ANDREI GEREA VORBESTE DE NOILE PARTIDE ALE SECURISTILOR!

18 mai

Vicepreședinte ALDE și candidat la alegerile pentru Parlamentul European, Andrei Gerea vorbește despre dorința românilor de a trăi mai bine, dar acasă, în România, și analizează consecințele diferitelor acțiuni ale noilor partide ale securiștilor, pe scena politică românească.

Ați discutat, în această campanie electorală, inclusiv în „EuroCaravana Demnității” inițiată de organizația de tineret a ALDE, cu cetățenii cu care v-ați întâlnit, despre importanța implicării în societate și ce anume își doresc ei pentru România. Care sunt părerile oamenilor, ce își doresc românii pentru țara lor?

Andrei Gerea: Pot spune clar că românii își doresc să trăiască mai bine în România și să se simtă liberi și în siguranță. Sunt două năzuințe naturale, liberale, pentru care ALDE, ca partid liberal, va lupta mereu. Când spun că își doresc să trăiască mai bine, oamenii nu se referă doar la bani. Veniturile încă reprezintă o nevoie stringentă, dar este mai mult decât atât. Oamenii vor să știe că, dacă tot plătesc, beneficiază de servicii și condiții de trai decente: infrastructură, acces la educație și sănătate, siguranță pe stradă.

Vor să știe că va exista un viitor pentru copiii lor în țară, că nu vor mai fi nevoiți să plece peste hotare. Uitați-vă că, de anul trecut, după ce guvernul ALDE-PSD a majorat substanțial salariile pentru medici și profesori, mai ales personalul din zona medicală a început să se întoarcă. Știți când a fost cel mai mare exod? În guvernarea pedeliștilor, adică a celor care conduc noul PNL!

Părinții sau bunicii noștri nu vor să trăiască singuri, copiii românilor nu merită să crească fără să aibă părinții aproape. Depopularea este o temă pe care văd că toată lumea o ocolește. Sunt multe comune care se vor comasa pentru că rămân fără locuitori. În România, depopularea are două cauze: migrația forței de muncă și îmbătrânirea. Or, fără salarii mai mari, fără condiții de trai mai apropiate de cele din statele dezvoltate din UE, românii nu se vor întoarce în țară.

Oamenii vor să se simtă liberi. Adică s-au săturat să audă cum procurorii și serviciile lucrează mână în mână. S-au săturat să vadă cum foști securiști sau securiști acoperiți, care altfel fac de rușine serviciile de informații și oamenii profesioniști din aceste structuri, ajung în funcții cheie. Avem exemplul lui Augustin Lazăr, fostul ajutor al sistemului torționar comunist de la Aiud. Ceva incredibil pentru o țară democratică! Vedem, mai nou, cum au apărut partide ale serviciilor.

Din tot ceea ce v-au spus cetățenii, ce anume ați trecut pe lista dumneavoastră cu probleme pentru a căror rezolvare veți lucra?

A.G.: Voi continua să fac în Parlamentul European ceea ce am făcut și fac în Parlamentul României. În primul rând, îmi doresc ca românii să fie respectați în România și în Uniunea Europeană. Voi lua atitudine ori de câte ori românilor le vor fi încălcate drepturile și libertățile, în orice țară din spațiul comunitar. Așa cum ministrul Teodor Meleșcanu a făcut atunci când Austria a vrut să le reducă subtanțial alocațiile a peste 14.000 de copii români care trăiesc în această țară. Nu cred că i-ați auzit pe cei din noul PNL sau pe Klaus Iohannis luând vreo poziție împotriva Austriei pe această temă. Ați auzit-o sigur pe Norica Nicolai. Sau i-ați auzit pe cei din PDL sau pe Băsescu luând poziții atunci când, în urmă cu ceva ani, românii erau hăituiți, abuzați, discriminați, prigoniți în state precum Italia sau Spania? Nu! L-ați auzit pe francezul Cioloș zicând ceva atunci când Macron a inițiat Directiva pe transport care afecta grav transportatorii români? Desigur că nu…

Voi lupta ca România să devină un jucător regional pe piața energiei. Am experiența necesară în acest domeniu după portofoliul de la Energie. Și voi lupta pentru ca România să nu mai fie catalogată drept corigentul Europei. Nu în ultimul rând, împreună cu toți colegii din ALDE, voi lupta pentru o alocare substanțială a fondurilor de coeziune pentru următorul exercițiu bugetar, România are nevoie în continuare de infuzie de fonduri europene pentru infrastructură.

Ați vizitat mai multe companii, ați discutat cu angajatori și angajați. Care sunt soluțiile ALDE pentru implementarea rapidă de noi proiecte care să aducă bani europeni pentru modernizare și dezvoltare în România?

A.G.: Când vorbim despre banii europeni, trebuie clarificate două aspecte. În primul rând, percepția generală în Europa că am fi o țară coruptă. Nu suntem. Popularii doresc ca România să fie văzută ca o țară coruptă, alături de alte câteva state, pentru ca, folosindu-se de acel argument al statului de drept, să aloce tot mai puțini bani pentru coeziune. În al doilea rând, România trebuie să continue în plan intern simplificarea birocratică a accesării de fonduri europene. Simplificarea și clarificarea procedurilor la licitații. Nu poți sta blocat doi-trei ani în licitații pentru o lucrare unde tot proiectul este de trei sau patru ani! Dacă discutăm de companii, firmele românești trebuie să fie competitive în țara noastră, dar trebuie să se extindă și în afara țării noastre. Programul Start-up a fost inițiat în perioada în care eram ministru. Putem spune că este un program de succes în România. Voi putea lupta pentru o alocare substanțială de fonduri pentru cei care și-au deschis astfel de afaceri.

Desigur, vorbim de companiile care pot dovedi că sunt profitabile. Și-au găsit un loc pe piață, ar putea primi fonduri pentru dezvoltare. Cred că firmele din țara noastră ar avea nevoie de o axă de finanțare pentru bani europeni pe care să îi investească în cercetare, în inovare, în achiziție de aparatură performantă.

Când vom putea vorbi despre o clasă de mijloc puternică în România? Care sunt soluțiile la care v-ați gândit pentru relansarea acesteia?

A.G.: Ca partid liberal, ne dorim să avem o astfel de categorie cât mai bine dezvoltată. În perioada în care Călin Popescu Tăriceanu a fost premier, în România începea să se nască această pătură de mijloc. Din păcate, guvernarea Băsescu-Boc a mărit discrepanțele sociale din România. O clasă de mijloc se naște și se dezvoltă într-o țară unde economia crește, unde veniturile cresc, într-o țară care se dezvoltă. O clasă de mijloc puternică se formează în timp. Ține și de cultura socială și economică. Atunci când va fi puternică însă, ea va asigura stabilitatea țării.

Când și cum credeți că se va încheia povestea protocoalelor Justiției cu serviciile secrete sau aceea a consecințelor guvernării prin Kovesi-DNA?

A.G.: Știți ce ne spun oamenii? Dacă a fost filat ilegal, aproape un deceniu, Călin Popescu Tăriceanu, dacă asta pățește un fost premier și președintele Senatului României, cum să se simtă ei în siguranță? Acest gen de comportament le aduce aminte oamenilor de perioada comunistă, când securiștii tăiau și spânzurau. Nu suntem departe. Am fost în această situație, cu acele protocoale. Au fost scoase la iveală și au căzut rând pe rând. Protocoalele nu au fost decât partea juridică în baza căreia Băsescu a construit acest mecanism de stat torționar, împreună cu câțiva oameni, precum Kovesi și Coldea, stat preluat acum de Klaus Iohannis. Și spun asta cu regret.

În România este important ca Justiția să fie puternică, să le dea încredere oamenilor că își pot găsi acolo dreptatea. Să le dea încredere oamenilor că poate pedepsi hoții, dar că nu abuzează, că nu încalcă drepturile oamenilor nevinovați. Noi avem nevoie de procurori și de judecători, nu de indivizi care se laudă că au paradit pe nu știu care ministru sau om politic sau om de afaceri. Pentru astfel de stat de drept luptă ALDE. România nu mai are nevoie de torționarii securiști de viță nouă! Acești indivizi trebuie anchetați și băgați la beci, acolo unde au băgat și ei oameni nevinovați și au distrus afaceri românești. Acum, vedem cum Klaus Iohannis îi recompensează cu pensii fabuloase pentru serviciile făcute.

Oricum, dacă cineva crede că legislația penală e marea problemă în România, vă spun că și mai mare este legislația din domeniul civil, care afectează de fapt pe mult mai mulți cetățeni și reprezintă grosul activității instanțelor. Acolo, problemele sunt cu adevărat grave!

Familia Doinei Corneia este din nou atacată, fiul său este „demascat public” pentru „vina” de a fi spus adevărul. De ce s-a ajuns aici?

A.G.: Am înțeles că un USR-ist l-a luat la rost pe fiul Doinei Cornea pentru că a fost la Antena 3! Chiar aici se ajunge? Chiar așa își permite cineva să îl ia la rost pe Leontin Iuhas pentru că a vorbit despre realitățile acelor vremuri? Cât de stricați să fie pe interior acești indivizi încât să atace familia Doinei Cornea? Cât de bolnavi să fie încât să răcnească doar pentru că cineva a vorbit la o televiziune, într-o țară în care clamăm dreptul la libera exprimare, democrația și alte asemenea valori? Când am aflat despre această reacție nu am putut să nu îmi aduc aminte de alte declarații ale acestor puiuți de securiști de la USR, care ne mai spuneau că trebuie să renunțăm la proprietate și să trăim în grupuri sau că nu trebuie să mai existe învățământul gratuit sau că discuţia despre drepturi e un lux teoretic? Nu este o întâmplare nici atacul useriștilor la fiul Doinei Cornea. Acești USR-iști sunt o sectă agresivă distructivă și nu sunt în stare să construiască nimic. Tot așa cum nu a construit nimic nici Guvernul Cioloș.

Și dacă tot am revenit la Cioloș, s-a dus el vreodată la Doina Cornea să îi ceară iertare pentru că i-a fost gardian? Nu, pentru că nu are nicio remușcare! El, Iohannis, Orban fac doar strategii împreună, sunt unii și aceiași, care nu vor decât să preia puterea pentru a o reda sistemului căruia îi slujesc!

Care sunt argumentele pe care le aduce ALDE, inclusiv prin dumneavoastră, pentru a demonstra că este partidul puternic, care propune o viziune ce se bazează pe apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și pe creștere şi dezvoltare economică în această mare bătălie electorală?

A.G.: Tot ceea ce am făcut până acum sunt argumentele noastre. ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, noi am fost în prima linie pentru un stat de drept în țara noastră. Noi am luat poziții publice, noi am modificat acele articole declarate neconstituționale de CCR și care au generat și mii de procese pierdute la CEDO. Acele legi strâmbe date în perioada Boc, în perioada Cioloș. Vă aduceți aminte de ei? Noi vorbim despre statul de drept, despre democrație de la Revoluție încoace, de când am reînființat PNL. Noul PNL este, din păcate, condus de oameni subjugați sistemului și are sateliți produși în laboratoarele securității. Singur, Cioloș a recunoscut că Alianța sa are strategie comună la aceste alegeri cu Klaus Iohannis și PNL.

Vă reamintesc că noi, ALDE, am scos la iveală cârdășia din spatele dobânzilor uriașe plătite de români băncilor. Când le-a fost românilor bine? În guvernarea Tăriceanu. Când a început să le fie bine românilor din nou? În guvernările din care ALDE a făcut parte. Noi ne luptăm pentru impozitare mai mică, pentru beneficii pentru patronatul și pentru angajații români, pentru un mediu de concurență loial și pentru răsplata financiară pe măsură cuvenită oamenilor profesioniști care aduc plus-valoare.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: