BAIE DE SANGE IN NOUA ZEELANDA:49 DE MORTI!

16 mart.

Atacuri armate asupra a două moschei din oraşul Christchurch, Noua Zeelandă, în timpul rugăciunii de vineri, soldate cu zeci de morți și răniți.

UPDATE. Cel puţin 49 de persoane au fost ucise și 20 au fost rănite în atacurile din Noua Zeelandă, conform unui nou bilanț.

Bărbatul care a revendicat atacurile s-a descris ca fiind „un australian în vârstă de 28 de ani”, invocând motive antiimigraționiste pentru incident.

„Este clar acum că incidentul nu poate fi altceva decât un atentat terorist. Din ce cunoaștem până acum, pare să fii fost bine planificat”, a declarat premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

UPDATE. Premierul a anunțat că 40 de persoane au fost ucise și cel puțin 20 au fost rănite în atacuri. Una din cele patru persoane reţinute în urma atacurilor este australian.

„Decesele, din câte ştim, s-au produs în două locuri, o moschee pe Deans Avenue şi o altă moschee pe Linwood Avenue”, a declarat după atacuri comisarul Mike Bush.

Patru suspecți, trei bărbați și o femeie, au fost reținuți în urma atacurilor armate, a anunțat poliția, conform The Guardian.

Mike Bush, oficial de rang înalt din cadrul Poliției neo-zeelandeze, a mai confirmat că au fost descoperite mai multe bombe artizanale amplasate pe vehicule, însă geniștii au reușit să neutralizeze dispozitivele explozive improvizate fără ca acestea să explodeze.

„Acest lucru indică gravitatea a ceea ce s-a petrecut”, a subliniat Bush.

Oficialul a refuzat să afirme dacă autoritățile consideră incidentul ca fiind unul de natură teroristă, afirmând doar că „nu se poate mai grav de atât”.

Unul dintre atacatori a transmis live, pe internet, atacul. A transmis video momentul în care a intrat în lăcaşul de cult şi a deschis focul (vezi video 1)

Atacatorul care s-a filmat s-a identificat ca fiind „Brenton Tarrant” – un bărbat alb, de 28 de ani, de origine australiană, conform presei locale.

Primele informații arătau că un atacator a intrat în moscheea din Christchurch în jurul orei locale 13:40 (ora României, 2:40). Un martor ocular a relatat că atacul armat a durat aproximativ 20 de minute, suspectul inspectând metodic fiecare încăpere pentru a descoperi persoane care se ascundeau.

Presa locală a spus că un nou atac armat s-a produs la o altă moschee din oraș.

Echipa de crichet a Bangladeshului se afla în incinta uneia dintre moscheile atacate în momentul producerii incidentului, însă „întreaga echipa a fost salvată”, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de jucătorul de crichet Tamim Iqbal Khan.

Un reporter care însoțea echipa de crichet a Bangladeshului a confirmat că echipa „scăpat dintr-o moschee de lângă Parcul Hagley unde erau mai mulți agresori”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: