ALEXEI PUSKOV,PRESEDINTELE DUMEI DE STAT PENTRU AFACERI EXTERNE:DESCHIDEREA NOI REPREZENTANTEI TRASNISTRIENE LA MOSCOVA VA APROPIA CELE DOUA POPOARE!”

27 ian.

 

ALEXEY PUȘKOV: RELAȚIILE PUTERNICE DINTRE Transnistria  ȘI FEDERAȚIA RUSĂ SUNT MERITUL, ÎN PRIMUL RÂND, AL POPORULUI TRANSNISTREAN, AL REPREZENTANȚILOR SĂI ȘI AL RUSIEI

 

Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova a cărei independenţă nu este recunoscută de Occident şi de Federaţia Rusă, a anunţat deschiderea unei reprezentanţe ‘oficiale’ la Moscova, aliniindu-se astfel celor două regiuni separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, dar a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia în august 2008,informează  Radio Chişinău.

Încă 26 ianuarie 2017, pe pagina oficială a liderului de la Tiraspol a fost anunţat că la Moscova a fost deschisă o reprezentanţă a Transnistriei, ce va avea funcţii similare unui consulat şi va fi condusă de Alexandr Caraman.

Într-adevăr, începând cu ziua de 22 ianuarie, Transnistria are o reprezentanţă în Federaţia Rusă, amplasată chiar în centrul Moscovei, iar respectiva instituţie va avea misiuni similare cu a unui consulat, doar că este înregistrată cu statut de organizaţie neguvernamentală.

La rândul să,  Ministerul rus de Externe a anunțat deschiderea unei așa zise Fundații Transnistria, având ca obiect de activitate ‘dezvoltarea relațiilor culturale, sociale si economice cu Rusia”. Anterior, la Moscova a mai funcţionat o reprezentanţă a Transnistriei, dar din motive neclare aceasta şi-a încetat activitatea.

Deschiderea  noii reprezentanţe a Transnistriei”va reprezenta un pas important în intensificarea colaborării noastre cu Rusia” a spus Ignatiev, adăugând că Tiraspolul ar putea astfel acorda mai uşor asistenţă locuitorilor din Transnistria aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse.

În cadrul evenimentului de inaugurare, la care au participat politicieni şi oficiali ruşi, dar şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, şi aşa-numitul ministru de Externe, Vitalii Ignatiev, senatorul rus Alexei Puşkov a declarat că Transnistria este teritoriul Rusiei, iar cetăţenii de acolo formează cu cetăţenii ruşi acelaşi popor.

 

Tiraspol, 22 ianuarie. Știri din Transnistria. 

Președintele Comisiei  Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale Alexei Pușkov consideră că deschiderea unei Reprezentanțe a Transnistriei în capitala rusă va consolida și mai mult interacțiunea dintre cele două țări. „Noi simțim că suntem o singură națiune. (…) Faptul că există o reprezentanță oficială va contribui la consolidarea contactelor noastre”, a subliniat deputatul rus.

„În opinia mea, pentru Rusia, Transnistria are o mare importanță: Rusia se bucură de o susținere de sută la sută în rândul transnistrenilor. Simțim că suntem o singură națiune. Este imposibil să vorbim despre existența transnistrenilor separat de Rusia sau despre Rusia separat de transnistreni. Suntem un popor, simtim asta. Știu că Transnistria are o simpatie foarte caldă și un înalt grad de sprijin atât în ​​opinia publică rusă, cât și în structurile puterii. Și faptul că există o reprezentare oficială va contribui la consolidarea în continuare a contactelor noastre „, a declarat Alexei Pușkov.

Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat a remarcat, de asemenea, că Rusia și Transnistria au fost separate în mod artificial ca rezultat al prăbușirii dezordonate, prost concepute și iresponsabile a Uniunii Sovietice.

 Dar faptul că, chiar și în aceste condiții, fără a avea o graniță comună, menținem relații atât de puternice, este meritul în primul rândal  poporului transnistrean , al reprezentanților săi și al Rusiei, în ciuda presiunilor venite din partea altor țări.

Declarațiile au fost făcute în cadrul inaugurării unei reprezentanțe „oficiale” a Transnistriei la Moscova, deși Ministerul de Externe al Rusiei anunța despre deschiderea unei Fundații.

În același timp, Pușkov a afirmat, potrivit novostipmr.com, că Rusia și Transnistria au fost separate artificial în urma prăbușirii Uniunii Sovietice și, în pofida provocărilor din exterior, nu vor accepta concepația „bucății tăiate”. „Sunt convins că reprezentanța voastră oficială va deveni un punct activ de cooperare între Rusia principală și mica Rusie, care este Transnistria”, a declarat deputatul rus. 

La rândul său, șeful Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pe chestiunile CSI, Konstantin Zatulin, a afirmat că Rusia trebuie să-și susțină conaționalii oriunde s-ar afla.

„În special acolo unde pentru libertate, independență și păstrarea poziției sale, predestinării istorice, oamenii au fost nevoiți să ia armele în mâini pentru a împiedica asimilarea și umilirea propriei demnități. Acest se referă la Transnistria în primul rând”, a spus Zatulin, potrivit regnum.ru

In urma acestui act provocator de o gravitate extremă, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R.Moldova, în legătură cu ştirile privind deschiderea la Moscova a unei „reprezentanţe a Transnistriei”.  Potrivit MAEIE, Oleg Vasneţov a comunicat că este vorba despre o organizaţie non-profit, care va presta servicii de asistenţă juridică locuitorilor din regiunea transnistreană, dar nu numai, şi care, în virtutea legislaţiei ruse, a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei.

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a avut o întrevederere cu angajaţii reprezentanţei transnistrene în Rusia trasând mai multe priorităţi pentru instituţia nou-creată: stabilirea relaţiilor cu Duma de Stat şi alte organe de conducere a Rusiei, dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două state, acordarea asistenţei consultative şi juridice cetăţenilor din Transnistria.

„Sarcinile noastre sunt serioase. Noi trebuie de la zero să începem a restabili relaţii care au fost iniţiate mulţi ani în urmă şi care apoi, la o anumită etapă de timp au fost uitate şi pierdute.

Acestea sunt relaţii în primul rând pe linia puterii decidente, deoarece programa care a fost propusă de Vadim Krasnoselskii în timpul campaniei electorale trebuie realizată. Acestea nu sunt pur şi simplu cuvinte sau promisiuni deşarte, dar sarcini concrete, care trebuie îndeplinite”, a declarat reprezentantul Transnistriei în Rusia, Alexandr Caraman. 

 

 

 

 

CITIȚI ȘI:

 

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.