EURACTIV:DECLARATIA DE LA SIBIU E VAGA SI LIPSITA DE SUBSTANTA!

10 mai

Romanian President Klaus Iohannis [L], European Council President Donald Tusk [C] and European Parliament President Antonio Tajani [R] at the Sibiu informal summit. [Photo: European Council]

Șefii de stat și de guvern din UE reuniți la Sibiu au adapotat o declarație vaga, cu mai puțină substanță decât în mod obișnuit, scrie Euractiv.

Declarația în zece puncte, asemănată deja de presa cu un „decalog”, a fost criticată și de publicația belgiană Le Soir, care scrie ca Summitul de la Sibiu nu a fost unul despre viitorul Europei, așa cum își propusese, ci unul despre „ambițiile Europei”.

Influența României în redactarea „decalogului” ar putea fi identificată la primul punct, o subliniere vagă a dezacordului față de Europa cu mai multe viteze susținută în special de președintele Emmanuel Macron. Declarația de la Sibiu vorbește despre „o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud”. În rest, după cum scrie Euractiv, declarația este „mai puțin concretă și substanțială decât concluziiile tradiționale ale unui summit, subliniază mai degrabă aspecte largi asupra cărora UE să se concentreze în anii care vin decât să sugereze modalități de acțiune”. Cum declarația a fost vagă, ea a fost aprobată în doar câteva minute de liderii europeni.

Summitul a stârnit interesul presei în special în ce privește disputa politică dintre Franța și Germania, fiecare susținută de mai multe state. Este vorba despre procesul alegerii noului președinte al ComIsiei Europene. Președintele Macron, susținut de Lituania sau Grecia, se opune procesului alegerii capului de listă al partidului câștigător (în cazul PPE, este vorba despre germanul Manfred Weber) și favorizeaza vechea metodă a selectării șefului Comisiei în spatele ușilor închise, de către Consiliul European. „Avem nevoie de un președinte care să susțină unitatea UE și ideile sale fundamentale: solidaritate, democrație, coeziune socială”, care să se opună neoliberalismului și xenofobiei crescânde, iar „acest președinte nu este domnul Weber”, a spus premierul elen Alexis Tsipras.

                                                                                                    Călin MARCHIEVICI (Cotidianul)

SURSA:http://justitiarul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: