21 MAI .SFINTII IMPARATI CONSTANTIN SI ELENA!

21 mai

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 21 mai pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a născut în orașul Naissus (Niș, din Serbia) în jurul anului 274. A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxențiu și a lui Liciniu.

Potrivit mărturiilor lui Eusebiu și Lactanțiu, în ajunul luptei cu Maxențiu, Constantin a văzut pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui, cu inscripția: „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui). Noaptea, în timpul somnului, i s-a descoperit Hristos, cerându-i să pună semnul Sfintei Cruci pe steagurile soldaților. Dând ascultare poruncii primite în vis, a ieșit biruitor în lupta cu Maxențiu.

Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se păstrează la Roma, se află inscripția: „instinctu divinitatis” = „prin inspirație divină”, ce revelează cum a fost câștigată victoria asupra lui Maxențiu.

Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericești datorită promulgării Edictului de la Milano, care dădea libertate de cult creștinilor, după secole de persecuții.

Împărateasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a trăit între anii 248 – 329. Aceasta a fost căsătorită cu generalul roman Constantius Chlorus. Este cunoscută ca fiind o femeie credincioasă și evlavioasă, despre care se spune că a fost prima împărăteasă care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate de manifestare creștinismului. Sfânta Elena, mama sfântului Constantin, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: