REFERENDUM CU URA SI VENIN!

30 apr.

De mult n-am mai văzut un politician vorbind cu atîta ură, cu un asemenea scrîșnet din măsele și cu o voce care să te bage în sperieți. Poate în filmele din și despre cel de Al doilea Război Mondial să fi văzut actori sau personaje reale cu o voce atît de încărcată de mînie și venin să vorbească ascultătorilor sau mitingiștilor.

Referendumul despre care a ronțăit Iohannis în minutele după semnarea decretului, cu ale sale bălăbănite întrebări, nu este decît o întețire de luptă politică oarbă. Discursul său amenințător s-ar putea reduce la mai puține cuvinte. Gîndirea lui Klaus Iohannis ar încape și în ”Moarte PSD!” și în ”Dragii mei, votați-mă” (ca să nu zic ”Salvați-mă”!).

Citiți textul declarației-cuvîntare-apel-amenințare, rostit la semnarea decretului! Fără vocea amenințătoare a fostului primar de Sibiu (că dacă îl compar cu altcineva visează urît), textul este ceva mai lipsit de agresivitate. Cu Iohannis fierbînd de mînie pe micul ecran, privitorul intră în sperieți, chiar și cei îndopați cu rudotel.

” Și acum avem o suprapunere de vot pentru partide cu un referendum. Deci, românii au posibilitatea să dea un semnal pe două direcții. Să voteze, să aleagă, partidele care, după părerea lor, sunt bune, și pot da un vot de blam partidelor pe care nu le consideră bune. Și, în același timp, să spună dacă sunt sau nu sunt mulțumiți cu ceea ce face PSD de doi ani jumătate încoace”.
Președintele nostru neutru ca sida și ca gripa porcină declanșează un referendum pentru a demola un partid pe care nu l-a putut înfrînge și nici ridiculiza în disputa politică obișnuită.

Un referendum împotriva unui partid este fără nici o îndoială un prilej de suspendare a unui politician care a luat-o prin bălării. Ori sunt alegeri europarlamentare ori este referendum! În nici un caz, Curtea Constituțională a României nu poate valida o hinghereală politică pe post de referendum! Cu atît mai puțin, pe post de alegeri europarlamentare!
Isteria președintelui, transmisă tuturor susținătorilor săi și lansată pe post de program de luptă cu ocazia semnării decretului, poate fi un temei de suspendare din funcție. După cum întrebările tălîmbe, menite a pune cetățeanul în încurcătură poate fi prilej de anulare a scrutinului. Dacă un partid se plînge la CCR de stupizenia și lipsa de coerență a întrebărilor și de imposibilitatea votanților de a răspunde la ce-a de-a doua întrebare s-ar putea ajunge chiar la anularea referendumului înainte de desfășurare.

Prea era veninos Klaus Iohannis în tonul și forma discursului rostit la semnarea decretului ca să mă gîndesc și la ipoteza că întrebările au fost dinadins croite atît de tîmpe pentru a oferi un prilej de contestare și chiar de anulare a referendumului.
Citiți fragmentul care urmează! Veți vedea că președintele oferă cu mîna (mă, rog, cu piciorul său de pe umeri) lui argumente pentru contestarea referendumului, chiar pentru suspendare:
”Am fost acuzat că politizez acest referendum. Nu, PSD politizează acest referendum, prin abuzurile pe care le face, prin asaltul continuu asupra justiției de când au ajuns la guvernare.
Asta este, dragii mei, adevărata politizare și acest referendum este și despre PSD. Cine merge la vot poate să dea o lecție pesediștilor.

Pe mine, în final, mă interesează care este raportul dintre cei care sunt alături de PSD în acest atac asupra justiției, în această proastă guvernare, fără autostrăzi, fără spitale, fără școli modernizate, și care sunt de cealaltă parte. (Adică alături de el—nota noastră ! )
Vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o Românie europeană, vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o guvernare europeană, cine este împreună cu mine pentru o justiție dreaptă și pentru o societate românească performantă. Asta îmi doresc și asta vreau să știu de la voi”
Dragii mei (vorba sasului pe care-l doare în ceafă de voi), sunteți cu Iohannis și vreți moartea PSD-ului sau sunteți împotriva lui ? Că el încă nu s-a prins! Ce ziceți, mai aveți puțină luciditate ca să înțelegeți că referendumul este referendum iar președintele un disperat de putere? Iar el le amestecă voit, ca un biet iluzionist de provincie!
Folosirea referendumului ca prilej de campanie electorală pe față pentru funcția de președinte al țării (cînd ea încă nu a fost declanșată legal) poate fi tot un argument pentru suspendare. În aceeași categorie ar trebui incluse mînia și veninul cu care președintele încearcă să întărîte grupările politice între ele.
Discursul de joi al președintelui Iohannis, prin tonul său a fost ca o prefață la o păruială publică la care Ludovic Orban și cei din #Rezist invită deja de mai multă vreme!
Din păcate, joi seara, Liviu Dragnea s-a dus la o emsiune tv și a zis că nu a urmărit atacurile președintelui. Ceea ce ne trimite cu gîndul la ipoteza că PSD-ul a ales varianta de a se face că plouă!
Să fie ea cîștigătoare sau cea mai proastă dintre toate cele posibile?

EDITORIAL:CORNEL NISTORESCU/cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: