SUMMITUL U.E. LA DRACULA ACASA!

9 mai

În ajunul summitului de Ziua Europei de la Sibiu, Le Point a subliniat că reuniunea șefilor de stat și de guvern din UE are din start o problemă – a fost anunțată ca un summit menit să traseze liniile viitorului UE fără Marea Britanie (ce ar fi trebuit să părăsească Uniunea la 29 martie 2019), însă Marea Britanie este în continuare membră UE, va organiza alegerile europene și a primit o amânare a Brexitului până pe 31 octombrie. Ar fi un Brexit de Halloween precedat de ”un summit acasă la Dracula”, după cum scrie publicația franceză.

”De ce un summit informal la Sibiu, în România?”, se întreabă belgienii de la RTBF. ”Este o alegere ce poate părea oarecum surprinzătoare. Sibiu este un mic oraș necunoscut celor mai mulți”, scrie site-ul RTBF, care explică însă că România deține președintia Consiliului UE și că ”orașul a fost ales drept gazdă a summitului căci președintele actual al Romaniei, Klaus Iohannis, a fost primar aici între 2000 si 2014”. Un oraș care trebuie vizitat fără îndoială, scrie RTBF, care le prezintă belgienilor un scurt istoric al Sibiului, le vorbește despre germanii chemați aici de regele maghiar Geza al II-lea pentru a asigura granițele în fața mongolilor și turcilor. ”Alipit în 1918 României, Sibiul a îndurat regimurile dictatoriale ale anilor ocupației naziste și apoi comuniste și nu a regăsit democrația decât după 1990. Acum, după plecarea masivă a sașilor in Germania, orașul are o populație 90% românească”.

Revenind la Summitul UE de pe 9 mai, el va încerca să-și păstreze nota de ”primul summit al unei noi ere”, după cum îl anunța Jean-Claude Juncker, în 2017, adică al erei post-Brexit al cărei început se tot amână. Este motivul pentru care Brexitul și Marea Britanie lipsesc cu desăvârșire de pe agenda reuniunii, iar premierul britanic Theresa May nu va participa.

Summitul de la Sibiu este unul informal și de aceea nu va avea obișnuitele concluzii, ci va fi urmat de o declarație redactată de România, țara care deține președintia Consiliului UE. Autoritățile române au lucrat din greu la aceasta declarație, iar fragmente din ea s-au scurs în presă. The Irish Times arată că declarația va arăta, printre altele: ”Nu avem nevoie de sciziuni care să dăuneze intereselor noastre colective. Vom rămâne uniți la bine și la greu. Vom dovedi că suntem solidari la nevoie și că vom rămâne aproape unii de alții. Putem să vorbim și vom vorbi pe o singura voce”. Publicația irlandeză trage concluzia că declarația Summitului de la Sibiu va fi în nota celor de până acum, adică un cel mai mic numitor comun, plină de formulări călduroase și de platitudini.

Însă asta nu înseamnă că discuțiile dintre liderii europeni veniți la Sibiu vor fi lipsite de substanță. Înainte de toate, summitul va avea o puternica încărcătură electorală – este ultima mare reuniune UE înaintea alegerilor de pe 26 mai, iar PPE și PES, popularii și socialiștii europeni, vor încercă să transmită un mesaj prin care să țină electoratul cât mai departe de partidele eurosceptice și suveraniste din Europa.

Apoi, Summitul se va apleca asupra luptei politice ce va urma după alegeri – cum se vor împărți principalele portofolii: președinția Comisiei, a Consiliului European, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă? Aici, președintele Franței este împotriva actualului sistem prin care capul de listă al partidului câștigător va deveni președintele Comsiei. Mai mult, este anul în care va fi stabilit un nou președinte al Băncii Centrale Europene de la Frankfurt. Favoriții sunt germanul Manfred Weber, la conducerea Comisiei, și germanul Jens Weidman, la conducerea BCE, o situație deloc pe placul Franței, în ciuda Tratatului de la Aachen semnat de Emmanuel Macron și Angela Merkel. Cu siguranță că la Sibiu vor avea loc discuții aprinse pe tema nominalizărilor pentru aceste funcții.

Apoi, un grup de opt state, în frunte cu Olanda și Franța, au propus discutarea reducerii la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2050 și alocarea a 25% din bugetul UE pentru combaterea schimbărilor climei. Germania și Polonia au semnalat că se vor opune unor asemenea obiective care pot amenința dezvoltarea industriei.

Din nou Olanda a venit cu o propunere, de data aceasta legată de migrație. Guvernul Olandei dorește împărțirea cât mai echitabilă a imigranților între statele UE, spunând ca lipsa de ”solidaritate” în această chestiune trebuie penalizată ”financiar și/sau prin reducerea privilegiilor ce derivă din apartenența la spațiul Schengen”. Propunerea olandeză nu face vreo referire directă la Polonia sau Ungaria, țări care au refuzat să primească imigranți care caută azil în UE. Potrivit The Irish Times, declarația Summitului nu dezvoltă acest subiect, ci vorbește doar despre necesitatea de a reforma politica de azil în UE.

În materie de politica externă a UE, Olanda își dorește, ca și actualul președinte al Comsiiei, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, eliminarea unanimității la votul sancțiunilor, pentru ca UE să se poate folosi repede de această armă în relația cu state precum Rusia, fără a fi blocată de țări precum Ungaria, Italia sau Grecia.

Subiectele acestea, în special împărțirea în spatele ușilor închise a conducerii instituțiilor UE, vor fi reluate la Consiliul European din iunie, când se va discuta pe baza rezultatelor de la alegerile europene.

Așadar, ”acasă la Dracula” va avea loc un Summit ce pare că se va încheia cu o declarație plină de platitudini, însă care va avea și câteva clinciuri în spatele ușilor închise, parte a campaniei pentru alegerile europene (va fi prima ocazie pentru o întâlnire între Viktor Orban și șefii PPE după ce premierul ungar a anunțat că-și retrage sprijinul pentru candidatul PPE Manfred Weber) și a luptei pentru împărțirea puterii la Bruxelles și Frankfurt.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: