DEZASTRU ELECTORAL ANUNTAT.THERESA MAY VA DEMISIONA!

18 mai

Theresa May a anunțat că a stabilit un calendar al retragerii din funcția de lider al Partidului Conservator, implicit  din funcția de premier, însă nu după o ultimă încercare de a trece prin Parlament Acordul pentru ieșirea din UE pe care l-a negociat cu UE și care a fost respins de trei ori până acum. Votul ar trebui să aibă loc în săptămâna care începe pe 3 iunie, iar May a anunțat că se va retrage indiferent de rezultat. Modul în care guvernul May a gestionat Brexitul va avea consecințe dramatice asupra Partidului Conservator, iar acesta pare a fi principalul motiv al anunțatei demisii.

Anunțul a fost făcut dupa un nou eșec al negocierilor dintre May și Partidul Laburist, principala forță de opoziție. Sunt șanse minime ca Acordul să treacă, chiar și cu asigurarea dată de May că va demisiona imediat după. La ultima încercare, guvernului i-au lipsit 58 de voturi.

Marea Britanie va organiza alegerile europene, pe 26 mai, iar sondajele de opinie arată că noul partid al lui Nigel Farage, Brexit Party, va mătura pe jos cu conservatorii. Brexit Party este creditat cu 34% din voturi, iar UKIP, fostul partid al lui Farage ar obtine 4%. Partidul Laburist este creditat cu 21%, Partidul Liberal-Democrat cu 12%, iar Conservatorii cu doar 11%.

Este drept, alegerile europene nu ar trebui să conteze, caci Marea Britaie ar trebui să părăsească UE, cel puțin pe hârtie, undeva în viitorul apropiat. Noul termen limită negociat cu UE este 31 octombrie. Însă mai grav este că, în cazul organizării unor alegeri anticicipate, Conservatorii ar obține 22%, cu doar 1% mai mult decât Brexit Party. Alegerile ar fi câștigate de Partidul Laburist, cu 28%.

Așadar, cu aprobarea sau nu a Acordului pentru Brexit, Theresa May nu va mai fi premier. Votul din Parlament va avea loc exact în săptămâna în care Donald Trump se va afla în vizită de stat în Marea Britanie și la doar o săptămână după alegerile europarlamentare și dezastrul electoral anunțat al Partidului Conservator. Unii analiști britanici comentează cu ironie că deputații conservatori vor fi atât de speriați de rezultatul alegerilor parlamentare (un barometru pentru potențialele anticipate), încât o vor susține pe May și vor încerca să adune o majoritate. Realitatea este însă că a început deja lupta pentru conducerea Partidului Conservator și, implicit, a noului guvern. Fostul ministru de Externe Boris Johnson, unul dintre liderii taberei hard-Brexit (părăsirea UE cât mai repede, chiar fără vreun acord) și-a anunțat intenția de a prelua conducerea.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: