OMV AMANA INVESTITIILE IN MAREA NEAGRA!

3 mai

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din țară, încă nu a luat o decizie privind dezvoltarea perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră din cauza legislației fiscale existente. ”Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continuă dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”, se arată în raportul trimestrial al OMV Petrom. În perimetrul Neptun Deep, OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva la 11-13 miliarde de metri cubi. Nemulțumirea OMV Petrom derivă din prevederile OUG 19/2019, care modifică OUG114/2018, numită și a lăcomiei, precum și din legea offshore, votată anul trecut. ”Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. La sfârșitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanță de Urgență nr. 19, care a modificat Ordonanță de Urgență nr. 114/2018, în urmă consultărilor cu jucătorii de pe piață. Considerăm că Ordonanță de Urgență nr. 19 reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro”, se mai arată în raport.

Conform OUG 19/2019, în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare. Plafonarea, impusă inițial pentru toate vânzările, a fost păstrată, prin OUG 19, doar pentru populație. ”Revenirea la preturi nereglementate ale gazelor pentru consumatorii industriali reprezintă un pas înainte către o piață liberalizată a gazelor naturale. Credem că o piață liberalizată a gazelor poate exista în paralel cu implementarea mecanismelor adecvate de protejare a consumatorilor vulnerabili, în concordanță cu bunele practici existente la nivel european. După adoptarea OUG 114/2018 și a OUG 19/2019, grupul OMV Petrom trebuie să furnizeze 12,5 TWh de gaze naturale către piața reglementată la un preț maxim de 68 lei/MWh pentru perioada mai-decembrie 2019 și 1,14 TWh de energie electrică la un preț reglementat de 259,58 lei/MWh pentru perioada martie-decembrie 2019”, se mai spune în raport.

OMV Petrom, care caută hidrocarburi în Marea Neagră împreună cu americanii de la ExxonMobil, susține că ”mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde”. ”Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”, se arată în raportul trimestrial al OMV Petrom.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: