SITUATIE TENSIONATADUPA SCHIMBAREA PUTERII LA CHISINAU!

9 iun.

Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituției și a acuzat Blocul ACUM și PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.
În cadrul unei conferințe de presă, Vladimir Plahotniuc a transmis că partidul său nu consideră legitime deciziile luate în Parlament și a anunțat că „va insista pentru alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate”.
Liderul Partidului Democrat a transmis că au existat negocieri pentru crearea unei majorități parlamentare între PDM și PSRM, dar acestea au eșuat.
„Confirm negocierile pe care le-am avut cu Igor Dodon. Timp de trei luni am avut multe discuții. Am încercat o formulă de parteneriat tehnic pentru că înțelegeam că nu putem face o coaliție politică, având în vedere divergențele mari, ideologice, și de alt gen. Am reușit să găsim un consens, însă discuțiile intrau în impas pentru că apăreau cerințe noi, în special pe zona geopolitică, pe care PDM nu le putea accepta”, a menționat Plahotniuc.
„Am înțeles în ultimele zile că Dodon și PSRM fac acel joc al negocierii cu ACUM ca să ne forțeze pe noi să acceptăm anumite condiții, cea mai importantă fiind federalizarea țării. Pot proba suplimentar acest lucru. A căzut în ultimul moment când nu am acceptat să semnez documentul de federalizare”, a mai spus Plahotniuc.
„Coaliția PD-PSRM era aproape făcută, dar a căzut în ultimul moment, când am refuzat să semnez documentul legat de federalizare”, a adăugat Plahotniuc.
Liderul PD a declarat că semnarea acestui document ar fi însemnat să își trădeze țara, colegii de partid, și să devină un complice la planul odios al lui Igor Dodon pentru Republica Moldova.
Vladimir Plahotniuc a transmis că Igor Dodon și PSRM au încălcat deliberat Constituția și nu au legitimitatea sa mai participe la formarea unei majorităti Constituționale și a Guvernului, deoarece „există dovezi că partidul a fost finanțat din exteriorul țării”.
Partidul Democrat urmează să ia măsuri legale și democratice pentru ca „planul ilegal de preluare al instituțiilor”, efectuat de Igor Dodon, să nu aibă loc, a transmis Plahotniuc.
„Începând de azi, consider că noi, cetățenii Republicii Moldova, nu mai avem un președinte legitim al statului. Poporul e în drept să își aleagă un nou președinte, care să nu fie compromis, care să nu fie vulnerabil la alte interese decât interesele țării”, a concluzionat Plahotniuc, reiterând faptul că va insisa pentru alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate.
Mai multe persoane s-au adunat în fața Procuraturii Generale și a Ministerului Afacerilor Interne din Chişinău, în fața ambelor instituții amplasate pe bulevardul Ștefan cel Mare din centrul capitalei fiind instalate corturi.
Potrivit pubicaţiei Ziarul de Gardă, unul dintre tineri a declarat că scopul prezenței sale în fața Procuraturii Generale ar fi să apere instituțiile statului.
„Am venit să apărăm instituțiile statului, noi încercăm să aparăm atât statul, cât și republica, neamul, familiile noastre. Pentru asta stăm aici. Eu nu reprezint nici un partid. Pe mine mă interesează țara și familia mea și eu nu vreau ca Dodon și Rusia să hotărască istoria neamului meu”, a declarat tânărul.
„Noi am venit să protestăm împotriva blocului ACUM, împotriva PSRM-ului, trădătorii țării. Cine vrea să vândă țara asta? Dodon!”, a declarat presei un alt tânăr, care susține că vor fi instalate corturi și în fața Curții Constituționale.
Tinerii neagă că ar exista un organizator.
Sâmbătă, vicepreședintele PD, Andrian Candu a declarat că Partidul Democrat „își rezervă dreptul de a organiza proteste”, în contextul faptului că Igor Dodon refuză să dizolve Parlamentul, ceea ce, potrivit PD, este ilegal.
Mai mulți oameni au anunţat că sunt obligați de primari să se prezinte duminică la protest.
Amintim că sâmbătă a fost reluată ședința Parlamentului din 21 martie curent. Astfel a fost votată conducerea Parlamentului și a unui nou Guvern. În funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu. Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.
Curtea Constituțională a declarat neconstituțional și decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: