prăpastie uriaşă deschisă între tineri şi bătrîni, între cei „de dreapta” şi cei „de stînga”, între acei din Ardeal şi cei din vechiul Regat, între noi şi voi şi chiar între eu şi tu.

Desigur, diversitatea ar trebui să fie ceva bun, o expresie a faptului că sîntem diferiţi şi liberi, numai că noi am reuşit în acest an să transformăm diversitatea în duşmănie şi libertatea în haos. Orice lucru care ne-ar putea uni a devenit un virus periculos de care ne-am chinuit să scăpăm ca nu cumva să ne dezmeticim din coşmarul pe care am început să ni-l dorim ca fapt curent de viaţă, ca felul nostru de a fi, de care chiar sîntem mîndri în loc să-l schimbăm!

Dacă a pus cineva la cale această dezbinare naţională (vedeţi, pînă şi dezbinarea a devenit „naţională”!), ar putea să jubileze. Am reuşit să facem o Catedrală, dar şi această măreţie, la care visa însuşi Eminescu, ne-a făcut duşmani, unii ţipînd în gura mare, chiar pe melodia unui cîntec, că ar fi trebuit să fie una mică, din lemn, aruncată undeva după blocuri ca să n-o vadă nimeni.

Un bilanţ al acestui an care se încheie acum ar trebui să ne facă pe toţi să ne fie ruşine. Nu pentru ce sîntem fiecare în parte sau pentru ceea ce gîndim, ci pentru că nu ne dăm seama cît rău ne-am făcut unii altora, deci nouă, tuturor.

Sîntem într-un război cu noi înşine, cu o singură miză: ţie să-ţi pricinuiesc o durere, chiar dacă şi tu îmi faci acelaşi lucru. Am sentimentul că dacă, în urma acestui război dintre noi, ne-am trezi în acelaşi salon de spital, bandajaţi din cap pînă în picioare, am fi în stare să ne tîrîm pînă la patul celuilalt pentru a-i mai face o zgîrîietură pe obraz, în loc să ne ajutăm amîndoi să ajungem la WC!

Dacă în aceste cîteva zile care au mai rămas din 2018 am găsi în noi o singură clipă de luciditate şi ne-am întreba ce s-a întîmplat cu noi, încercînd să înţelegem de unde am dobîndit răul acesta care ne-a făcut să ne pierdem, pur şi simplu, minţile, am vedea că unii au devenit fără voie soldaţi pe moşia lui Liviu Dragnea, alţii au devenit fără voie soldaţi pe moşia lui Klaus Iohannis, fiind în stare să-şi dea viaţa pentru bunăstarea stăpînului, ignorîndu-se pe ei.

Cei care au scăpat de acest flagel, păstrîndu-se la distanţă de ambele tabere nu scapă aşa de uşor: dacă îl critici pe Iohannis, devii automat susţinător al PSDragnea şi al „ciumei roşii”, iar dacă îl critici pe Dragnea, devii imediat adept al Sistemului şi al noilor securişti.

Nimeni nu mai poate să fie liber, căci calea de mijloc nu mai este acceptată ca expresie a echilibrului! „Nimeni nu mai are voie să fie independent!”, iată ce ar trebui să fie încrustat pe firmamentul acestui an şi să fie proclamat ca uriaşul cîştig al acestui an care se încheie. Românii au mai trăit astfel de vremuri, cînd sloganul „Cine nu este cu noi este împotrivă!” a distrus generaţii de oameni care ar fi putut să schimbe destinul ţării noastre, dar au tăcut cuminţi, supunîndu-se unei ordini care nu avea nimic de-a face cu propriile lor aspiraţii.

Întrucît anul care stă să vină este deja la uşă, îmi este greu să sper că lucrurile se vor schimba. Din contră, fiind încărcat de două scrutinuri electorale, 2019 ar putea deveni anul duşmăniei supreme dintre noi! Vom aboli prietenia şi vom omagia victoria urii dintre noi!

Un vechi proverb african spune: „Cînd nu e un duşman în interior, duşmanul de dinafară nu te poate răni”. Aici este marea noastră problemă: că duşmanul nostru este chiar în noi înşine! Şi roade, roade, roade…

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: