CATI STRAINI CONTROLEAZA ECONOMIA ROMANEASCA!

6 mai

bani-moneda-romania-inflatie

Germania, Franţa ṣi Italia ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform Institutului Național de Statistică. În România, în anul 2017, au fost identificate 80.905 grupuri de întreprinderi, din care 4.910 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 75.995 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (293 controlate din interior, respectiv 75.702 controlate din străinătate).

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naṭional, 4.190 erau rezidente, este 6% din total grupuri, dintre acestea peste 95% fiind constituite din două sau trei unităṭi legale.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în comerţ. Repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 35% din totalul grupurilor de întreprinderi; Construcţii – 11% din totalul grupurilor de întreprinderi; Industria prelucrătoare – 11% din totalul grupurilor de întreprinderi; Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 9% din totalul grupurilor de întreprinderi. Tranzacţii imobiliare – 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor domenii: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 21%; Industria prelucrătoare – 12%; Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 12%; Construcţii – 11%.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Italia. În anul 2017, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 13.195 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 62.507 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine. Rezultatele anului 2017 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,9%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (11,7%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (9,5%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (10,0%), în secţiunea M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,4%) ṣi în secţiunea G –
Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,3%). În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 5,7% se regăsesc în secţiunea C – Industria prelucrătoare, 2,1% în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (6,1%).

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: