EXPLICATIILE MAE DESPRE ARESTAREA LUI RADU MAZARE!

11 mai

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, vine cu precizări legate de arestarea fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre. Asta după ce consulul general onorific al Madagscarului, Serge Rameau, a spus că MAE român știa că Madagascarul este gata să-l extrădeze, dar nu a răspuns solicitării oficiale privind eliberarea unei copii după mandatul internațional de arestare.
Meleşcanu a declarat, la Antena3, că sesizarea consulului onorific al Madagascarului se referea la mandatul de arestare și nu la procedură de extrădare a lui Radu Mazăre, iar discuția pe care o invocă oficialul este anterioară condamnării fostului primar al Constanței.
”În ceea ce privește consulul onorific nu are competențe pentru a menține relații cu țara respectivă, decât în promovarea contactelor umane, a dezvoltării relațiilor comerciale și altele. Într-adevăr el într-o discuție, o audiență la MAE a exprimat o idee, nu știu dacă a fost personală sau a autorităților malgașe în legătură cu ideea că ar fi interesat să coopereze pe această temă. În februarie 2018 a fost. La momentul respectiv am făcut o cerere, am făcut o adresă Inspectoratului General al Poliției în care am rugat să ne dea o copie a mandatului respectiv și în urma, care a transmis foarte rapid copia respectivă, am dat instrucțiuni pe data de 27 februarie 2018 la ambasada … din Italia, în care am informat pe ambasador că îi trimitem în anexă documentul primit de la biroul internațional Interpol cu privire la cetățeanul român Radu Mazăre care fusese dat în urmărire internațională și în legătură cu care se considera că existau informații că ar dori să obțină un permis de ședere pe teritoriul cu pricina, Madagascar. Documentul respectiv a fost înaintat ambasadei noastre de la Roma și transmis apoi către partea malgașă potrivit procedurilor biroului național interpol cu scopul de a bloca obținerea permisului de ședere în Madagascar de către persoana care era urmărită internațional. Acestea sunt lucrurile”, a declarat la Antena 3 Teodor Meleșcanu.

El a mai spus că întârzierea cu care a fost arestat Radu Mazăre este o chestiune care ține exclusiv de funcționarea sistemului judiciar din Madagascar.
”Am cerut și informații suplimentare de la autoritățile malgașe în legătură cu această problemă. A fost și o notă verbală transmisă în acest sens de către ambasada noastră la Roma către ambasada Republicii Madagascar.. (…) Această sesizare pe care a făcut-o consulul onorific se referă la cu totul altceva, la mandatul de arestare și nu la procedură de extrădare a domnului Radu Mazăre. Noi am solicitat și structuri de procedare înainte de condamnare și cu acea ocazie am solicitat părții malgașe prevederi referitoare la cooperarea judiciară penală cu care ocazie s-a menționat în Madagascar nu există noțiunea de azil politic, în timp ce extrădarea se poate realiza prin simplu ordin administrativ. În acest context s-a sugerat părții române să solicite pe cale electronică informațiile concrete care interesează cu privire la cadrul existent, aceasta este de fapt strict preliminar informații despre legislația internă din Madagascar referitoare la cooperarea judiciară.Ultimul demers, nu am toate hârtiile la mine, probabil din martie 2018. Din momentul în care a existat o condamnare și s-au făcut de către Ministerul de Justiție aceste acte de extrădare”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.
Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna aceasta, de către autoritățile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.
Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: